Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Локомотивите по света
Petko Ivanov:
В събота и неделя имах удоволствието да посетя Одрин. Старата гара на града в квартала Караагач е запазена и пред нея е позициониран като музеен експонат един от най-известните и успешни локомотиви на Роберт Гарбе - G10, заедно с един пътнически вагон. Гарата няма коловозно развитие, а сградата е към Тракийския университет.
Локомотивът е запазен в чудесно състояние и е много приятен за гледане. Снимки може да видите на линка:
http://pivanov68.snimka.bg/hobby/lokomotiv-g10-odrin.683852.27543716
Adrian:
страхотно !! :good:
CaLLlo:
Благодаря за хубавите снимки и инфо ... както винаги досега!
Леко в страни от темата, малко инфо от мен за Одрин, което научих скоро.
Битката на Фердинанд за Одрин по фаталистични причини е планирана точно на 13.1.1913 г. и е завършила с успех. Старият български град е освободен, но не за дълго ... на по-късна дата цялото българско население е изселено по различни краища на страната и една много малка част само е останала и е приела турско гражданство. Един пример - изселници от Одрин са заселени в бургаско, на обработваеми земи малко преди Поморие и така се е появило днешното Сарафово и т.н. и т.н.
Думата ми обаче беше за града Одрин - къщите на изселниците там в момента са така, както са оставени преди 100 години, никой не ги пипа и нищо не ги прави ... местни жители казват - "Очакваме собствениците им някой ден ... просто да се върнат .... " . .................
Сaprycorn:
Най-интересното на този G10 е необичайното разположение на пясъчниците и парния дом! Обикновено, когато парният дом е в предната част на котела (както е тук), тогава пясъчникът е само един, а когато пясъчниците са два, парният дом е разположен по средата между тях. Такава конфигурация виждам за първи път!
Благодарност на Петко за интересните снимки!
Petko Ivanov:
Радвам се, че снимките са ви харесли. На мен също ми се стори необичайно разположението на пясъчниците спрямо парният дом, но явно е имало и с тази конфигурация.
Препоръчвам на всички да отидете до Одрин, но не с организирана екскурзия с автобус. Градът е само на 20 км от КПП "Капитан Андреево" и на 30 км от КПП "Лесово" до Елхово. Аз отидох след един семинар в Созопол през КПП "Малко Търново" за около 3 часа. Пътищата в Турция са великолепни, а хората много любезни и приятелски настроени. Превзетата от нашите войски крепост е превърната в музей, също доста интересен. Най-известната забележителност е джамията "Султан Селим", която е истински архитектурен шедиовър.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия