Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Изчезнали ж.п. линии и малко известни съществуващи клонове
liro4605:
Няма ли някой вещ по питането,че и на мен ми е интересно.
Последно един колега който живее в блокчетата до наказателния паркинг ми разказваше колко различно е било там и ,че е имало пасарелка дори.Някъде бях гледал снимка,че на сегашното недостроено от пощите е било депо за вагони.
pach:
Не знам ....може би някога...и да е било депо за вагони.
Пощите там бяха зарязали един DB-ски голям пощенски вагон в халето им, за
който се твърдеше, че бил дори брониран...е едва ли, но май е имал сейфове с които се е прекарвала валутата ( вероятно долари по тошово време). Може би даже е още там....
Пасарелка не си спомням да е имало, но два тунела ( пешеходни) със сигурност. Този по-близкия беше до входа на ЖПзавода от към коловозите. Лично съм минавал по него не един път.
Eliyan:
Пешеходният подлез, за който Pach пише, си го има. Преди човек да достигне южния му вход, пресича на ниво клона за митницата, няколко десетки метра от който, ако не се лъжа, съществуват все още, макар и намиращи под "игото" на паркинг :resent:. От гугъл мапс и клипчета, качвани в нета от машинисти, пътуващи по първа линия (в участъка София-Подуяне), съдя, че и отделителната стрелка от главната линия е все още на място и свързана. А лично аз имам смътни спомени (от преди 15 години), че складът на митницата е със зъбчата рампа, като тази на Сточна гара, но мисля че при рампата линиите са извадени.
Eliyan:
Други линии от района, за които моля някой по-запознат да сподели:
- линията за стокова борса Зимница. Поне един коловоз със сигурност е влизал в склада, минавайки първо пред силозите на Мелничния комбинат, а сетне плътно по северната страна на високото сдание на борсата. На гугъл мапс се вижда добре, а аз имам спомени, че съм виждал линията и рампата, като линията частично беше бетонирана, за да минават камиони, но не беше извадена и релсите частично се виждаха. Евентуално в склада е влизала и втора линия;
- линията за т.нар. Кланица. Така я дават в старите карти, които я датират към 1933г. Днес на крайната й точка има сгради с надпис "Родопа", видимо изоставени, вероятно строени след 1944г. и заменили по-стари сгради с подобно предназначение. Линията трябва да е пресичала ул. Малашевска - дори на по-нови карти на София така я дават, но на място следи от прелез не съм видял. Според гугъл мапс, има все още железобетонен мост над Владайската река, само за тази линия, но днес релсовият му път го няма. Прекъснат е някъде след прелеза на Мелничния комбинат. На тази линия вероятно е (била) Дезинфекционната станция за товарни вагони, но и личният ми обход на място (в дълбочина по ул. Медникарска), и прегледът по гугъла, не ми помогнаха да идентифицирам точно къде е тази станция, има ли я още, и свързана ли е с мрежата.
Ако някой може да осветли темата - както за самите линии, така и за експлоатацията им, ще съм благодарен.
pach:
Впрочем оказа се, че ДА - имало е пасарелка в района за който говорим по-горе...но е била доста отдавна - преди да реконструират Ц. гара:
Вижда се много ясно в дясно на снимката и явно тогава също е
водела към ...."Железопътната работилница"-София.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия