Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Видове спирачки?

<< < (5/7) > >>

Boris 2-12-4:
Мисля тази година да монтирам на някой от вагоните си в 1 - спирачки Хилдебранд - Кнор и Кунце  - Кнор.  Ще наснимам мероприятието.

Boris 2-12-4:
Разбира се, ноооооооо ще почакам докато му взема дружинка... ;D

mitko0888:
Винаги съм се радвал на чертичките по ръбовете на товарните вагони, там където са дръжките, които все се чупят и ги преправям ... А всъщност те показват вида на спирачката на вагона:

Rado:

--- Цитат на: bdz43r link=topic=3669.msg73512#msg73512 date=1329782343 ---...

А локомотивите серия 86 се оказаха с рекуперативна спирачка, която обаче не работи.

--- Край на цитат ---
Благодаря за отговорите, но не разбрах какво означава това - повредени ли са, просто не се използват, или се използват, но няма как да се отчете върнатата енергия. А на Дезирото използва ли се?

А относно безхаберието - ами то си е започнало още с поръчките на електровозите на Шкода. Доколкото съм чувал, някои от тях са произвеждани за други администрации с възможност за рекуперативно спиране (с тиристорни инвертори). А защо нашите нямат - може би за по евтино. А ако е така, в пълна сила важи поговорката "евтиното излиза скъпо", тъй като за експлоатационния период на един локомотив произведената чрез рекуперация електроенергия вероятно многократно би "изплатила" цената на рекуперативната система.
"Евтиното излиза скъпо" е вярно и в случая с нашите локомотиви 07. Те са поръчани без възможност за електрическо отопление на влака, а за ГДР например са били с тази екстра. И многократно сме ставали свидетели на гледката: локомотив 07 (с генератор с мощност близо 2200kW), "натоварен" с цели три пътнически вагона и един вагон-отоплител с дизелов котел... Горим още нафта и влачим още няколко десетки излишни тона само за да топлим...

liro4605:
Ей сега кракомобила те изяде  :haha: .Малко са ти неточни сведенията а може и аз да бъркам.Не съм се интересувал коя година е първия локомотив с рекуперация но ще го направя.Единственното от онова време за баба Шкода доколкото знам по-различно е че е можело 61ва серия да са с реостат но и друг е въпроса че те идват чак през времето на "демокрацията".Иначе е имало реостати много одавна.При наще 41ва също но явно тогава партията е залагала на надеждност.Все още се е приемало за нормално да сложиш на кантар калодките и реостатите.
  Самия факт че при първите доставки на 43р се е смятало че влака трябва да е задържан за да използваш реостата понеже вагоните щели да се накачорат един връз друге абсурден.По тази причина дори има норочно сложено реле което не ти позволява противното.Лека му пръст на инж.Стайков щял е да сложи човека нещата в ред но....
Това с 07ма и 06та е пак въпрос на други соц идеи довели съсипването на 04та серия и 18та.Общо взето парка е бил организиран но неправилно експлоатиран.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия