Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Изчезнали ж.п. линии и малко известни съществуващи клонове

<< < (18/36) > >>

pavlinbg:

--- Цитат на: Ivo Nedkov link=topic=3586.msg108240#msg108240 date=1499153325 ---Миналата седмица минавайки през кв. "Левски" ми направи впечатление,
че жп линията минаваща през квартала е демонтирана.
Останала е само баластовата призма.
За съжаление нямах възможност да направя снимки.
Нали тя е част от бившата околовръстна линия?
Някой ако има повече информация, може да пише...

--- Край на цитат ---

Участъкът от гара Биримирци до гара Подуяне е закрит, което си е пълно безхаберие /част от линията Волуяк - Подуяне/. По този начин всички товарни композиции /по направленията запад - изток и север - юг в района на жп възел София/ се пренасочват през ЦГ, като липсва алтернативно трасе. Участъкът от Илиянци до Биримирци според мен са го запазили заради ТЕЦ-ца.

Ivo Nedkov:
Благодаря за отговора.
Струва ми се че преди 2-3 месеца линията си беше още там...
Мислех че може да се ползва някога, но явно от БДЖ са решили да я премахнат.
Поне предполагам, че я демонтират от БДЖ, а не я крадат циганите за скрап.
Липсват и траверсите а те май бяха бетонни...

pavlinbg:

--- Цитат на: Ivo Nedkov link=topic=3586.msg108243#msg108243 date=1499158277 ---Мислех че може да се ползва някога, но явно от БДЖ са решили да я премахнат.
Поне предполагам, че я демонтират от БДЖ, а не я крадат циганите за скрап.

--- Край на цитат ---

Ако не се лъжа закриването на този участък от линията стана с решение на МС. Може би причината е, че липсва достатъчно товаропоток и не си струва подръжката на паралено трасе. Наскоро бях чел някъде, че има проект линията да се възстанови като част от ЖП възел София, като по нея се движат товарни композиции. Добре, че все пак участъкът от Илиянци до Биримирци не е закрит. По същата причина не е закрит и клоновия участък от гара Захарна Фабрика до ТЕЦ "Земляне" Ако не бяха тецовете на София, сега нямаше да ги има и тези участъци  :)

pavlinbg:
Като сме на тема ЖП възел София, да попитам някой знае ли дали все още се използва жп линията в междугарието Курило - Световрачене? Интересно ми е дали минават влакове от там след затварянето на "Кремиковци". Може би сега от там минават транзит само товарни композиции, тъй като участъкът свързва 2-ра с 3-та главни линии.

jopeto:
Не се използва, контактната мрежа е свалена. Като съм питал защо, някой ми отговарят, че основота е пропаднала при наводнение и за това не се ползва. Други пък казват, че не знаят, защо не се ползва. Явно има голяма причина да не работи и въстановяването струва много пари, а явно няма влакове (от и за Кремиковци) заради които да се поправа и е нерентабилно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия