Автор Тема: Диорамите на Нели  (Прочетена 10462 пъти)

gzo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Диорамите на Нели
« Отговор #15 -: 05 Юни 2012, 10:58:33 »
Нели, туй чворче е трепач  :good: Наистина е много добро, грабва от 1 поглед.  :blink:
Чак ми се прищя да го боцна на макета си  :blush2:


Nelly

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Диорамите на Нели
« Отговор #16 -: 05 Юни 2012, 11:41:35 »
А кое всъщност му харесваш на това чворче ? :)

gzo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Диорамите на Нели
« Отговор #17 -: 06 Юни 2012, 00:00:31 »
1. че почти си уцелила цвета на ствола. Макар и малко светлеещ поне не лъщи като пластмасов (както е при-повечето купешки модели). Добре си тръгнала с ползването на няколко нюанса на сиво, бежево, охра, кафяво и ако беше добавила черно, което е характерно за цепнатините по корите на дърветата мисля, че щеше да е още по-истинско. По принцип долната, по-стара част на повечето дървета е по-тъмна и нагоре изсветлява докато не стигне до най-тънките млади клонки, където си е чиста охра. За сметка на това пък преливането е много добро (плавно е)
2. че си се сетила да тируш и повече от 1 нюанс на зеленото в короната. Въобще ползането на повече цветове и нюанси камуфлира слабостите по макетчето, като кара окото да шари и да не се концентрира върху слабите места.

3. че добре си уловила пропорциите ствол-клони, и ствол-корона.

Все пак, аз гледам всичко това доста увеличено на снимката и се виждат слабости, които при гледане на живо не се забелязват.
Забравих да питам, продава ли се ?

Nelly

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Диорамите на Нели
« Отговор #18 -: 12 Юни 2012, 10:08:38 »
Много ти благодаря за изчерпателния и добър анализ. Сега , ако ми кажеш и негативите, ще бъда още по-благодарна. Всеки обича да го хвалят, но аз се радвам и на критиките. Особено на тях, защото градивната критика води до по-добри резултати и помага да погледнеш нещата и от друг ъгъл.

Колкото до това чворче, него основно дъщеря ми го направи. Аз давах идеите за техниките и само помагах. Някои от ефектите се получиха спонтанно и ги забелязах едва на силно увеличената снимка. Разбира се, зная как да ги постигна отново. Прав си, че на живо някои неща не се забелязват. Корените, например, не са особено добри, но това е дребен дефект. Точно това дръвче не се продава (да отговоря на въпроса, че забравих). Въобще не сме мислили за продаване, но наскоро съпругът ми взе да ми подхвърля да помисля и по тази тема, защото усеща как малкият апартамент започва лекичко да се изпълва с екземпляри от поредното хоби...  Тук дръвче, там диорамка... тук лепило, там тел... абе малка лудница и масата е все заета... :haha:
Мисля, че разбирам защо повече ви харесва точно това дръвче - по-кичесто е и по-подходящо за макет. Аз повече клоня към бонсаите като стилистика, защото от години се занимавам с живи. Обаче стигнах до извода, че ако отсъствам, изкуствените сами се отглеждат и не искат поливане.  :lol: Пък и не умират лесно, не ги нападат въшки и акари... В този ред на мисли, напада ги прах, а при нас е в изобилие и това ме кара да мисля за някаква прозрачна кутийка, в която да ги слагам и която да почиствам по-лесно, или направо да хвърлям. Мисля си за листовете фолио, с които ламинират документи, нещо такова. Предполагам, че някъде дори може да продават такива готови кутийки. Ако някой има идея или информация, ще бъда много благодарна, ако я сподели тук, или на лично.

gzo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Диорамите на Нели
« Отговор #19 -: 12 Юни 2012, 12:49:53 »
Ами аз лично до сега не съм правил дървета, че да давам конструктивен акъл. Аз съм по камъните и скалния ландшафт, като почнеш от градинския алпинеум та до модела на скалист баир. Иначе и ти правилно каза, че дървото е хубаво защото е кичесто и още по-точно казано има добре боядисана корона и благодарение на разликите в нюансите на зеленото се получава усещане за дълбочина в короната. Това е именно недостатъка на масовите (конвейрните) дръвчета, че и вътре и по-периферията на короните си са еднакво боядисани. Мен лично ме дразнят също и видимите жилки от усукана тел издаващи как е направено дървото, а също и неподходящи цветове като педер...стко зелено, цикламено розово и тем подобни отрови за окото.
Специално за недостатъците (по едничката снимка която виждам) са онези нишки, които приличат на космарлаци. Ако по тях не са полепнали "листа" е добре да се отстраняват. Такива има доста в лявата половина на короната в пролуката между 1-ви 2 клон.
 :good: