Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
БДЖ през различните исторически периоди
CaLLlo:
--- Цитат на: misan link=topic=3942.msg81002#msg81002 date=1345446793 ---... Обикновено,внедряването на дизелова и електрическа тяга се е извършвало едновременно,поне за Европа. ....
--- Край на цитат ---
За Германия това не се отнася, там разликата в годините е около 30 и отгоре в полза на електрото. В първа и донякъде във втора епоха електрически локомотиви е имало само в Прусия, Бавария и няколко броя само в Баден, а примерно в Саксония не е имало.
lubomir:
Да наистина, управлението на реостатното спиране, ако е направено по тази логика е изключително глупаво. Вентилаторите трябва да се включват независимо и задължително изключват поне след известно време след изключване на спирането. Това е нещото, което гарантира нормални температури. Дори невключването на вентилаторите, трябва да блокира пускането на тази спирачка, за предотвратяване на прегряване и възможно запалване. Ако имаше малко желание през годините, всички Шкоди можеха да се преоборудват с нова електроника за управление, включително и с рекуперативно спиране. Електрониката вероятно щеше да се изплати за 5-10г от икономията на енергия само. При такива ремонти, можеше да се помисли и за ергономията на кабините. Както винаги обаче се избра по-лесното и евтиното на момента, т.е. нищо правенето!
Миро, твой колега преди време се напъваше и ми развиваше теории, че охлаждащите вентилатори на Шкодите нямало нужда да работят, когато се теглели 3-4 "вагончета", тъй като вдигали много шум и му пречели. Затова и практиката на навряните клечки в контакторите на вентилаторите станала толкова масова. Можем само да гадаем, какъв процент от запалените машини през годините са били с такава "рационализация", особенно пред вид замазването, което се прави от БДЖ при разследването на такива инциденти.
Същия колега негодуваше срещу пристигналия на проби Таурус, че нищо не можело да се бара по него(разбира не може да се пъхат клечки ;D), и затова тази техника била аборигенска.
Виж му само логиката!!!!
misan:
Напълно съм съгласен с Callio за много ранната електрификация в Германия.
Там имаше едни много любопитни електрически локомотиви на баварските железници, в които има парен котел на кокс за отоплението на влака.
KRAKOMOBILA:
Аз не съм забелязал да имам мускулна треска от контролера след 12 ч работа. Удобството отново е относително... ако си бяха останали оригиналните каросови седалки - нищо не пречи да си седиш изправен и пак да си стигаш до контролера и ключовете.
А за вентилацията - в определени случай (зимата) действително не се използва - тъй като иначе машината се пълни със сняг и започват проблеми.
lubomir:
--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=3942.msg81008#msg81008 date=1345449333 ---...
А за вентилацията - в определени случай (зимата) действително не се използва - тъй като иначе машината се пълни със сняг и започват проблеми.
--- Край на цитат ---
Извинявай, но това не е въпрос, който трябва да зинимава главата на един лок машинист. Вменяването на проектански и ремонтьорски дейности на един машинист е вредно и за машината и за машиниста. Има си конструктори, със съответното образование и способности, които освен да проектират нови неща, се занимават и с отстраняване на проблеми, включително и с поправка на вече проектирани от тях машини и съоръжения.
На това му се вика технически прогрес!
Работата на машиниста е да закара влака от т.А до т.Б съгласно графика и спъзвайки всички изисквания по пътя(светофори, знаци и т.н). Мисля ,че това е достатъчно отговорно и важно, за да се разсейва да мисли, за тоя или оня вентилатор, контактор и прочие технически неща, които са от сферата на работа на други хора. Проблемите са затова, за да се оправят. Но на българските началници им е по-лесно проблемите да се решавата в движение от крайния служител, и да не ги занимават с "дребнавости", като подобрения на конструкцията и експлоатационните характеристики на локомотивите.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия