Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Новини от жп транспорта в България

<< < (128/212) > >>

pach:
Трафопоста ни е в двора на детска градина.
Пред него има осветителен стълб, което спомогна
графита да се появи за една нощ. Съдейки по реакцията
на персонала - без тяхно разрешение!!! А реакцията на квартала
и родителите ползващи детската градина, го спаси от заличаване.
Художника му се е подписал , но не е и толкова известен като
нашия (демег български) Масимо.
Впрочем не съм чул богат да е платил за някакъв графит.
Май не всички знаят за случая на фасада по графа (не богатия,
а ул.граф игнагиев) която беше направена от друг известен наш
графити художник, който бе наел вишка за случая...и след време
графита беше заличен по желания на съкооператорите от сградата!!!
А за "бунта" срещу богатите признавам само онова с надрасканата
със спрей бяла лимузина на дълга база, пред очите на охраняващия паркинга!!! Го самият надпис говореше за автора му достатъчно.
Така че и охраната не е възможна, когато вандализма в някои
надделее над цивилизацията!!!

pavlinbg:

--- Цитат на: Krasi Tankista link=topic=3806.msg120744#msg120744 date=1611468879 ---  Да всеки от вас, вероятно е прав за себе си като осъжда сътвореното с тази мотриса. Виждам обаче, че дълбоко не познавате същността на тези действия. Поради това вие смесвате няколко различни неща. Това, за което става въпрос е много по - сложно и дълбоко. То е  неразделна част от цялостна културна система и то такава отричаща статуквото.
  Графитите, музиката, облеклото, държанието в обществото и т.н. са елементи на един начин на живот, отричащ консуматорството и заклеймяващ богатите. Бунтарската същност на тези действия, е дълбоко свързана с отрицанието на младите хора от гетото, на начина на живот на обществото издигнало в култ имането и парите. Това те се опитват да изразят използвайки най - достъпните и бързи средства за реализация на посланието и ВИНАГИ, без съгласието на собственика на изрисувания обект. Това последното е фундаментален принцип.
  Именно затова, действията на истинските графити майстори са обвити в тайнственост, случват се по късна доба и в пълна анонимност. Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
  Сега малко за тези - красивите картини по коли , локомотиви сгради и т.н. сътворени със съгласието на собственика. Това не са графити, а друг тип изкуство, което макар и с подобни изразни средства се поставя именно в услуга на консуматорите. То се изпълнява от не по - малко талантливи творци, но по класическата схема БОГАТИЯТ ПЛАЩА, за нещо което иска...
  В България имаме и друг тип, подобен на тези "арт изяви". Той е абсолютно уродлив и се поставя в услуга на политически, конюнктурни разбирания. Това е оскверняването на паметници в късна доба с цел да получиш някой лев от политическа организация или още по - лошо, от някое чуждо посолство. Апотеоз на пълното падение на нравствеността. При това винаги се поврежда творчески продукт с неизмеримо по - висока  културна ценност от посланието на авторите на този вече НАИСТИНА вандалски акт!!!   
   За естетическата стойност на графита върху Дезирото не е тук мястото на което ми се обсъжда тази тема. И без това твърде много писах...
   В заключение само искам да отбележа, че като са толкова важни копчетата, техническите надписи и прочее, да е била подсигурена адекватна охрана на обекта - покритото мляко котките не го лочат!

--- Край на цитат ---

Краси, това, което си написал за гетото и протеста е принципно вярно, но не и за България. В България думата "гето" има друг смисъл и измерение, а обикновено драскачите по влаковете не са бедни деца, които протестират срещу консуматорското общество, а такива, които се чудят какъв зулум да направят, за да се чувстват значими.

Krasi Tankista:

--- Цитат на: pavlinbg link=topic=3806.msg120747#msg120747 date=1611483398 ---Краси, това, което си написал за гетото и протеста е принципно вярно, но не и за България. В България думата "гето" има друг смисъл и измерение, а обикновено драскачите по влаковете не са бедни деца, които протестират срещу консуматорското общество, а такива, които се чудят какъв зулум да направят, за да се чувстват значими.

--- Край на цитат ---

Павлине, с цялото ми уважение, гето и у нас и там за където говориш има едно и също значение. Стрийт културата за която става въпрос, вярно е привнесена у нас но мисля че ти си твърде интелигентен човек , за да  ти отива да генерализираш, кой и какво прави за да се чувства значим. Поне не без доказателства. Мога да те уверя, че има хора, които се изживяват именно така както ги описах по - горе. Искрено вярват в принципите си и правят това именно поради причините, които посочих. Друг въпрос е как това се приема от обществото....
  Аз не виждам нищо лошо в изрисуването на тази иначе безумно грозна мотриса. Просто тя получи своята индивидуалност. Естетическите критерии на всички хора са различни. На някои графитите им харесват на други точно обратното... Аз не разбирам защо някой да  няма право на екстремна художествена изява само защото на друг това не му харесва. Говоря естествено за случаите, в които не се унищожава или поврежда друго произведение на изкуството. Това кой е значим и кой не за съжаление не можем да го решим ние с теб сега. А пък най - малко от мен ще чуеш критика за това как някой разбира и живее живота си.
  Въобще изкуството е нещо, твърде сложно за да бъде поставено в някакви рамки и в историята на човечеството още никой не е успял да го направи. Да се расъждава от позицията на някакви ограничени представи за неща, които не се познават във всичките им аспекти, е не само смешно но и безсмислено. Графити е имало още от древноста и вероятно ще има и занапред. В различните исторически периоди те са носели различен смисъл и художествен заряд. Аз си мисля, че австрийците спокойно могат да преглътнат този графит. Със сигурност мотрисата им стана по - интересна с него. Пак добре, че братята не им потрошиха прозорците с камъни за да покажат своята значимост.
  Така или иначе този графит предизвика някаква дискусия, което означава,че авторът му е свършил своята работа - накара ни да говорим за него и възгледите му.

pavlinbg:
Този модел на "сити" и "гето" е привнесен за нашата социална реалност, поради което хората, които се поставят в "ситито" или "гетото" имат сериозен проблем с легитимацията. В България никога не е имало сити, а гетата у нас, както споменах по-горе, имат други измерения. А това със социалната значимост, за жалост си е факт, без да генерализирам (кой пък съм аз да генерализирам хората?!).
Явно публикацията с надрасканата мотриса на OBB се оказа доста сериозна (в нея се преплитат въпроси за изкуство, социология, право, философски и политически възгледи), като започнахме да разводняваме темата за новини от жп транспорта, поради което аз ще спира до тук. :) :drinks: :hi:

jopeto:
 ;D ;D ;D Много, готина дискусия! Съживихме форумът! Ако, тази мутриса влезе в БДЖ, си спомнете този дебат и този графит! Ще стане чудесен модел с него и така ще помните, кога е дошла на проби в България. Представям си как, след 30 години, някой пита, дали случайно има снимки за нея. Относно графитите, те съществуват още преди писмеността и са нейният прототип. Египетските символи са пример за съхранение и предаване на информация чрез рисунки.  Бог да ни пази от хората на които не им допадат графитите, защото те биха изтрили и рисунките в Магурата! Такива хора, горят икони и превръщаха черквите в обори и плевници. Да не забравяме, че иконите и стенописите са първата медия. Християнството се е разпространило, чрез рисунките на образите от библията, това, също са графити! Тук ще добавя, че в нашата Мила рОдина се появи обратният феномен! Преди известно време, "нЕкой Гений - Културтрегер и Естет"  реши, че парчето от Берлинската Стена пред НДК  е прекалено шарено и трябва да се "санира"  :blink: :blink: :blink:  https://www.mediapool.bg/parcheto-ot-berlinskata-stena-do-ndk-zamazano-sas-siva-boya-news242637.html  Нека, всеки един критик на графитите си спомни, кога за пръв път надраска на  ученическият чин "Пешо+Цура=ВНЛ" или с ножката си в караулното издълба във винервайсът "УВО-87"? Колко пъти сте написали, трибуквието "KYP"? (за модераторът! Това е на латиница!) Това, съкратено на английск значи "Keep Yourself Positive!"  Само на уникалният макет на Тано графитите присъстват в автентичен вид! Респект за което! И така, като занем че един кадър , струва колкото хиляда думи ви давам, тази снимка да поразсъждавате върху нея относно графитите! 

Тонка, ти от коя страна на стената отиде ? ;) ;) ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия