Реших да рестартирам тази тема, защото от няколко месеца по молба на мой приятел, започнах изработването на нов модел на гара Панагюрище. Както и първият (за съжаление всички снимки се затриха със закриването на snimka.bg) и този ще е в мащаб НО, като най-общо разликите ще са в използвания материал (симона), както и в желанието ми да изпипам повече модела, тоест (и ако ми се отдаде) ще се постарая повече при изработването на орнаментите по сградата.
И така, тъй като материалът е друг, реших пренасянето на отделните елементи от сградата върху симоната да става чрез отрязване от листа хартия на отделните елементи на сградата и залепяне върху симоната с лепило за хартия, за да мога после да отлепя излишното, нищо че симоната е със защитно фолио.

Подходът се оказа успешен, тъй че го възприех в работата си:

После започна сглабянето. Авторът на чертежите - Бачо Спас или официално арх. Свиленов, както винаги ми удари едно рамо, като ми подари различни размери плоскости, което пък ми позволява използването им за различните части на сградата - покриви, стени, колони и други елементи по сградата:

Имаше и гафове (някои се виждат на горните снимки), но тях ги оправях в движение.
Истинско предизвикателство се оказа частта с колоните, но по-подробно за нея по-натам.

Очаквайте продължение...