Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

БДЖ през различните исторически периоди

<< < (32/36) > >>

misan:
  По отношение на стандатизационната програма-имаме почти 100% ориентация към системата Дрилинг. без да се замисляме за много по скъпата изработка ,експлоатация и ремонт. Какъв е смисълът. От реалната експлоатация на серия 11 знаем,че и ремонтът и е бил много труден,а и очевидно парната машина е "недоцилиндрена" както казват руснаците и при малко падане на налягането,теглителната сила пада значително. Отделно и при 11 и 03 се използва предна двуосна талига,при условие,че талигата Краус-Хелмхолц дава чудесни резултати. Не случайно и Е18 и Е19 са с такава талига.

Допълнителната колоос ,не само представлява мъртво тегло ,но и също оскъпява ремонта. Може би,за решението за предна двуосна талига се е стигнало,за да се поеме тежеста на третия цилиндър.

Какво щяхме да правим с допълнителни машини 05,при условие,че и на първите едва се намира работа. България си е планинска държава и не  е подходяща за локомотиви с три свързани колооси.

Колкото до системата Дрилинг,след войната тя и в Германия практически е изоставена, при новостроени локомотиви ,с изключение на двата локомотива серия 10 и 18 201.

Колкото до мазута,практически всички локомотиви от по модерните парни локомотиви са преустроени или на пълно мазутно,или на смесено мазутно-въглищно горене. Пълни мазутки има от сериите 01,10,14 и 15. Но в началото има много сериозни проблеми. Масово се стига до оставяне на влакове,поради протичане на пламъчни и димогарни тръби. Това е в резултат на бързото вдигане на висока температура в пещта, а при изгасяне на горелките ,на бързо охлаждане.  Положението е спасено от румънски специалист,които ни научава да поставяме медни втулки на тръбите,преди да се заварят.А медната втулка ,поради пластичноста си,поема по лесно температурните разширения и свивания на тръбите. Сериозен проблем има и с пълните мазутки. Баща ми,които в началото на 60-те години ,работи канто инженер в депо София,ми е разправял,че при него са идвали почти плачейки машинистите на пълни мазутки от серия 15. Баща ми е правил нормите за горивото,и е използвал всички възможни резерви,за да им направи по големи норми. Но въпреки това,машините са давали преразход ,което се отразявало отрицателно не само на заплащането на бригадите,но и на техния престиж. Това се дължи на много лошия нагар,които прави мазута,и които силно влошава топлопредаването. При смесените машини,този проблем не се получава,защото увлечените от тягата въгленчета чистят нагара. Баща ми се сеща,че проблема може да се реши ,с подхвърляне на пясък в пеща. Той също много успешно чисти нагара.

Разбира се,това решение е много старо. Американците го прилагат от началото на 20 век. но в България никой не го е знаел.

Относно забележката,че темата не е моделистка. Но повечето моделисти много се интересуват от историята на железницата и много често имат съвсем задълбочени познания по конструкцията на локомотивите.

Така,че задълбочения интерес изобщо не е приоритет  само на професионалните железничари.

Във връзка с това,ще ви предложа още една тема за размисъл. Представете си,че от вас зависи доставката на локомотиви в България. Какви локомотиви ще внесете ,за различните исторически периоди. Може да внасяте и съществуващи серии от световното локомотивостроене,а може и сами да предлагате локомотивни  серии. Съобразявайте се само,че около до 1930 година,максималното осно натоварване е 14 тона на ос. И  е препоръчително локомотивните кабини да са затворени.За да си нямате работа със синдикатите.

Един колега спомена и за възможноста от ехидни коментари. Истината,е че такива тук не съм срещал,което говори много добре за форума. А и форума би станал много неприятен ако смеят да се изказват само един ,двама"богоизбрани",а останалите само да задават въпроси и да слушат.

CaLLlo:

Много ЯКА тема стана, не я оставяйте, Стефан ще зажми за малко.

Присъединявам се към Митака в питанията, някой да разкаже повече за разсипването на серия 04!

Последната и единствена версия е, че я е съсипал череният входен светофар на гара Горна баня, казвам ви, отрасъл съм наблизо и нормалните влакове там, нагоре по баира бяха 100-150 вагона с 3 или 4 локомотива - 2 червени отпред и 1 или 2 черни в средата и отзад. На черните е ясно, че нищо не им е станало  ;D

mitko0888:

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=3942.msg81118#msg81118 date=1345565754 ---
... На черните е ясно, че нищо не им е станало  ;D

--- Край на цитат ---

Не знам защо си мисля че и черните са имали мноооого проблеми. Но много от тези проблеми са се решавали дори и в движение. Поне така пише по книгите. Останалите - в депото. Ако сметнем на колко часа движение колко часа обслужване (с ремонт) се полагат, май ще излезе поредната партенка - че тези машини са безкрайно надеждни ... Пък и колко хора са били ангажирани само и само за минеш 2х200 км.

За съжаление този подход е запазен и до днес в БДЖ. Бой с чука, отверка, клечка (май се повтарям). А като видим компютър - ужас. И той дава грешки, ама ние няма да търсим причината за грешките, ами ще гледаме да го заобиколим (компютъра де), за да не ни пречи.

Колкото и цинично да звучи но за да имаме що-годе свестни железници не виждам по-добро решение от пълното ликвидиране на превозвачите.

Интересен въпрос за трицилиндровите машини. Уж само в Германия ги имало. Наскоро изчетох книжката за Alco локомотивите. Цитирам откъси: 1913 година инженерите от Alco са установили предимствата на три цилиндровите машини (с еднократно разширение). Но първият експериментален локомотив на Alco се появява през 1922. И т.н. Техните машини, както и английските, използват лостовата система, патентована от Грисли за задвижване на пароразпределянето на средния цилиндър, при което се елиминират значителна част от движещите се части между колелата. Неоспоримо превъзходство на тази система! Ама трябвало да се обслужва един цилиндър повече. Че да оставим само един - това ли ще е най-добрият локомотив?

Пък lubomir как точно ги е наредил нещата ...  :good:

lubomir:

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=3942.msg81113#msg81113 date=1345560122 ---Реално.. се правят събрания на които трябва да се коментират именно тези неща - но на тези събрания идват машинисти, инструктор и началник експлоатация - и до там - все хора, които много добре знаят проблемите, но няма какво да направят по въпроса. Външни началници на депото никога не съм виждал да идват на събрание и да изслушват какви са проблемите в ремонта и експлоатацията - с което да си направят изводи как да подобрят работата.
 За съжаление си прав, че въпросните началници отговарящи за поддръжката на локомотивите и вагоните седят в разни офиси и дебелеят... те просто искат влаковете да вървят без да се влагат средства в тях. Тоест - те искат да взимат без да дават - от което идва главния проблем.
 Просто по депата няма части, а напоследък и ремонтен персонал липсва (кой ще се бъхти да прави от нищо-нещо за 350 лв ?) - и поради тази причина със всеки изминат ден ще намалява подвижния състав и всяка година ще има по 2-3 изгорели локомотива. Научили са се в последните 20 години да не се доставят части, а да се ползват такива от спрени машини - само, че тези части вече са на привършване. Ако не започнат скоро доставки на нови резервни части за локомотивите - скоро съвсем няма да останат локомотиви.

--- Край на цитат ---
Красене, абе вие локомотивен форум нямате ли? Там с какви глупости се занимавате или и там обсъждате само миналото, пък настоящето и бъдещето сте го отписали. А синдикат на локомотивните машинисти нямате ли, или и те са Путьо Маринкиновци, интресуващи се само да вземат заплатката и авансчето. Не виждате ли че БДЖ е труп в предсмъртен гърч. Ако обявите стачка за пари, едва ли някой ще ви подкрепи, пък и едва ли ще ви дадат пари, но ако се вдигнете срещу некъдърността, срещу шуробаджанащината, липсата на поддръжка, повишаването на дисциплината, повишаване на безопасността, срещу застрашаването на живота на пътниците и  сигурността, всички ще ви подкрепят. Даже и пари ще намерят, щото инак не изглежда хич добре да се шуми по този въпрос. Като пуснат моста на Видин след няколко месеца ще увиснете и без МДТВ, тъй като RCA, DB SHENKER и останалите частни превозвачи, юни месец получиха лиценз за подаване на влакове към Капъкуле. Дали главоците на Вазов си дават сметка какво означава това? Мисля че да! Затова и се разбързаха да продадат ТП, ама удариха на кухо, заради некъдърността си. Казваш частите свършват и няма да могат да се поддържат машините. Ами лично аз за последните ми няколко пътувания 2 пъти влака тръгна с голямо закъснение, защото нямаше локомотив, който да закачат на бърз влак!?! Да не говорим че по електрифицирани линии се движат товарни влакове с дизелова тяга. Изобщо абсурд до абсурда и между тях пак абсурд, това е БДЖ днес.
И повярвай ми докато не си извоювате с бой да ви уважават, то шуробаджнаците постоянно ще ви "уважават". Няма нищо по-лошо от безгръбначността! И на мен са ми казвали " Вчера дойде, днес акъли взе да даваш", бил съм много пъти "виновен", че тая или онази машина не мога да пусна при клиент или не мога да я оправя на место, при положение, че тя иска каруселен струг и преработка която няма как да направя с голи ръце и клещи на 400км от фирмата. Но да ти кажа винаги съм упорствал, карал съм се, вкючително и с директори, отказвал съм да върша дадена работа под заплаха от уволнение, и въпреки това не съм се давал. Може и да е странно, но това ми донесе уважение и издигане в службата. Точно заради безгръбначността сте в това блато, точно заради нея и незантересоваността нещата са излези извън всякакъв контрол. Турили са ви финансисти да ви управляват, които освен да гледат бумаги и цифри друго не знаят. Ама влаковете не вървят само с цифри нали, иска си и други неща. Е що да ги купуват и  що да правят ремонти да дават парички, след като има кой да го прави и за без пари. Съвмесятяването на 5 длъжности в 1 е типично нашенски патенти.
Жал ми е за вас, превърнали сте се в роби. А беше такава гордост едно време да си локомотивен машинист. Беше чест, достойнство и се ходеше с гордо вдигната глава! Зер до 9-ти септември 1944-та, колега ви беше самия Цар Борис....

lubomir:

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=3942.msg81118#msg81118 date=1345565754 ---
Много ЯКА тема стана, не я оставяйте, Стефан ще зажми за малко.

Присъединявам се към Митака в питанията, някой да разкаже повече за разсипването на серия 04!

Последната и единствена версия е, че я е съсипал череният входен светофар на гара Горна баня, казвам ви, отрасъл съм наблизо и нормалните влакове там, нагоре по баира бяха 100-150 вагона с 3 или 4 локомотива - 2 червени отпред и 1 или 2 черни в средата и отзад. На черните е ясно, че нищо не им е станало  ;D

--- Край на цитат ---
Лично аз съм виждал 4-та серия локомитиви да дърпат едвам влачейки се 30-32 товарни вагона от Сточна гара през гара Пловдив посока Филипово по нанагорнището на насипа към железния моста над Марица нейде към края на 70-те. Тогава на връщане от училище ми беше основна грижа да броя с колко вагона са влаковете  и седях с часове или на гара Пловдив край депото  или покрай  насипа. Даже някъде имах дневник, коя машина кога в колко е влязла/излязла от депото - детска ми работа ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия