Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За българския манталитет- с желание за себеопознаване и промяна - с ЛЮБОВ
pach:
Не бих го направил въпреки разрешението ти...най-малкото, че там хората (поне малко) ме познават и ще видят че това не е моят стил.
Ще ти пусна линк към мястото (ако ти не си го открил сам де...)! :friends: :friends: :friends:
Mixy:
--- Цитат на: Der Hetzer link=topic=3797.msg76945#msg76945 date=1334920177 ---Като манталитет - всичко е изгубено (за съжаление изглежда безвъзвратно) и ще ви дам няколко красноречиви примера...
--- Край на цитат ---
Пропуснал си най-най-красноречивия субект за пример, дето е начело на държавата и не излиза от телевизора. :yes:
pach:
--- Цитат на: Mixy link=topic=3797.msg76963#msg76963 date=1334927026 ---
--- Цитат на: Der Hetzer link=topic=3797.msg76945#msg76945 date=1334920177 ---Като манталитет - всичко е изгубено (за съжаление изглежда безвъзвратно) и ще ви дам няколко красноречиви примера...
--- Край на цитат ---
Пропуснал си най-най-красноречивия субект за пример, дето е начело на държавата и не излиза от телевизора. :yes:
--- Край на цитат ---
Виж статията в 24 часа, дето борето е дал линк...
Der Hetzer:
--- Цитат на: Mixy link=topic=3797.msg76963#msg76963 date=1334927026 ---
--- Край на цитат ---
--- Край на цитат ---
Този елемент влиза в един своеобразен "триумвират" и е единия тъп ъгъл на един своеобразен "триъгълник"... принципно си имам едно мнение за хора, които се радват на левента от пожарната команда, преразказват възторжено вицовете и изтърканите три до петгодишни тарикатски лафчета, чути предишната вечер от слави трифонов и музикалните им предпочитания са насочени към чалгата. Съвсем закономерно обикновенно мнозинството от тези хора съчетават и трите екстри, но дори и наличието на само едно от тези "качества" автоматически поставя въпросните персони в един мой си вътрешен своеобразен списък, карайки ме подсъзнателно от тук нататък да ги възприема като нисши и на може би само едно стъпало над бай хафтал. Друго се сетих че съм пропуснал, но дългото ми безсъние си каза думата, ще го прибавя тук за да не редактирам горния пост:
Возя се миналата седмица в автобуса, а близо до мен 3-4 келеша се връщат от училище и разговарят на висок глас на жаргона на който сега е модерно да говори тяхното поколение... Ясно че чувам разговора им съвсем неволно и се опитвам да осмисля казаното, но то е някакъв странен словоред, с често и не на място повтарящи се думите "Такова", "Таковата", "Братле", "ЪЪЪЪЪ"... нещо от рода на (примерно) :"Абе братчето ми , абе ъъъъъ таковата, ъъъ е така" и с това завършва изречението на единия келеш, след което другия келеш очевидно е разбрал какво иска да каже първия и му отговаря с някакво подобно по смисъл и значение изречение. През цялото време докато си говорят тези неща, главите им се клатят неравномерно подобно на главите на гълъбите от градинката на "Св. Седмочисленици" когато кълват трохи, а с ръцете си ръкомахаха в някакви странни посоки, явно заучени от гледането по телевизията на стихотворни рецитали съпроводени с барабани изпълнявани от нелепо облечени афро-американци, които въпреки че по нищо не наподобяват на Ал Капоне, Лъки Лучано или Бъгси Сийгъл са се самопровъзгласили за "гангстери"...
Забравих да споделя чувството, което изпитах слушайки този разговор, ще се опитам да го пресъздам най-честно и откровенно, защото именно това си помислих и почувствах в този момент. А то беше че осъзнах че между мен и идните поколения се е изградила една невидима граница и пропаст. Абстрахирайки се от гледката и обстановката, слушайки подобно ниво на комуникация, разговорът между келешите ме накара да се почувствам все едно съм някъде в чужда държава - примерно в Белград или Москва. Защо давам тези градове за пример ли? Ами не владея перфектно нито сръбски нито руски, просто в разговора долавях думи, чието значение знам, но като цяло не можех по никакъв начин да свържа смисъла на съответното изречение.Казано по-просто - чувам някакви думи, които знам, но не разбирам разговора.
Разбира се има разлика между различните поколения, но как примерно успявам да седна на една маса с да кажеме например Жоро, Дориян, Кайзер фон Гергинхелм, Васко, Ясен, Пламен, Емил Стрезов Трамвая (на който най-искрено се възхищавам) или който и да е от форума (горепосочените ги давам само за пример), а в същото време е абсурдно да намеря какъвто и да било общ език с гангстерите от автобуса. Тук е мястото и да спомена, че присъствайки в този форум и познавайки се с доста от пишещите тук, мога да заявя, че това са хора доста над средното интелектуално ниво в републиката (не се подмазвам и не правя комплименти никому, сега да не хванете да се възгордеете :lol: ), като има и един светъл лъч надежда в идните поколения. Да и това са младежи като Кракомобила, Митко359 и Хекси (баща и син) , които имам удоволствието лично да познавам (съжалявам че не се познавам с новите млади членове на форума и колеги по хоби, сигурен съм че и те са будни и интелигентни младежи) и с които винаги сме успявали да проведеме готини и интересни разговори, но младежи като тях са само една капка в морето и приятно изключение на фона на това, което се задава след нас. И за това проблема е в обществото като цяло, на нехайните и немарливи учители дето за този продукт, който са създали не залсужават и сто лева заплата, и на родители като римския Алеков герой и любящи майки като например Сашко-ръце-трошачката (за съжаление действително съществуващи персонажи от горния разказ)... Така че всеки да се спасява поединично :spiteful:
Boris 2-12-4:
Ще си позволя да обърна ффнимание, на един филм, който днес ще дават серия 2, Инспектор Валандер - БНТ 1 от 22 часа.
Там ще видите ако искате друг манталитет -скандинавски - филма не е лустросан...
Просто хората са си истински, както си е на Север... :yes: :yes: :yes:
Криминален е - но без супер герои...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия