Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

БДЖ през различните исторически периоди

<< < (7/36) > >>

KRAKOMOBILA:

--- Цитат на: TheJackal link=topic=3942.msg80805#msg80805 date=1344973959 ---БДС - Български Държавен Стандарт, има си закон и там е писано за всяка една техника или да го наречем движимо и недвижимо имущество (активи и пасиви) на една фирма, че амортизацията е 25% на година. За това се прави инвентаризация всяка година и се отчитат наличните капитали. А, щом казваш, че има и цветни метали, ето защо е й такава цената, която ти посочваш. Не съм чул някой да е закупил локомотив от сега действащите в БДЖ на тези цени. За дизеловите маневрени, знам че се продават. Логиката е високи цени - няма купувачи и ................. отива на фалит.
С риск да ме анатемосате всички приятели и колеги които работите в системата, истината е една:"колкото Нефтозавода е нужен на БГ , толкова и БДЖ е нужна".
Спирам до тук! Това е лично мое мнение, многократно съм го казвал. Част от моя род е железничарски, някой са машинисти, други началник гари, трети е изп. директор.  

--- Край на цитат ---
До сега не си видял електрически локомотиви продадени на други предприятия - просто защото до сега не се продаваха електрически локомотиви. За първи път се пускат за продан - и веднага заминаха 4х43.

А това само с 46 017 ли се е случило ? Тъй като нормата за Драгоман на 46 0хх е 1100 тона и ме съмнява да е качила самичка още толкова. Към момента с 1100 тона, 500 м. влак е мъка из кривите преди Алдомировци.

bdz43r:
Не е толкова невероятно, защото съм качвал 1700 тона до Разменна (абе май 1800 бяха, ама сега чак фантастично ми звучи) и 800 до Вакарел (от Веринско) с лок 44.
До Алдомировци пак с 44 съм качвал 1200 с тръгване от място от Сливница.

Но и трите случая си бяха издевателства над локомотива, следствие от непредвидени отпадания на помощните локомотиви. Иииии... беше си тръпка :)

А навремето нормите са били по-големи от сегашните и пак е имало резерв. Като цяло при сегашните норми машините са далеч от пределно допустимите режими.

liro4605:

--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=3942.msg80836#msg80836 date=1345030728 --- А това само с 46 017 ли се е случило ? Тъй като нормата за Драгоман на 46 0хх е 1100 тона и ме съмнява да е качила самичка още толкова. Към момента с 1100 тона, 500 м. влак е мъка из кривите преди Алдомировци.

--- Край на цитат ---
Само 46 017 ,влака беше кокс от Бургас за сръбско.По това време електровози още не се движеха там официално,а кривите след Сливница (след бензиностанцията) бяха 40км/ч

По-късно ми се бе случило пак подобна случка.Прикачат 46 032 начело като помощна от гара София за товарна проба от заводски ремонт.Аз в бутаща 43.... Излишно ни казаха на София да не караме вобщеза да тестват 46 032.Влаков локомотив 46 027.След гара Сливница влака започна да *умалява*.Ние с 43тата небутаме по нареждане.Като пристигнахме в Драгомах разбрахме че 46 032 *изпрегнала* и 46 027 сама извозва влака +другите две машини,а машиниста на същата си мислел че ние сме бутали  :haha: Тонажа на влака да е бил между 2100-2200т-по толкова грубо си вървяха тогава.
 Както се базикаше един колега:
-Оная кака на крана в Бургас кат ма знае ,че съм на работа и туря по 2 кофи повече на вагон.  :haha:

Petko Ivanov:

--- Цитат на: misan link=topic=3942.msg80819#msg80819 date=1345017453 ---    Същите се пробват най напред на локомотив 16 и влак 12.

--- Край на цитат ---

Кои са локомотиви 16 през 30 те години на миналия век?  :mda:

mitko0888:
Пак пропуснах две страници ...

--- Цитат на: bdz43r link=topic=3942.msg80826#msg80826 date=1345021892 ---Тук трябва да се вземе предвид, че парният локомотив няма ограничение по време или по разчетна скорост на максималната си мощност и теглителна сила, както това е при електровоза. ...

--- Край на цитат ---

Все си мисля че теглителната сила на парните локомотиви си е доста добре ограничена и се смята лесно - налягане на парата, площ на буталото, ход на буталото, диаметър на водещите колооси. След това отчитаме дали е дву- или три цилиндрова. Също така е ограничена и по сцепление.

3670 тона влак ще му трябват някъде около 120 kN на равно за да се движи. Мисля че това е горе-долу нормално за тази серия. Лошото е че за да го издърпа по 2-3 промила ще му трябват още толкова, а тове вече е повече и от макс. тяга, но ако това нагорнище е късо и влакчето е в движение - може да стигне до Мездра.

--- Цитат на: bdz43r link=topic=3942.msg80826#msg80826 date=1345021892 --- Или иначе казано, парният локомотив може да изкара двойна норма ...

--- Край на цитат ---

Според мен това нещо "норма" означава влакът да е спрял, да може да тръгне и да достигне някаква скорост по най-големия баир в дадено междугарие, за което е записан определен "меродавен наклон", и всичкото това с тегло на влака, наречено "норма". Май беше нещо такова. Ако влакът е в движение мисля че не е толкова чудно че се теглят влаци над "нормата".

Въобще тръгването е едно допълнително съпротивление, за горепосочения влак това е май нещо около 250 - 300 kN, което е абсолютно непосилно в много случаи. Потеглянето в такъв случай е възможно само с отпуснати винтове, при което вагоните "отлепват" последователно един по един, а не като един цял влак.

Въобще мисля че е напълно възможно този влак да е докаран, според писаното от предишните постове - до Мездра.

За мен обаче въпросът е "защо". Отговорът е ясен за тези които сме работили по времето на комунизЪма. Само че за мен това не е никакво постижение, а е една огромна глупост - с цената на какво ли не да направиш снимка, даже не разбрах дали е стигнала до Работническо дело или само до специализирания железничарски вестник. Ясно е че колкото са по-тежки влаковете, толкова е по икономично тяхното возене. Но стига това да не става с цената на локомотива, двама огняри и т.н. За мен ще е постижение на лок. бригада ако се издърпа тежък влак но без да се намалява ресурса на локомотива.

По въпроса за въглищата - в книгата "Парни локомотиви" на Трендафилов доста подробно и разбираемо на няколко страници са дадени не само 15-тината вида въглища, но и (според мен доста убедително) е обяснено предимството и недостатъците им, както и начинът на използването им в парните локомотиви.

И накрая - вярно е че след 1944 са се случили някои неща - сериозни модернизации на парните локомотиви, появила се е дизелова тяга, после електрическа, дупката на селския нужник е била покрита с клекало и течаща вода ... Ама за всичко това да благодарим на соц. управление - според мен не е много коректно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия