Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Фенове на Marklin H0 (AC) в България
Best Ripper:
Пускам темата с цел изваждане на бял свят на привържениците на променливотоковата система на Мерклин в Н0. Така наречената "трета релса". Знам, че не сме много /поне аз знам за още двама-трима, дано и други се появят/. Достатъчно е просто да се обявят хората. Желателно е да поясни от кой град е всеки, име/имена и подобна основна информация. Ако иска, да остави и други координати /телефони, icq, skype и т.н./. Ако вече ги е обявил в темата за телефонния указател на моделистите / http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,906.0.html /, може само да поясни, че вече ги е дал там. Не ме интересува кой какви и колко модели има, на коя фирма на модели е привърженик, какви планове има, какви макети, какви цели - това си е негова работа, но ако иска да сподели - да пише. Ако някой иска да посочи допълнителна информация, това е по негов избор и решение. Просто да направим едно "преброяване на дивите зайци", които се цепят от "колектива"... :pleasantry:
1. Best Ripper
Венцислав Гласков от София. Телефоните са ми в указателя, интернет комуникаторите са в профила ми.
Събирам мерклински неща в тази система от година, имам релсов материал в М и С профили. Подвижният състав е показан в Моята колекция. Засега събирам само модели и релсов път, за нещо макетно евентуално по-нататък.
ЗАБЕЛЕЖКА: Колеги, умолявам ви да не коментирате променливотоковата система на Мерклин. Целта на темата е друга. Благодаря предварително.
Krasi:
Темата е интересна и ще споделя някои лични впечатления от моделите на Мärklin. Те са сравнително малко познати у нас, което е напълно обяснимо. Не бих искал да правя сравнения между тях и тези на други производители, защото всеки си има своите предимства и недостатъци, както неведнъж е коментирано.
Krasi - Красимир Динков от София.
Първият си мерклински вагон купих съвсем случайно през 2006 г. от Швейцария. Дотогава имах само Пико и не съм си правил планове да сменям марката. От две години насам, обаче, вече купувам почти само Мärklin.
Ще спомена накратко какво ми харесва при тях.
Най-напред релсите т.нар. C-Gleis - много са стабилни и лесно се сглобяват и разглобяват. Благодарение на подложката им могат да се правят идеално прави участъци с голяма дължина. Локомотивите се движат равномерно по цялото трасе, независимо към коя релса е включено захранването. Контактната мрежа и ел.стълбове също са добре измислени - всеки стълб има подложка с формата на скоба, чрез която се прикрепва към релсата. Подобни приспособления имат и различните сигнали.
Няколко са дигиталните управления, които се предлагат. Най-модерното и с най-много възможности е централната станция (Central Station) - на пазара от 2008 г. Има я в три версии - последната от 2011 г. За съжаление цената и е прекалено висока към 800 евро (по- старите версии могат да се намерят при късмет и за 500-600 евро) и според мен инвестицията си струва само за големи макети. За по-малките върши работа и мобилната станция (Моbile Station), която е много удобна и е на съвсем приемлива цена - около 100 евро.
Няколко думи за локомотивите. Срещал съм мнения (включително и в чужди форуми), че не са особено детайлни. Не мога да кажа дали е така или не, защото не познавам добре оригиналите. Хубавото при Мärklin е, че повечето локомотиви са с метални корпуси и са доста тежки, което ги прави по-мощни и стабилни :good:. А и незнам някой да е виждал истински локомотив от пластмаса!? :mda:
bdz43r:
--- Цитат на: Krasi link=topic=3552.msg71127#msg71127 date=1326815190 ---А и незнам някой да е виждал истински локомотив от пластмаса!? :mda:
--- Край на цитат ---
Тук се изказа малко прибързано.
liro4605:
--- Цитат на: Krasi link=topic=3552.msg71127#msg71127 date=1326815190 ---Krasi - Красимир Динков от София.
Първият си мерклински вагон купих съвсем случайно през 2006 г. от Швейцария. Дотогава имах само Пико и не съм си правил планове да сменям марката. От две години насам, обаче, вече купувам почти само Мärklin.
--- Край на цитат ---
Щом си купил първия си модел от Швейцария значи имаш поглед над красивите неща и всичко ще се нареди или можеби вече е наредено.Мерклинската система наистина е добра и има доста предимства но за жалост не е разпостранена много у нас.Всеки един макет който ми е харесвал е бил по тази система.В началото не ме е срам да си призная че средното захранване си мислех че имитира накапано от масло по траверсите.Явно предимствата са си доста :good:
Krasi:
--- Цитат на: liro4605 link=topic=3552.msg71138#msg71138 date=1326820048 ---Щом си купил първия си модел от Швейцария значи имаш поглед над красивите неща и всичко ще се нареди или можеби вече е наредено.Мерклинската система наистина е добра и има доста предимства но за жалост не е разпостранена много у нас.Всеки един макет който ми е харесвал е бил по тази система.В началото не ме е срам да си призная че средното захранване си мислех че имитира накапано от масло по траверсите.Явно предимствата са си доста :good:
--- Край на цитат ---
За съжаление нямам достатъчно място вкъщи, за да си направя макет. А дори и да имах, все си мисля, че след време ще ми омръзне и ще искам да променя конструкцията. Но кой знае, един ден в някое по-голямо жилище.....
Според мен има хубави макети и на други производители - виждал съм на живо един страхотен Г-образен с модели на Fleischmann в Deutsches Museum в Мюнхен :drinks:. Два пъти на ден има около 20-минутни демонстрации. Пожелавам на всеки да отиде да го види.
Аз пък се надявам да посетя един ден Miniаtur Wunderland в Хамбург - тoва е нещо уникално.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия