Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
БДЖ през различните исторически периоди
misan:
Форумът е подходящ за всичко ,свързано с темата. Реостатната спирачка също е част от историческото развитие на БДЖ.
Не се сетих за едно предиство на хидравличната предавка-там колоосите в една талига са свързани, при 04,75,76,77 или са свързани всички колооси както е при 55 и 52 серия. Това много намалява склонноста на локомотива да боксува.
KRAKOMOBILA:
04 далеч не е имал само качества - както доста хора се опитват да го представят. И аз ги харесвам тези локомотиви, но работата на тях е била доста трудоемка - с прибирането в депо - тепърва е започвала работата (смазване и обслужване) - бил е доста труден локомотив за поддръжка и обслужване. Към края на експлоатацията си вече са намирани дефекти и пукнатини в талигите от врибрациите. Някъде имаше статия дори за подобряване и усилване на талигите на ДЛ04. И все пак си мисля, че можеше да работят още поне 10 години.
mitko0888:
По онова време и леките автомобили се смазваха и обслужваха - гресьорки и какво ли не. После се появи централното мазане, пък чак тогава сегашните необслужваеми коли.
За времето си мисля че са били напълно на ниво.
Това за талигите, които са подобрени май в Русе, за сега го свързвам единствено с претоварване на машините - при ниска скорост на движение мощността е достатъчна за големи тягови усилия. Все си мисля че и за този тип задвижване има ограничение за движение продължително време с ниска скорост.
По тази тема се оказва и че механичната предавателна система май ще има бъдеще. Не само в дезирото. Датските IC3 имат чисто механична предавателна система, четири двигателя по 400 к.с., при 180 km/h. Проста, лека, икономична.
Най-големите (кариерни, минни) самосвали в света са с дизел-електрическо задвижване. Да ама Caterpiller 797F, един от тези няколко (5) най-големи, е със седемстепенна механична предавка! И характеристиките му са напълно съпоставими с останалите.
И друг въпрос по тази тема: Не съм чул у нас да са се правили модернизации на локомотивите, в резултат на това че техниката се развива и след 10 - 15 години един локомотив може сериозно да се подобри. Такива модернизации обикновено включват модерни допълнителни системи, които значително улесняват поддръжката и експлоатацията, подобряват характеристиките, като запазват редица от основните компоненти. Май всичко в тази област е било за да се преборят родилните грешки в дадена локомотивна серия.
Имам в предвид дизеловите и електрически локомотиви.
Май единствената модернизация е на двата банана и на 46.2. Но за съжаление случила се в неподходящо време и място.
bdz43r:
Твърдението, че един локомотив трябва да се модернизира радикално след 10-15 г, защото техниката се била развила е някаква нашенска митология и като цяло ни е такова изкривено разбирането. Такива случаи са изключение и обикновено са за особено неудачни серии като нашите 41 и 46.
Нормалните железници масово експлоатират 40-50-60 годишни локомотиви с оригиналната им концепция, защото нищо не налага промяната ѝ. Е, някои са модернизирани и без да са несполучливи, но след 60 години в оригиналния си вид.
У нас модернизации са правени и по серия 42: освен нов кош, напълно е променено захранването и управлението на спомагателните машини от контакторно на тиристорно. Това е нормално подобрение. Но на серия 44/45 какво ще ѝ модернизираш и какво ще спестиш от това?
В Чехия едва сега модернизират 40-годишните си машини, еднотипни с нашите.
misan:
Дали не е трябвало,още в самото начало да се доставят шестосни електровози за товарните влакове. При огромния обем работа ,мисля,че е било по целесъобразно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия