Ами и аз лепя стиропора, трева и хартия директно върху същата OSB плоскост с Ц200 и не усещам нещо да мърда. Най-вероятно си взел обикновена плоскост /а не водоустойчива като мен/. Като лепиш едноцветна хартия върху кривината, съвсем естествено е тя да се вижда. Съвсем по различен начин обаче ще стои визуално "хартиения паваж" с неговите шарки и кривки - почти нищо няма да се забелязва или евентуално нещо ще напомня само под определен ъгъл. Това важи и за всякакви други пъстри "картинки" върху неособено равна повърхност - сам се замисли защо е най-лесно върху стара неособено равна стена да сложиш релефен тапет вместо да си играеш да правиш супер фина шпакловка заради латексов мерак.

Но ти си преценяваш...
Най-вероятно ще се наложи преди да лепиш нещо, предварително да грундираш основата с разредено Ц200 примерно два пъти, защото повърхностите ти явно попиват много вода, което после довежда до свиване на залепения материал. Явно и коркът гълта много вода. Може да пробваш и с различна гъстота на лепилото...
Офф, anubis, не съм против рИализЪма, аз съм против "върлуващия" рИализъм - крайните изцепки с броене на нитове по моделите, разглеждане с микроскоп, "сини кървища" и прочие. Това е разликата, ако можеш да я разбереш...