Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

БДЖ през различните исторически периоди

<< < (31/36) > >>

KRAKOMOBILA:
 Любо - аз съм реалист и гледам от гледна точка на моментното (и близките 10-15 години) състояние на нашите железници. Не си мисли, че на нас ни е приятно да барникаме тук-там из машината и да хвърчиме с крокодили и клечки. Ако трябва да бъдеме честни - ако гледаме правилниците - нито един локомотив не би следвало да излезе от депо - защото всички са негодни. Но аз имам желание да работя като машинист - и системата ме принуждава да работя по този начин. Няма машинист който да не носи крокодил със себе си (Миро и Тодор ще потвърдят) и не се сещам за такъв който да не ги ползва/да не ги е ползвал - просто се налага.
 Някак си се опитваш да Българските, че са като Немските железници - евентуално ако някоя машина кюфне - да седиш и да чакаш някой да ти я оправи - да, но тук никой няма да дойде да ти я оправи, а ще започнат да ти звънят 120312 човека - които да те уволняват и назначават през 5 мин, да ти обясняват колко е важен влака, после в депото да пишеш обяснения, да те изкарват некомпетентен, да се водят разни разследвания и т.н.т
 Да нещата трябва да са такива каквито ти искаш да са - но за жалост не са - и ако някой иска да работи като машинист в България... трябва да носи крокодили със себе си. Трябва да се разбере, че поддръжката на машините е нулева, никой не го интересува, че ще ти създават проблеми по пътя и, че ще ти се налага да подклинваш разни работи - колкото и да не искаш. Незнам, но виждам, че си останал с някакво впечатление, че тези работи ги правиме с кеф, но това не е така - принудени сме да ги правиме.

И не си мисли, че всеки ден се подклинват машини и т.н.т - голяма част от дежурствата ми - дори не се е налагало да влизам в машинното помещение, камоли да се подклинва нещо. Просто понякога се налага.

Та точно по тези гореизложени и независещи от машинистите причини - системата много единици не е по-добра от двусекционните локомотиви за България (отново казвам, че това е на база наблюдения на железниците към момента и близките 10 години).

Loco-motion:

--- Цитат на: TheJackal link=topic=3942.msg81097#msg81097 date=1345552431 ---Че е интересна темата, в това спор по въпроса няма! Но! Продължавам да се чудя това форум за моделизъм ли е или за реализъм!? Има си достатъчно форуми за железниците и директен форум на локомотивните машинисти.

--- Край на цитат ---
В локомотивния форум всичко това би било толкова сложно написано за нас непросветените, че аз не бих схванал и 5%. А темата дотук е и съдържателна и общо-достъпна. Примерно и аз съм си мислил точно същото, което написа Кракомобилът, че за нашите условия вместо румънските локомотиви Со-Со би било много по-удачно да вземем Шкоди Во-Во+Во-Во, само че никога не бих се осмелил, да го напиша, за да не предизвикам ехидни коментари и естествено нямаше да се намери човек, който да ми потвърди това предположение.

Loco-motion:
Извинявам се, тук бях писал за BR 53, защото въобще не обърнах внимание, че въпросът е зададен преди четири месеца. :blush2:

lubomir:

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=3942.msg81105#msg81105 date=1345555677 --- Любо - аз съм реалист и гледам от гледна точка на моментното (и близките 10-15 години) състояние на нашите железници. Не си мисли, че на нас ни е приятно да барникаме тук-там из машината и да хвърчиме с крокодили и клечки. Ако трябва да бъдеме честни - ако гледаме правилниците - нито един локомотив не би следвало да излезе от депо - защото всички са негодни. Но аз имам желание да работя като машинист - и системата ме принуждава да работя по този начин. Няма машинист който да не носи крокодил със себе си (Миро и Тодор ще потвърдят) и не се сещам за такъв който да не ги ползва/да не ги е ползвал - просто се налага.
 Някак си се опитваш да Българските, че са като Немските железници - евентуално ако някоя машина кюфне - да седиш и да чакаш някой да ти я оправи - да, но тук никой няма да дойде да ти я оправи, а ще започнат да ти звънят 120312 човека - които да те уволняват и назначават през 5 мин, да ти обясняват колко е важен влака, после в депото да пишеш обяснения, да те изкарват некомпетентен, да се водят разни разследвания и т.н.т
 Да нещата трябва да са такива каквито ти искаш да са - но за жалост не са - и ако някой иска да работи като машинист в България... трябва да носи крокодили със себе си. Трябва да се разбере, че поддръжката на машините е нулева, никой не го интересува, че ще ти създават проблеми по пътя и, че ще ти се налага да подклинваш разни работи - колкото и да не искаш. Незнам, но виждам, че си останал с някакво впечатление, че тези работи ги правиме с кеф, но това не е така - принудени сме да ги правиме.

И не си мисли, че всеки ден се подклинват машини и т.н.т - голяма част от дежурствата ми - дори не се е налагало да влизам в машинното помещение, камоли да се подклинва нещо. Просто понякога се налага.

Та точно по тези гореизложени и независещи от машинистите причини - системата много единици не е по-добра от двусекционните локомотиви за България (отново казвам, че това е на база наблюдения на железниците към момента и близките 10 години).

--- Край на цитат ---
Заради всичко това, което си описал и аз знам с абсолютна сигурност, че е така, БДЖ трябва да бъде с отнет лиценз за превози по българските железопътни линии. Един компромис води до друг, следва трети и това става метод на работа. Затова авариите зачестиха, затова пожарите стават поне по няколко пъти в годината, затова умират хора, затова няма развитие. Има една камара чиновници, вземащи заплати с купчини за това да следят за техническото състояние на подвижния състав. Единственото полезно, което правят тези хора е да им растат ЗАДНИЦИТЕ. Като прибавим, че цялата с-ма на управление, контрол и обратна връзка в БДЖ е сбъркана и не работи, е цяло чудо че фирмата БДЖ още съществува. Чиновниците по гарите чакат потенциалните клиенти да отидат да им се молят паднали на колене да превозят това или онова. Ако не са редовите хора като вас, дето се оправят кой как знае, не виждам как ще просъществувате и 1 ден. Началниците ви назначени по шуробаджанашки принцип или по политически причини с взет конкурс за некадърност, отдавна си нямат хал хабер кое, как, къде става, и единственото дето ги интересува са заплатките, командировките, екскурзиите, отпуските и официалните празници.

KRAKOMOBILA:
Реално.. се правят събрания на които трябва да се коментират именно тези неща - но на тези събрания идват машинисти, инструктор и началник експлоатация - и до там - все хора, които много добре знаят проблемите, но няма какво да направят по въпроса. Външни началници на депото никога не съм виждал да идват на събрание и да изслушват какви са проблемите в ремонта и експлоатацията - с което да си направят изводи как да подобрят работата.
 За съжаление си прав, че въпросните началници отговарящи за поддръжката на локомотивите и вагоните седят в разни офиси и дебелеят... те просто искат влаковете да вървят без да се влагат средства в тях. Тоест - те искат да взимат без да дават - от което идва главния проблем.
 Просто по депата няма части, а напоследък и ремонтен персонал липсва (кой ще се бъхти да прави от нищо-нещо за 350 лв ?) - и поради тази причина със всеки изминат ден ще намалява подвижния състав и всяка година ще има по 2-3 изгорели локомотива. Научили са се в последните 20 години да не се доставят части, а да се ползват такива от спрени машини - само, че тези части вече са на привършване. Ако не започнат скоро доставки на нови резервни части за локомотивите - скоро съвсем няма да останат локомотиви.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия