Автор Тема: Земетресение 5.8 по рихтер в Перник!!!  (Прочетена 17662 пъти)

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2727
  • Рейтинг: 236
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
Re:Земетресение 5.8 по рихтер в София!!!
« Отговор #30 -: 22 Май 2012, 16:28:45 »
Еми парадирай и ти бе - кой те спира ?

И от земетресението са се разхвърчали тухли и керемиди, а не панели. Мисля, че това е достатъчно красноречиво.

Rizar

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #31 -: 22 Май 2012, 16:37:26 »
Попринцип знам, че панелите са по- устоичиви, но специално в блока дето живея сега, е тухла и е ЯКО здрав, по време на строежа му е имало земетресение и са го направили по- здрав за да удържа на земетресенията.

Dispatcher

• Administrator
  • Jr. Member
  • Публикации: 79
  • Рейтинг: 23
« Отговор #32 -: 22 Май 2012, 16:41:47 »
Някои от вас нарушават добрия тон. Спрете се или ще се намеси администрацията!

Dispatcher

spas_tf

• Trade Count: (5)
  • Sr. Member
  • Публикации: 305
  • Рейтинг: 42
  • HO Епоха V -VI София
    • www.smilenov.eu
« Отговор #33 -: 22 Май 2012, 16:56:17 »
Да ви кажа не обичам да се меся в чужди спорове, но ако има мой колега Инженер конструктор във форума нека обясни ситуацията с "панелките" и тухлените сгради. Аз я знам до болка. Тук вместо форум за железници стана форум ала " край на света начало : София 22.05.2012"
Е лоши или не сградите удържаха, което значи , че без да мрънкаме като гилдия си вършим добре работата - за сравнение в Италия при същия магнитут има загинали и пострадали и при стари и при чисто нови СРУТЕНИ сгради от вчера сутринта. Ако не сте компетентни по въпроса на строителната статика и конструктивни схеми моля не се излагайте! Смешно е! :hi:

CaLLlo

• Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #34 -: 22 Май 2012, 18:23:19 »

Доколкото си спомням - "панелките са последните сгради, които ще се срутят при максимален за страната магнитуд"!
Това обаче съвсем не се отнася за ... мебелите вътре ...

магнитут -  28 600 резултата в Гугъл
магнитуд - 349 000 резултата

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #35 -: 22 Май 2012, 20:20:51 »
Цитат на: CaLLlo link=topic=3845.msg78323#msg78323 date=1337700199

Доколкото си спомням - "панелките са последните сгради, които ще се срутят при максимален за страната магнитуд"!

На теория -да, а на практика...кой знае. У дома нищо не се строи като хората.Лично аз съм работил като текелажник през далечната 1989 година и като знам какви заварки се "праскат" на панелите и колко бира се пиеше.... :wacko: И това у дома, в най - добрата бригада, защото баща ми беше главен счетоводител по онова време и естествено ме "втърка" при най - добрите, защото те си взимаха и най - големите заплати в строителната в сравнение  с останалите бригади. А по софето кой - знае как е било. Мога да си представя....  :sarcastic:

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6713
  • Рейтинг: 1088
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #36 -: 22 Май 2012, 20:57:26 »
егати ! Я всички , които живеят в панелка ужасно да се засрамят ! Това на нищо не прилича  :diablo:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12341
  • Рейтинг: 1327
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #37 -: 22 Май 2012, 21:24:37 »
Когато искате да разсмеете  Бог - правете си планове!!! Във  Владая все още полюшва от време на време... Може да свърши ракията!

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1733
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #38 -: 22 Май 2012, 21:48:01 »
Цитат на: XRISTO link=topic=3845.msg78326#msg78326 date=1337707251
Цитат на: CaLLlo link=topic=3845.msg78323#msg78323 date=1337700199

На теория -да, а на практика...кой знае. У дома нищо не се строи като хората.Лично аз съм работил като текелажник през далечната 1989 година и като знам какви заварки се "праскат" на панелите и колко бира се пиеше.... :wacko: И това у дома, в най - добрата бригада, защото баща ми беше главен счетоводител по онова време и естествено ме "втърка" при най - добрите, защото те си взимаха и най - големите заплати в строителната в сравнение  с останалите бригади. А по софето кой - знае как е било. Мога да си представя....  :sarcastic:
Нема грижи посрещай софиянци да домуват! Слагай масата! Поне ще си караме влакове!

j.k.kolev

• КЖМ - България
  • Trade Count: (11)
  • Hero Member
  • Публикации: 510
  • Рейтинг: 219
  • H0, H0m, H0e IV-VI, SBB,Zb, DB София
« Отговор #39 -: 23 Май 2012, 00:01:13 »
Хубавото е, че все пак ни се размина/по Божията милост/ и че в този толкова тревожен ден намирате сили да се шегувате.
Истината която аз осъзнах е, че човек живеейки в много етажна сграда е на практика в капан. Въпреки, че съм на втория етаж и първи от цялата кооперация излязох с още три жени и бебе си давам сметка за многото време, което отне цялата евакуация. При един по - продължителен трус с висок магнитут и епицентър под София, бягство от блок на практика е невъзможно. Помня, нищо че тогава че съм бил малко над три годишен, как при земетресението от Вранча, когато излязохме от къщата в която живеехме тогава в Габрово земята все още бучеше и се тресеше. Няколко метра и намираш спасение на двора.
Още повече, че столичани живеем в зона с максимално висок сеизмичен риск. Преди няколко години ми попадна едно тънко книжле на двама учени от БАН: "Големите земетресения в София". Та съвсем на кратичко - опасността е наистина голяма. Първата половина на 19-ти век е имало поне 3-4 мощни труса, чийто магнитут се предполага че е бил над 7.2 по Рихтер, като на всички от тях епицентъра е бил в софийското поле Най опасен се счита Витошко-бистришкия разлом, но има и други локални разломи около центъра на града и на север от него. Т.е. говорим за много пъти по-мощни земетресения от днешното, като последното от тях се е случило в далечната 1857-ма година, когато рухват всички минарета и някой  джамии в София. Жертвите са малко заради фактът, че се случило около обед, когато всички селяни са по "къра". И от тогава почти 165 години мълчание.....с изключение може би на 1917 г. когато силен трус събаря къщи около улиците Венелин и 6-ти септември в това число и сградата на МВР тогава. Да не говорим и за близостта ни до кресненското дефиле, където е регистрирано най-силното земетресение в Европа през 20-ти век.
Честно казано след тази книжка дълго време мислех че не бива да свързвам бъдещето на семейството си с този град. После обаче забравих, докато тази нощ отново ми напомни, че живеем върху подвижни пясъци застроени от престъпници и некадърници.
Та едни такива мисли са ме налазили...

Nelly

• Гост
« Отговор #40 -: 23 Май 2012, 02:22:39 »
Цитат на: spiritt1974 link=topic=3845.msg78336#msg78336 date=1337720473

Споко, гледай ведро на нещата. Наистина е хубаво, че ни се размина леко и няма жертви и сериозни разрушения. Бях будна и го усетих в цялата му зловещина. Много кратко друсна и вероятно това ни спаси от падане на сгради. Ако беше друсало по-дълго време, не зная какъв щеше да бъде резултата. Докато осъзнаем, че е земетръс и спря, остана само люлеенето след него. И дано това да е било голямото земетресение, за което съобщиха преди няколко дни по тв, че ни очаква в близкото бъдеще.
А има и един хубав момент в книжката - че се отнася само за София. Добре, че не е за цяла България, че тогава още повече ще те втресе.  ;D Някога баба ми се е измъквала от срутена баня, а аз помня добре няколкото по-силни земетресения у нас. В Свищов едно момиче беше оцеляло с нелогично бягане нагоре по стълбите и като паднал блока, тя останала в горните пластове, та са я извадили. Каквото ни е писано!
Ние снощи такъв купон си направихме пред блока. Като разбрахме, че няма жертви и започнаха разни майтапи. Посмяхме се и това ни разведри. Доза смях винаги помага! В тази връзка днес се пусна още един лаф : Перничани обикаляли, въоръжени с винкели и търсели кой е тоя Рихтер. :) Много ми хареса и г-жа Министърката като каза, че "аварията е възстановена"  :lol:

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #41 -: 23 Май 2012, 09:10:57 »
Цитат на: Gervasii link=topic=3845.msg78333#msg78333 date=1337712481
Нема грижи посрещай софиянци да домуват! Слагай масата! Поне ще си караме влакове!

Нямате грижи! При нас земетресения не стават, относително спокойна зона е, а и живея в блок с пакетоповдигащи плочи, тях ги дават също доста стабилни (не съм присъствал на строенето и затова съм спокоен  ;D), а и имам къщичка отскоро в едно близко селце, на 13 км, която е гредоред и тухла, но на 1 етаж - няма какво да и тежи.Това го споменавам, защото там възнамерявам да местя хобито - цял декар двор за каквато си искам постройка в която да правя макет и градинска железница на двора даже, ако искам.  :good:  :drinks:

CaLLlo

• Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #42 -: 23 Май 2012, 11:59:58 »
Честно казано след тази книжка дълго време мислех че не бива да свързвам бъдещето на семейството си с този град. После обаче забравих, докато тази нощ отново ми напомни, че живеем върху подвижни пясъци застроени от престъпници и некадърници.

Няма къде да се скриеш!

Карта на разломите в България:

И къде точно ще се скриеш? В бялото поле ли? Ще те разочаровам.
Картата показва разломите у нас, които биха могли да създадат земетресения, а те могат да са по целия разлом, в част от него, или в точка от него. Цветовете показват силата на земетресенията по съответния разлом. Има обаче нещо много измамно в тая карта - бялото на картата не показва липса на земетресения там, а липса на разлом, което съвсем не означава, че там не може да има земетресения, а само че не може да има местна причина за такива.
Пример: Последните жертви у нас от земетресение са в Свищов от 1977 - Вранча 4.3.1977.
Свищов на картата е дясното зелено петънце горе и зеленият му цвят определя максимална степен 4,1-4,5, но това определя само местните причини за земетръс ... съвсем не показва силата на земетресенията възникнали в съседни области - стпента в града тогава беше около 6-та.
С 2 думи - Няма къде да се скриеш!

От вчера: с. Драгичево (началото на разлома), снимка от пътя.
« Последна редакция: 23 Май 2012, 15:02:05 от CaLLlo »

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2416
  • Рейтинг: 1028
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #43 -: 23 Май 2012, 13:08:20 »
Цитат на: CaLLlo link=topic=3845.msg78347#msg78347 date=1337763598

Няма къде да се сриеш!

Има къде, има! В Япония.

Der Hetzer

• Trade Count: (59)
  • Hero Member
  • Публикации: 1526
  • Рейтинг: 148
« Отговор #44 -: 23 Май 2012, 13:28:25 »
Не се и опитвайте да се намесвате в делата Божии, ако Ви е писано да предадете Богу дух от заметресение - няма да се удавите или да Ви блъсне кола  :spiteful: