Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

БДЖ през различните исторически периоди

<< < (27/36) > >>

misan:
  Имам предвид,дали предвидените стандартизирани локомотиви са правилни.

Иначе стандартите са си нещо прекрасно. Доколкото знам,първата стандартизационна програма е направена в Германия,в пруските железници през 1873 година.

KRAKOMOBILA:
Малко размишления на глас. Според мен закупуването на 6-осни локомотиви (особено електрически) в БДЖ е било грешка. Много по-удачно е да се закупят двусекционни локомотиви (две 4-осни секции) - първо, че така мощността ще е по-висока - второ, че локомотива ще се вписва по-лесно в кривите, трето, че буксуването ще е сведено до минимум.
 Защо ? Давам пример - към момента МДТВ (Международни товарни влакове) вървят в порядъка между 1100 и 1300т. - независимо дали това ни харесва или не - е факт. В участъка - Димитровград ЮЖ - Алдомировци - влаковете се обслужват задължително от два локомотива - следователно и две локомотивни бригади, в участъка Искър - Вакарел - Немирово - Септември - влаковете отново се обслужват от два (а понякога и три) локомотива с две локомотивни бригади. Това независимо дали влака се тегли от 44 или 46-та серия - е нужно помощен локомотив.
 Ако бяха доставени двусекционни локомотиви автоматично отпада помощния локомотив - първо в участъка Димитровград - Алдомировци и второ в Искър - Септември. По този начин ще се спестят бригади, трасета за локомотивите и спирания на влаковете за чакане на помощен локомотив.

Такива локомотиви са нужни още в участъците (освен Димитровград ЮЖ - Септември) Русе - Стара Загора, София - Владая - Перник, София - Разменна - Гълъбник - Дупница - Голямо село.

Също така - съм на мнение, че е много по-добър вариант да се доставят локомотиви с колоосна формула тип B´o B´o B´o или Bo'Bo' + Bo'Bo' от колкото - C'o C'o. 
 В по-голямата си част от профилните нагорнища из страната - следват остри криви и контракриви - които не понасят добре на 6-осните локомотиви. Често се наблюдава явлението средната колоос от 3-осната талига да остава във "въздуха", а по този начин да се губи сцепление и да започне буксуване на целия локомотив - което е доста неприятно и става трудно изкарването на по-тежки (норма) влакове.
 Поради тези причини си мисля, че е трябвало още в началото при търсене на по-мощни локомотиви за нашите железници да се обърне внимание на подобен тип машини с двуосни талиги.

Ето пример за такива локомотиви:
Bo'Bo' + Bo'Bo'

B´o B´o B´o

Тези локомотиви не са точно за нашето напрежение в КМ, но пък си мисля, че ако сме отправили запитване е било напълно възможно да се произведат подобни и за 25kv/50hz.

misan:
  Ние хубаво го мислиме,ама някой ще се сети и ще ни възрази,че за това е системата  "Много единици"

Ако искаш да караш тежки товарни влакове,връзваш два локомотива и готово.

lubomir:
Я сега се замисли, ако нашите "изобретатели" не бяха разчанчили системата "много единици", колко машиниста щяха да карат такъв  влак с няколко машини едновременно???
За какво са ти съчленени локомотиви, като отделните единици позволяват гъвкавост, която не позволяват съчленените единици.

ЕДИТ: Писали сме заедно с мисан ;D

KRAKOMOBILA:
Многото единици е добре замислена система, но все пак не е до толкова усъвършенствана. Или трябва да има човек във втората машина - който да следи работата и, или при евентуален проблем с втората машина - трябва да се установи влака за да може да се провери какво се случва и евентуално да се отстрани проблема. При двусекционните локомотиви е достатъчно просто да идеш в другата секция за да отстраниш даден проблем.
Често се случва локомотива да изключи от някаква глупост - което да се коригира с едно натискане на бутон примерно, но ако се случи в движение при голямо нагорнище на втория локомотив вързан по много единици - ще е нужно да се установи влака.
 Аз лично не съм виждал работа на ел локомотив по много единици (нито 42-45 нито 46 200) и не мога да споделя наблюдения, но ми се вижда напълно невъзможно при сегашното техническо състояние да бъде оставен единия локомотив без надзор.

П.П. Ако добарам кабели за много единици - бих пробвал как ще се държат две 43-ти или две Р-ки, но за жалост не съм чувал в депо София да има такива кабели.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия