Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Локомотивите серия ЕА 3000 (означени в Р. България като серия 86)
Der Hetzer:
Просто от времето на производство на 46 серия в НО до сега положението значително се влоши и средностатистическият изкарващ прехраната си с честен труд българин поголовно обедня.
daddy_g:
--- Цитат на: Der Hetzer link=topic=3679.msg79182#msg79182 date=1339398434 ---Просто от времето на производство на 46 серия в НО до сега положението значително се влоши и средностатистическият изкарващ прехраната си с честен труд българин поголовно обедня.
--- Край на цитат ---
Много си прав...единствено недостига на пари ме спира да си взема 46 серия и Булмаркет-а
pach:
Интересно е!
В много аспекти.
Подкрепям Миро в желанието му, но все пак годините на "партийните поръчения" отшумяха.
Мило Миро, как да си го купя като
не ми е в епохата,
не ми е в мащаба,
не е БДЖ,
не е парен, и не на последно място,
все още е нов и може да се пипне.
ПРосто мойте приоритети са в съвсем друга посока.
Да, разбира се нямам нищо против да подкрепя българското (и аз го правя по свои си начини)
но на тази цена ми идва твърде много за модел който да ми стои като стендов във витрината.
Нима мен някои да ме е подкрипел до сега. Или може би някои от търговците тук са ми продавали модели
на половин цена, само защото сме хобисти и българи??? Нещо нямам спомен ...
По твойта логика, що не си купиш двата "Балкан" сета от Адриан.
И на него не му е било лесно да ги осигури, след като са спрени от производство още преди години.
Ми купи си ги - имат български вагони!!!!!
Подкрепи още един хобист от България!!!
Интересно от тук изказалите се хора всъщност колко и по колко бройки са си купили?????
Този "скандал" намирисва на буря в чаша вода. Щото сме една шепа (една чаша) хобисти, но ето
че се вижда някои даже да не знаят, че такова нещо се е продавало въобще.
Въпрсо на приоритети, на реклама, на разговори (не шушукания) и не на последно место
на ПАРИ. Който могъл, искал и си е купил!!!
Митко добре го е казал - от това хоби забогатяват само търговците,
за това си държат в магазините модели прозведени и току що, и от години назад.
Преди месец от Италия си донесоха един (швейцарски междувпромчем) електровоз
производство на TRIX от 80-те години на миналия век. Продаден на напълно нормална цена
в перфектно състояние и движение. Нуждаеше се само от добро смазване и литна.
Търговеца го е държал в магазина си докато му е дошло времето и го е продал.
Едва ли е обикала и призовавал да се купува стоката му непременно.
Ти не си търговец, но в момента не виждам смисъл да се тръшкаш за десет бройки.
Намери спонсор, нека ги изкупи, пък после тук ще се появе някой (има прецедент със 46-цата)
дето след шест месеца ще се тръшка "Аман за ман - искам го, някои са си взели по три - не ги ли е срам!?!?+!"
и тогава ще им дойде момента и на тези десет локомотива.
Аз излишни пари нямам, явно и другите смятат така.
Но дори и да ми го подарят от производителя , такъв локомотив какво ще прави при мен?
Ще го подаря и аз на свои ред...например на някои клуб.
Впрочем КЖМБ дали си имат от този модел, не знам?
Ха кажи обаче, че не съм българин и не тача българското!
lubomir:
Миро, чудесно те разбирам, защото като излезе тоя модел и аз къде заради кризата, къде заради това, че вече имах Булмаркета, къде заради типично нашенски си причини свързани с ежедневието, бях решил да го подмина тоя модел. И така докато един ден легнах да почина между строителните дейности и докато блеех в недовършения таван ми проблясна, че правя невероятна глупост, поради простата причина, че всеки модел е уникат, хеле пък тези, които са български и са в буквално мострени бройки. Отгоре на всичко, хората наели се с трудната задача да убеждават, който и да е производител да произведе поне един български модел, трябва да се насърчават, ако искаме поне от време на време да имаме нещо типично нашенско, пък било то на този или онзи БЪЛГАРСКИ превозвач. БДЖ отдавна не е критерии за каквото и да е в железниците, така че е нормално да бъдат заменени от по-добрите. След година две, като пуснат моста на Видин, БДЖ ще "изпусне" и последното кранче - международните товарни влакове. Занимавал съм се и с обществена дейност, и с производство(е, не на модели), занимавал съм се и с търговия(1992-ра бях първия дето опита да работи с ПИКО), естествено съм и клиент на търговци и производители на модели, тъй, че всичко ми е от ясно по-ясно и знам какво коства да се занимаваш с такъв бизнес, хеле пък в България, където бирата, кебапчето, кафенето, цигарите, авантата, чалгата, курвите, сплетните и завистта винаги ще са №1 за 99,99% от населението и най-вече на "елита" ни!
Всъщност едва ли ще видиме друг БГ модел, но за сметка на това ще купуваме с кошници, модели, които ни са чужди от всякъде и не са минали дори 1км на Българска територия. Манталитет, какво да го правиш? Ама мащаба, ама епохата ,ама това ама онова... Оправдания от 10 реки... Имам ли желание няма сила дето да ме спре да си купя този или онзи модел, дори и да нямам пари в момента, винаги спастрям нещата някак си. Разбира се всеки сам си решава и всеки сам си гледа в собственото портмоне, щото съм сигурен че ако вземахме поне по 1000 Е заплати нещата щяха да са коренно различни. Шовинизма и национализма са хубаво нещо, но не и за нашия народ, който не е дорасъл за много други неща, камо ли за ЖП моделизъм. Така и ще си останем да се кефиме на другите нации, колко са единни и колко много са успяли, тъй като ние нито сме нация още по-малко единна! Не можеш да очакваш от един изключително комплексиран народ да стои над ежедневните финансови проблеми и да взема решения, в разрез с услията му за физическо оцеляване.
Ние купуваме тоя или оня модел, не заради друго, а заради естетическата и душевна наслада която си осигуряваме с пипането му с оглеждането на съвършенната детайлност, точността на механиката, която е постигнал съответния производител и не на последно място с това, че точно този модел си го видял на живо, имаш снимка или спомен от момент когато си бил с любим човек и си видял въпросната машина, или пък си му се кефил на някоя гара. Такива сме си ние ЖП моделстите! Духовната и материалната мизерия обаче, в която ни държат вече толкова десетилетия, дава "прекрасни" резултати, и така, естетиката и чувството за хармония с тебе и света около тебе отдавна не съществуват тук, по простата причина, че всеки един от нас трябваше да е част от стадото, а не индивид с чест, достойнство и мироглед.
Та така....
Май не ми остава да кажа друго освен Бог да прости прозводството на български ЖП модели
Амин!
liro4605:
Любо запомних много добре каквото ми каза последният път като се видяхме,а то беше:„Когато трябва да си мерим ....... всички се редят,но когато трябва да вадим мечовете всички се покриват!“ :hi: :hi: :hi:
р.р.Скандали,разправии и темподобни вобще не са ми в природата и всички които ме познават много добре го знаят. :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия