МЕЧТА - ИЗЛОЖБА В ТЪРНОВО участват възпитани момчета от Перник с индустриални модули с дълги композиции и Мецани, мокри от Русе, Свищов, Оряхово и Видин - железница и речен транспорт, гларуси от Балчик, Бургас и Варна - ферибот в епоха 4, майнички с макети на невероятни стари къщи и депа за ел локове, софиянци - жп, трамвай и тролей - три в едно, дагейци с летище и железница, карловци и калоферци и панагюрци - товарене на военна техника, родопчани - теснолинейка и ландшафт и всичко това се комбинира помежду си
и и и
НО ЗА ТОВА СА НУЖНИ - виж по-долу...
ПривеД!
Отварям нова тема, ако някъде е започната, моля да се прикрепи там.
Тази тема е САМО за транспортните проблеми!!!
МОЛЯ ТОВА ДА СЕ СПАЗВА!!!Освен транспортни проблеми мисля ,че могат да се развият най-малко още следните:
1.Участие в изложби,панаири,изложения - организационни проблеми.
2.Участие в изложби,панаири,изложения - споделено от участници и гости.
3.Участие в изложби,панаири,изложения - споделено от изложители-търговци, производители, отделни заменкаджии...
4.Участие в изложби,панаири,изложения...
Транспортният проблем може в момента да не е привидно актуален, но си виси като дамоклев меч.......защото едно участие се планува месеци и години напред.
Бих разделил участниците на
А.Пренасящи с лично превозно средство.
Б.Пренасящи с нает транспорт, които непрекъснато е с тях по време на изложбата и ще им върне пренасяното.
В.Други.
Каквото и да ще пренасяме или получаваме, мисля че във форума може и ТРЯБВА да споделим нашия опит.
А не само да стоим в позиция "Подай шланга за захранване насам!!!". Далеч съм от мисълта, че всички правят така...
За точките 1 и 2 е ясно.
Дайте да проиграем следните ситуации:
4.Моделист от Долно Нанагорнище иска , да участва в изложба със свой модул направен по стандартите на изложбата.
Няма да участва лично, иска само да изпрати модула.Това може да е в чужбина или у нас.
5.Друг пък иска да участва в състезание- примерно Европейското състезание по теснолинейки и диорамата му е в типоразмер 2 - /1:22,5/ с дължина
350 см и ширина 90см. След състезанието диорамата трябва да се върне в България.
6.Тано шашва германците със свое участие в тяхно моделистко изложение, и те го молят срещу наем от 250-300 евро месечно, да остави своят сегмент за да го показват в рамките на половин година в различни изложби в Германско - накрая това чудо трябва да се прибере в България.Имам познат от Швейцария, който така си дава макета под наем...,ама макет та дрънка в 0 и 0е. Има и някой друг варненец, който правят същото, но с
настолни диорами 1:35 и 1:48 - те са стендовици и ги оставят в Унгария и Чехия...
7.Борис 2-12-4 си харесва обръщател в 1 от Немачко и иска да си го достави, обръщателят е със скромните размери диаметър 80 см, тегло 60 кг.
Получавайки го, той поработва върху него и се получава нещо 250см на 130см, което изпраща на Тониеми, да поджитка малко 1:32, защото 1:220
искал почивка...
8.Продавач в чужбина, от който искаш да си купиш нещо казва - аз работя само с DHL, ако искате нещо друго, организирайте го от България и
стоката е ваша, или най-малкото ми посочете начин и фирма, която ще направи това, аз ще се свържа с тях - плащането от Вас...и това трябва да е предварително проиграно, инак петима Петка не чакат
Колко кранове съм изтървал, само да знаете, а те се предлагат толкова рядко.Същото се отнася за мостовете, но тях ги има по-често и по-лесно се майсторят...
Та думата ми е, да споделяме как бихме решили всичко това.
Какво е ситуацията в момента, по моето скромно мнение:
9.Доставка с Еконт - прескъпа е.
10.Доставка в Български пощи и там има ограничения за размерите и теглото.
11.БДЖ - и тук ни изработиха яко- ВЕЧЕ ОТ МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА не може да се изпраща..., засега само приемат.А този от Долно Нанагорнище???Всичко в канавката.
12.Крупажни пратки - какво ще кажете за тях - опит и т.н.
13.Други.......................
Нещата стават все по - заплетени.Как да привлечем хора за участие от цяла България!?!
Не всички искат да са само колекционери...
Моят скромен опит -
За европалет към 155-160 кг с книги , платих 200 евро за крупажна пратка- но за това трябва да се чака понякога със седмици.и не обслужват всички дестинации.
В България се съобразявах с изискванията на БДЖ и изпратеното не надвишаваше 200 см дължина. Сега и това ни отрязоха...
Вчера, по случайност мина познат на познат на познат и закара две основи за модули посока Варна , един приятел иска да си поиграе и направи нещо върху тях размерите 190 х 75 всяко, за да минава през врати и прозорци и за БДЖ ставаше...
Това ся някои други мечти и болки...
Даа, а може би някои си иска да си остане единствен?!? и другите да не се развиват?!?
Бъдете здрави!

Борис