Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Видове спирачки?

<< < (6/7) > >>

Rado:
Може и да са неточни, не споря. Затова и съм написал "Доколкото съм чувал". Но имам някакъв много смътен спомен, че дори съм чел нещо за рекуперативното спиране още преди 89-та, в списание "Железопътен транспорт". А не вярвам да са писали за някой западен локомотив, но може и да греша.

liro4605:
Последните Шкоди знаеш ли коя година са? :scratch_ones_head:

KRAKOMOBILA:
Не се сещам да има електровоз Шкода (освен 109Е) с рекуперативно спиране. Всичките доколкото съм запознат аз са си с реостатна спирачка (тези които имат), но е възможно и аз да греша. 41-ва серия са имали реостат, но е премахнат при една от модернизациите им. 42-01 при пробите си тук също е имала реостат, но е доставена без такъв (както и всички останали от серията), S699.0001 която е била на проби тук - също е имала реостат (и все още си го има). От нашите магистрални ел. локомотиви единствено серия 43 е оригинално без реостат.

Иначе твърдението на Миро "Общо взето парка е бил организиран но неправилно експлоатиран." е много вярно. 07-ма серия са доставени не с цел да возят 2-3 пътнически вагона и вагон-отоплител - а да возят тежки товарни влакове, както и 06-та серия и именно поради тази причина са доставяни без котели. За сметка на това 04-та серия и част от 55-та серия предназначени за возенето на бързи и пътнически влакове са си снабдени с котели, това, че ги съсипаха е друг отделен въпрос. Като цяло локомотивите в БДЖ са доставяни с цел и ако са се използвали само за тази цел щяха да продължават да вършат работата си по един чудесен начин - сиреч обаче сме решили, че с 06 и 07 ще возиме пътнишки влакове, а 04 ще караме товарни.

Rado:
Май никой от нас не е напълно сигурен за Шкодите  :) Но пък сега ме чопли въпроса - откъде ще съм чувал още като малък за рекупераивното спиране? Тогава бяхме доста задръстени откъм информация от широкия свят, затова си мисля, че трябва да е било за нещо, което е било от соцлагера. А ако не е било за шкодите - за кога ще да е било?
Ще помоля някой, ако има архив на списание "Железопътен транспорт" отпреди 89-та да се порови, че да изясним въпроса и да мирясам  :)

liro4605:
45.176 – 205      1983 –1984
Последната доставка Шкода.Сиреч 1989 още е далеко.Тук има хора запознати с IGBT и GTO с тяхната поява вече рекуперацията е досто по-проста за изпълнение. Коментирахме  че лок 86серия от 1984 също има рекуперация но той е именно по тази система за управление.Може би си чел нещо от Г.Стайков който още с внасянето на 46та серия е бил предвидил тяхната модернизация и то доколкото съм запознат доста по-добра от тази днес на 46 200.Част от елементите е трябвало да бъдат произведени в незавършения завод за лазерни технологии в Пловдив който е на една улица с Разпределителна гара Пловдив.
Това всичкото го знам само от слухове на който се научих вече да невярвам но пък някой път всичко си излиза както е казано.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия