Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
За околовръстната линия
zazo:
Венци, смесваме две различни неща, околовръстната линия и разрухата на железницата изобщо. Драмата с околовръстната линия е много повече градоустройствена. Околовръстната линия е изградена относително рано и голяма част от нея изобщо не е била в пределите на града. С порастването на града на места се оказва дори сравнително централно разположена. С прекъсването и се унищожава един вече изграден пръстен, с голям потенциал за развитие на пътническо движение. Друг е въпроса че макар и прекъсната на няколко места се е ползвала успешно до доста късно за индустриални и товарни цели. Не мисля че някой си преставя употребата ѝ в днешно време за целите за които е била построена, обслужване на индутриални клонове и разтоварища. Най-тъжното е че трасето го има до ден днешен и никой дори и не проверява какъв е потенциала му за пътническо движение. Ако щещ дори за изгражането на една нормално релсова-трамвайна линия. Убеден съм че инвестицията в подобно нещо ще е в пъти по-малка от тези в разни други проекти с неясно бъдеще, но с модерно звучене.
А за другото си прав, но началото на края е сложено точно в соца, със закриването на товарната дейност в много от по-малките гари и създаването на т.нар. "опорни гари". Друго голямо безумие е спирането на двуосните вагони пак през соца, по примера на големия брат, докато в ГДР-то понеже са глупави ги търкалят до последно. По този начин клиент на товарните превози остават само големите предприятия. И видяхме дори в днешно време как се отразява рухването на един от тях. А иначе, че няма как да се запази всяка релса, която някога е сложена е пределно ясно и прекаленото циврене на тая тема е излишно.
misan:
По принцип не е правилно да набъркваме винаги политическите системи с развитието на железниците. Нашите инженери преди 9 Септември много често дават примери за некомпетентност.
Примера с доставката на серия 45,28 и 17 без паропрегреватели през 1925 година,когато това е абсолютен анахронизъм е повече от показателен.
А унищожаването на околовръстната линия си е една огромна и непоправима грешка. През миналата година се направиха и последните опити за спасяването и. Имаше една много разумна идея на инж.Симеон Ананиев ,участъка от гара Подуене до Хладилника да се електрифицир и влаковете от Перник директно да отиват до там. Направи се всичко възможно тя да се реализира,но както почти всичко разумно в България,идеята пропадна.Обичах околовръстната линия като живо същество,особено участъка между гара пионер и Хладилника.
toniemi:
Момчета!Ясно е че тази линия не може да се използва за пътническо движение в съвременните условия!Линията бе еднопътна!
На сто места трябва да се разминават влаковете,или ще се движат само в една посока!?
Влака щеше да е като съвременните маршрутки!
Линията е на едно ниво с всички кръстовища!
На всяко кръстовище светофар и за трена ;D
Единствено ставаше за атракционни пътувания с дизел или пара!
За товарни превози ....вече ги няма заводите... :(
Някога е строена като ОКОЛОВРЪСНА!
Обслужвала е около 20 обекта и гарички!Движение по цялата линия имаше до и след 80те години!
Аз съм роден 72ра!
Помня катастрофата на прелеза преди Пирогов!Родителите ми я коментираха!Запомнил съм събитието!
Отдолу под трамвая минаваха релсите за Стан,виждаха се пушеци от локомотив ,не знам дали е бил парен или дизел!
Помня като пътувахме с рейса до хладилника,вагоните с коли.
Като ходехме на Захарната,композициите с електрокари завити с платнища,композициите с циментовози ицистерни мазут!
Идеята ми е да я възстановим като ЧЕРТЕЖИ,като за начало!
После може .....на модули ;D
А вие говорите направо да я пускаме 1:1 :swoon:
Хайде по ред моля! ;D :drinks: :drinks: :drinks:
Rado:
Може да е интересно за някого:
Указател за тарифните разстояния между гарите и спирките... стр. 8 и 9. В сила от 01.06.1961година
Тук би искал да попитам по-знаещите - при толкова много спирки между Захарна фабрика и Подуене, означава ли, че по онова време по околовръстната са се движили и пътнически влакове? А също дали е имало такива и до Божурище Запад (на стр. 8, най-отдолу) и тя въобще къде се е намирала - в самото поделение или извън него?
pach:
Не, по околовръстната линия никога не е имало пътническо движение.
Тези дни попаднах на една страхотна статистика в официален отчет намиращ се в Държавния архив,
от годините на златния лев - стокооборота по това време, по нея е бил значителен.
Но в този отчет няма такава гара Божурище-запад. Тук явно е влезнала по друг критерии...
може би като отклонение от линията до Банкя.
Впрочем съграсно този отчет, е имало идея околовръстната линия да се измести почти на
трасето на днешния околовръстен шосеен път, заради интензивния товарен трафик който
постепенно се е оказал в очертанията на разрастващата се София. Дори са били направени първите инвестиции по въпроса.
За жалост войната и последващото комунистическо управление (или липсата на такова) премахва всички "дивиденти" които са били
получени от управляваното много далновидно БДЖ от инженерите Колчев и Филипов.
Единственото пътническо движение което се е предвиждало е било когато (така и никога не станало)
се осъществи пътнически терминал, в гара Сердика която е чест от околовръстната линия,
и която е имало проект освен това да се нарича "Западна гара".
Проекта е бил в доста напреднал стадий, като дори има такова означение на една план-карта на София от това време,
на който план тази гара така е и надписана - "Западна гара", не без подкрепата на Софийската голяма община,
управлявана по това време от най-добрия кмет на всички нейни времена - инженер Иван Иванов.
Впрочем този кмет не само, че е посторил рилския водпровод, но е известен и със строежа на поне една
железопътна линия в днешна Македония (явно военна дековилка), когато е бил там през първата световна война.
ПРи строежа на рилския водопровод също се е ползвала теснолинейна железница, от коят опък е тръгнала идеята
град Самоков да се свърже със столицата с такава теснолинейна линия. Всички знаем "компирите" защо и до ден
днешен нямат такава теснолинейка. От строже на рилския водопровод са останали няколко снимки на изпозваната
теснолинейка но са стращно стари (архивни) и почти не мога да различа какви локомотиви са ползвани.
Единственото сигурно нещо е че са били парни на 600 мм.
Целта гара Сердика да стане "Западната гара" е да разтовари пътническото
движение от Централна гара в западно и южно направление.
Предвиждало се е там да спират и международните влакове от Скопие и Атина ,
но както знаем и това не е било осъществено по ред причини Линията до Гюешево все още има шанс
да бъде реализирана благодарение на натиска на европейските пари над Македония, докато
западната гара отдавна премина в небитието още с доста отрязъци от околовръстната линия.
ПП.Благодаря на Радо, за публикувана информация с която ще допълня материалите,
които съм събрал до сега за околовръстната линия в нейния разцвет.
:hi: :hi: :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия