Любо те предупреди, че няма нищо против теб.
Също така не бърка с мислите си - напълно го подкрепям, защото смятам,
че който иска - схваща за какво става въпрос.
А който не иска опира до ...авторските права.
Но няма спор - и двамата говорите за различни неща.
Единия си говори за авторски права,
а другия - за споделяне на придобитото.
За това подкрепям Любо - твърде малко сме българите които се интересуват,
от нашето хоби, за да си крием придобитите снимки.
Радвам се, че освен мен поне още двама - Иво и Миро, също са почнали да откупуват такива снимки.
А то преди 2,5 години, когато закъснях за четвъртъчната среща в Терасата,
някои хора ме гледаха като извънземно - показах им четири снимки, купени от български антиквар
за "лудите" пари - 70 лв. Единствено Дориян от масата тогава разбра и ме подкрепи за стореното.
За съжаление и тук става поредната българска ..тъпня. (под тук - разбирай София)
Антикварите (почти всички) вече знаят какво търся,
и надуват цените на подобни снимки. Аз ги взимам избирателно, най-малкото защото не всичките мога да си позволя,
но най-вече защото те не са техни - в най-добрия случай са ги взели от някоя баба за жълти стотинки или някой мангал
ги е изровил от кофите за боклук (пак за жълти стотинки). А антикваря не е положилникакъв труд да ги набави
(не всички са такива антиквари...но повечето...)
За съжаление имаше един известен антиквар на пъпа на София, който ми продаваше за 180 лв(!!!) албум с 35
снимки от строежа на мостовете и тунелите по Искърското дефиле някога. Голями снимки, черно бели и добре запазени,
но за жалост докато събера парите...той го продаде на някакъв немец, за 180 евро(!!!!!) и ...сега
ще го гледаме през "крив макарон".
Изгъзици по български - колкото щеш. На "пазарчето" при Александър Невски,
ми продадоха снимка (но не на влак, а на самолет) за 10 лв, и то при условие
че след като ми поиска 30,00 (ЛВ!!!) питах продавача лично ли я е свалил от агитационното табло на авиобаза Доброславци.
Не че се сконфузи много, но прецени че друг няма да му я купи и ми направи "намаление".
Колкото до авторските права - мнозина знаят моя принцип...
Покажи ми негативи и снимки (явно откупени както е направил Иво)
или ми докажи че ти (или баща ти) са снимали събитието (например през 1908г) и тогава ви признавам
"авторски права".
Но хора които по някакъв начин (това е българския манталитет) са се добрали до някакви
архивни снимки (дори откраднати понякога) или са ги "купили" от някоя вдовица,
да ми претендират за "авторски права"?????????
Любомир абсолютно прав - единственото свободно място на света е мрежата...и въпреки че се опитват
да го "затворят", то вече е късно - изпуснат е духа от бутилката... пък нека да твърдят, че сме отворили "кутията на Пандора".
Последен пример ----> "арабската проле$... коментара е излишен.
Така че момчета, кой-както е успял да се сдобие с наши отрязъци от историята - само можем да го хвалим и
благодарим с тайната надежда

да е истински родолюбец (а не търговец на история) и да сподели с нас намереното!!!!