Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на BateYavko в N
BateYavko:
Здравейте!
Ще покажа и аз с какво се занимавам. За хвалене нямам какви изключителни изобретения да демонстрирам - много колеги са доста напред с материала.
По-скоро намирам темите в "Похвалете се" за полезни откъм идеи и практически приложения, по-нататък ще цитирам някои. Особено новите колеги дето
за сефте започват макети - ако можем да предпазим от някои наши грешки в миналото. Това ми е втория макет вече в N. Еуфорията и началния мерак от
първия са поулегнали и целта не е влаковете да тръгнат през девет планини до сутринта.
Първо прекарах много време с AnyRail-а да проектирам трасето за мястото с което ще разполагам. Спрях се на опростен планински вариант с повече движение
без стремителни коловозни развития от които не разбирам. Но, първи приятелски съвет: хубаво е да не се забравя, че някой ден макетът трябва да може да се премести някъде.
Две независими трасета с обща дължина 16 метра. Черните секции са предвидени за лесно изваждане там където се събират двете маси. Всички секции имат точки на захранване -
общо 12. Релсите са Fleischmann/Roko/ T-профил. Радиуси R2 228мм и R3 262мм.
Канапето просто нямам къде да го махна, но е супер кеф да окабеляваш отдолу!!!
Цялото трасе е повдигнато - от 2 до 8 см. Никога не полагам релсите направо на плота. Е, това предвижда повече пълнеж и работа, но каквото и да ти хрумне после -
има пространство. Ето примера с колегата JesusBlack14 дето се чуди как да направи локвата си. Мда, освен за оберфрезата и аз не се сещам за друго.
Използвам HDF 6мм, корк на Decosa 3мм и лепило за дърво Момент Експрес. И ужким не бързах и смятах много и пак имам гърбица за изправяне.
Няма да досаждам с теории за наклоните - изписано е с тонове.
Ето и част от жицовката отдолу. Сигурно има и по-прост вариант, но не съм на ти с тоците. Обаче пак приятелски съвет - многоточково захранване на релсите!
Идея за двоен тунел. Тръбата е ф80 сцепена с Дремела.
Ето как като има дълбочина има и езеро макар и напредвидено в началото.
Благодарско на колегата Жори за любезно предоставените мостове !!!
Сега за скалите.
Използвам фибран на листове 20мм и ги залепвам с лепило за стиропор. Нататък е гледане на някоя снимка, стържене, фантазия и търпение. Фибранът се отчупва "по-естествено"
от стиропора, чисто е и не се налага китване с гипс или лепила. Да, съгласен съм че е по-скъп...друга тема.
Цветовете на скалите. Този път се хвърлям на нещо по-варовиково на вид. Щото не разбирам от смесване на цветове ги купих готови от магазин за художници.
Ето клипа дето ми помогна.
http://www.youtube.com/watch?v=He5pM8teA-I
... и самите бои: yelloy ochre/жълта охра, burnt umber/печена умбра, burnt sienna/печена сиена, бяла и черна. Всички са акрилни. Лошото е че са скъпички - по около 8 лв
бурканчето.
Ура, след 3 месеца пристигнаха и останалите релси, та засега съм дотук. Очакват се гарата и дъскорезницата на Faller.
Следва...
JesusBlack14:
Готиното на малките мащаби е че заемат по-малко място :) Давай все така напред :good:
Mixy:
Много добро начало! :good:
emilchaushev:
Кефи яко, водата и скалите са станали идеални, изчистена фигура за минимални главоболия, дълго трасе за максимално удоволствие, така като гледам 4-5 цифрови композиции може да си ги отнесе спокойно с тези два кръга.
Един въпрос. Тунела предвиждаш ли го да се демонтира за почистване, че ръка трудно влиза?
Ivo Nedkov:
Малиийй, екстра става!!! :clapping: Давай все така!!! :good: :good:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия