Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
За ж.п. моделизма по принцип
misan:
Жп моделизма има и друго голямо значение,освен доставянето на щастие и удовлетворение на хората ,които се занимават с него.
Много често,жп.моделистите са в първите редици ,като инициатори за запазване на исторически подвижен състав,създаване на музейни железопътни линии ,организиране на атракционни пътувания и др.
В ГДР моделистите са участвали във всички съвещания,за решаване на кои локомотиви и вагони да се запазят. През 1973 с доброволен труд те участват за ремонтиране на теснолинейната линия Гернроде-Харцгероде. това са все неща ,на които не може да не отдадем дължимото уважение.
anubis:
Иска ми се да споделя нещо, което преди време коментирахме с Расн. Железницата като цяло е част от културното наследство на един народ. Каквито са обичаите, занаятите, религията му и още много други. И затова в Европа се полагат усилия да се съхранят тези отсечки, които вече са икономически неизгодни за експлоатация. А що се отнася до моделизма по принцип, процентът на хората занимаващи се с това или подобни изящни хобита e показател за степента на извисеност и цивилизованост на едно общество и е част от високата му култура като театър опера, балет и т.н. Неслучайно Лондонското четвероевангелие и Манасиевата хроника на цар Иван Александър са образец на световната средновековна миниатюра и англичаните никога няма да ни ги върнат. BTW до сега не съм видял личност от етнос с по-тъмен цвят на кожата изкушена от моделизма (моля да не ме трият модераторите). Не говоря само за БГ. И въпросът не опира само до пари, защото много от нас сме се лишавали от парите за закуска, за да си купим някое вагонче.
Vlado:
В последния 4 брой на вестник "Железниците днес" попаднах на статия за хобито ни. Изкушавам се да я коментирам, но ще се въздържа, като оставям на всеки от вас да прецени до колко същата съдържа нещо стойностно:
Стр. 7:
http://trainspotters.tk/vestnik/broj%204%20-%202013.pdf
(все пак съм поласкан, че снимка на мой модел се съдържа в нея)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия