Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Оценка на качеството на парните локомотиви

<< < (3/18) > >>

Best Ripper:
Ице, тия смоли са нови технологии... Не са се ползвали в локомотивите. А и сам казваш, че в котелното /примерно парно отопление/ загубата на вода е минимална - там един филтър реално прочиства водата еднократно, докато не се източи цялата и няма ново зареждане. А в локомотивите шурти от всякакви тръбички, комини, дупки и т.н.  :pardon:

XRISTO:
Абе, за нови - не са много нови, но си прав, че е прекалено скъпо за вода, която се лее като водопад от всеки гаров кран...  :yes:
Просто ви разкривам една възможност - може не всеки да знае.  ;) В нашият случай едва ли дори я изваряват - това пък е един доста прост начин да се отървеш от  голяма част варовик във водата.  :drinks:

misan:
  Котлен камък действително се образува и в тръбите на котела. Горе долу проблема е бил решен по следния начин. когато локомотива се върне от път,от водопробното кранче се взема вода от парния котел за проба.

Прави се анализ в лабораторията и от там предписват колко антинакипин да се постави във водата в тендера.

Така варовика не може да се налепи по тръбите,а пада като рохкава маса на дъното на котела,откъдето се изхвърля с продухвателните кранове.

Ясен зададе един много логичен въпрос,относно  въздействието на котления камък в един повърхостен водоподгревател и в един парен котел. За съжаление баща ми направи много усилия да ми обясни,но аз не разбрах почти нищо . доколкото си спомням ,при котелните тръби ,накипа не оказва толкова голямо въздеиствие върху преминаването на топлината,заради голямата разлика между температурата на газовете и температурата на водата. При водоподгревателя  разликата между температурите на водата и парата в него не е толкова голяма,така,че и минимален слой от накип  оказва огромно влияние.

Но пак казвам,аз не съм сигурен в това което пиша,и ще прочета по подробно,докато разбера.

Сaprycorn:
Въпросът не е само за котления камък. Ще задам въпросите в следния ред:
1.Защо и как трицилиндровата машина понижава конструктивното качество на локомотива?
2.Как наличието на задна талига понижава конструктивното качество на локомотива?
3.Защо гредовата рама понижава конструктивното качество на локомотива?
4.Как страничният разбег на последната двигателна колоос понижава конструктивното качество на локомотива?

BaHkaTa:

--- Цитат на: Petko Ivanov link=topic=3626.msg72630#msg72630 date=1328465449 ---
--- Цитат на: BaHkaTa link=topic=3626.msg72607#msg72607 date=1328443324 ---Благодарим за предоставените трудове на Инж. Константин Иванов. Много полезни материали, чета ги с голям интерес.
Ако нямате нищо против и сте съгласни мога да кача въпросните архиви на личен сървър и да предоставя линк за сваляне.

--- Край на цитат ---

Разбира се, че нямам нищо напротив. Така информацията ще е постоянно на разположение на всички, които имат нужда от нея. Това е и желанието на моя баща.

--- Край на цитат ---

Инж. К. Иванов - Оценка на качеството на парните локомотиви

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия