Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Реални размери на дървета
Nelly:
Благодаря за поканата, наистина ще ми е интересно да видя дръвчетата. Къде се намира клуба и кога е отворен ?
При дръвчетата най-естествения начин да се определи размера, е "на око". Просто и в природата те са с различни размери. Като дребно проблемче бих отчела дебелината на стволовете. Ако е несъразмерна, тогава цялата красота отива ...
Бук, дъб, бреза, чинар ... ще се постарая в близките дни.
Nelly:
Обичам това дърво.
Чинар (Platanus ) - Голямо дърво. Бързорастящо. Включва около 10 вида големи дървета, достигащи до 30-50 m височина. В природата се срещат главно край бреговете на реки и в други влажни местности, но е възможно да бъдат отглеждани и на по-сухи места. Изключително подходящи за места със замърсен въздух. Възрастната кора на чинарите се бели лесно на парчета с неправилна форма, което придава на дърветата пъстър люспест вид. Ако кората е много стара, тя не се бели, а се напуква.
1. Западен чинар (Platanus occidentalis) - Голямо дърво, достига височина 40 метра и 2 метра диаметър на ствола. Разпространение - Северна Америка.
2. Източен чинар (Platanus orientalis) - Разпространен на Балканите, среща се в райони с умерен климат. 35- 50 метра височина и 4 м. диаметър на ствола. Короната му може да се разпростре на ширина до 30 м. Чинарът има мощна коренова система. Засаждайте младите растения на около 5 м от къща, ограда, алея или друго дърво.
Светлолюбиво растение - на светли терени и в добре дренирани, дълбоки почви.
Дълговечен вид, достигащ до 2300 години.
"Старият чинар" в Смолян, пренесен през 1720 година от Беломорието(Гърция).
600 - годишният чинар в с.Гърмен - обявен за "Европейско дърво на годината".
Кой ще прави гарата в Гърмен ? %) Всъщност не зная дори дали има влак там .
Възрастната кора на чинарите се бели лесно на парчета с неправилна форма, което придава на дърветата пъстър люспест вид. Ако кората е много стара, тя не се бели, а се напуква.
ПС Май обърках форума с такъв по дендрология. Някой няма ли да даде размерите на реалните дървета в съответните мащаби ? За да се върнем по предназначение все пак. :)
CaLLlo:
--- Цитат на: Nelly link=topic=3814.msg77988#msg77988 date=1336785510 ---600 - годишният чинар в с. Гърмен - обявен за "Европейско дърво на годината".
Кой ще прави гарата в Гърмен ? %) Всъщност не зная дори дали има влак там . ...
--- Край на цитат ---
Ми ... не ... по цялата долина на Места няма влакове и гари ... и може би така е по-добре, щото ако имаше, към днешна дата щеше като почти навсякъде да е зарязано, ръждясало, окрадено, мръсно, гадно и тъжно ... а сега за щастие не е! Най-близкият влак там е чак в горния край на долината, където минава теснолинейката Септември-Добринище.
--- Цитат на: Nelly link=topic=3814.msg77988#msg77988 date=1336785510 ---Обичам това дърво.
Чинар (Platanus ) ...
--- Край на цитат ---
И аз!!
Но имам питане:
Понеже думата не е българска (çınar), не може да няма българска дума за него ... и коя ли е тя!?!
mitko0888:
--- Цитат на: CaLLlo link=topic=3814.msg78004#msg78004 date=1336861100 ---...
Но имам питане:
Понеже думата не е българска (çınar), не може да няма българска дума за него ... и коя ли е тя!?!
--- Край на цитат ---
Чак пък българска ...
Платан
Яблан
Nelly:
[quote author=CaLLlo
Но имам питане:
[/quote]
Отворих дендрологията, там пише: Семейство Чинарови, Род Чинари и после видовете чинар. Не дават никакво друго име. В интернет съм срещала и платан (от латинското му име). За яблан не бях чувала до сега.
Аз предпочитам да се придържам към тази "книжчица", защото информацията е много точна. Давам и латинските наименования, защото така можете да гледате много снимки в нета без да има опасност да се объркат дърветата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия