Автор Тема: Локомотивен музей Strasshof до Виена  (Прочетена 4672 пъти)

Petko Ivanov

• Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • Публикации: 353
  • Рейтинг: 110
Локомотивен музей Strasshof до Виена
« -: 03 Февруари 2012, 19:36:36 »
На 40 мин с S-bahn от Виена се намира великолепния музей за локомотиви и вагони Strasshof. Това е бившо депо, превърнато сега в музей. На закрито в депото се съхраняват 11 парни и 6 стари електрически локомотива, повечето в работоспособно състояние. Сред тях са много известните OBB 1189 "Крокодил" и австрийския аналог на известния германски Е94. В движение са също бързоходния  310.23 и много стария локомотив с външна рама серия 17С. Последния вкаран в експлоатация парен локомотив е 52 100. Веднъж месечно, обикновено в неделя, се провеждат празници в музея с машини под пара, включително и от други страни, много развлечения за деца и възрастни, демонстрации на истински локомотиви и модели. В музея има и градинска железница с дължина около 1 км.
На откритите коловози в бившото депо има голям брой локомотиви и вагони. Съхранени са едни от най-старите екземпляри в Европа. Състоянието им не е много добро (някои вагони са само метално скеле), но това не пречи да бъдат съхранени и показвани на посетителите. Някои наши музейни деятели са на мнение, че трябва да се съхраняват и показват само добре запазени експонати, но аз не съм съгласен с тях. Явно и хората от музея Strasshof мислят като мен.
За детаилно разглеждане на музея трябват поне 4 часа. Аз имах само 2, които използвах предимно за снимане. Така че и за мен реалното посещение в музея става сега, когато гледам снимките си.

Всички мои снимки от музея може да видите тук:
http://pivanov68.snimka.bg/hobby/lokomotiven-muzeyi-strasshoff-viena.532150.20506633

Официалния сайт на музея е:
http://www.eisenbahnmuseum-heizhaus.com

emilchaushev

• Hero Member
  • Публикации: 1464
  • Рейтинг: 542
  • N scale 1:160- реален моделизъм
Re:Локомотивен музей Strasshof до Виена
« Отговор #1 -: 03 Февруари 2012, 20:32:54 »
Страхотно... Април имам ходене до Виена и мисля да отскоча до музея.. ако не намеря време Октомври за изложението на жп моделизма ще отделя един ден.

Благодаря за споделената информация. :hi:

Gogo55

• Гост
« Отговор #2 -: 03 Февруари 2012, 21:04:15 »
Страхотни снимки друго си е да види човек на живо някой от моделите който си джътка в къщи. Има ли възможност да сложиш всичките снимки в нормален размер в една папка и като рар да я дръпнем от някъде?

jopeto

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1355
  • Рейтинг: 211
« Отговор #3 -: 03 Февруари 2012, 21:07:51 »
По ръждясалост, прилича на Бългаия. Има много интересни неща.

Petko Ivanov

• Sr. Member
  • Публикации: 353
  • Рейтинг: 110
« Отговор #4 -: 04 Февруари 2012, 08:57:23 »
Снимките от музея са сложени в линка долу. Той ще е активен до 18.02.

http://dox.bg/files/dw?a=c4cf1c0f2b

Препоръчвам на всички, които отиват или минават през Виена да посетят музея. Транспорта до него със S бана е перфектно организиран. Може да се отиде и директно от летището, т.е да се използва времето за чакане при транзитен полет през Виена ако е достатъчно дълго.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #5 -: 04 Февруари 2012, 09:57:02 »

Направо се същисах колко западнало изглежда всичко за австрийски музей ?! Да не говорим какви липси има ...
Иначе е адски интересно - добре че си запазил този архив !!

misan

• КЖМ - България
  • Sr. Member
  • Публикации: 446
  • Рейтинг: 122
« Отговор #6 -: 04 Февруари 2012, 13:07:27 »
        Тук също може да зопочне една интересна дискусия. темата е дали в един музей може да се изложат и еспонати в последната степен на периода на полуразпадане  или всичко трябва да бъде в изряден външен вид.

Директно казвам,че моето мнение е,че може да се изложи всичко,дори да е в най окаян вид. като отидем в калояновец например,ами и там нещата са в ужасно състояние,но пак е много интересно. ако чакаме всичко да се оправи,няма и да доживеем да го видим.

bdz43r

• Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • Публикации: 1025
  • Рейтинг: 272
    • bgrail.info
« Отговор #7 -: 04 Февруари 2012, 13:49:38 »
Имайте предвид, че за тях западналото и окаяното е много по-екзотично, защото е рядкост.
При нас всичко е грохнало и се чудим кой би се радвал на ръждясали трошки. Там е обратното.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #8 -: 04 Февруари 2012, 13:52:32 »

Абе доста странно е , като ги знам тези нации какви са педанти - можеха поне липсващите щанги да отлеят , а че ръжди пълзят навсякъде иди-дойди ...
Но като гледам детето на фона на тези мастодонти..настръхвам !

misan

• КЖМ - България
  • Sr. Member
  • Публикации: 446
  • Рейтинг: 122
« Отговор #9 -: 04 Февруари 2012, 19:44:54 »
Не,тяхното мислене не е такова,че да предпочитат да гледат нещо изгнило,вместо в перфектен вид.

Хората просто са прагматични. за тях е важно локомотивите и вагоните да са запазени и хората да могат да ги видят събрани на едно място. Ще ги възстановяват ,когато намерят средства за това. В Полша беше същото. В музеите имаше и чудесно поддържани машини,но и такива в окаяно състояние.

Според мен,това е и най правилната позиция на въпроса. Аз съм ви казвал,че страшно обичам американските машини. Манджурката в Калояновец ми направо много радост,въпреки отчайващото си състояние.