Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
БДЖ през различните исторически периоди
evrokoma:
:nono: не бива така да се делят хората, има хора родени на село които по култура и образование могат да сложат много граждани в джоба си , както и обратното много граждани са бетер от селяни. Всички сме равни по произход но но всеки има различен манталитет и култура.Относно размишленията на Любо прекалено хубаво звучат за да са истина поне не и докато имаме продажници за управляващи :diablo:
pach:
Да се върнем на БДЖ - за тежкотоворното движение...или например за изоставянето на
двуосните товарни вагони, заради по-голямите - четириосни. От там и залеза на клоновете и други "екстри"
на далновидното управление по време на соца.
Или пък да се върнем в началните години - при строежа на Цариброд - София - Вакарел.
Или усвояването на златните франкове от заема по време на този строеж?
Въобще по-малко политика, повече БДЖ !!!(че ще ни разбишка горския...)
bdz43r:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=3942.msg80847#msg80847 date=1345051314 ---Все си мисля че теглителната сила на парните локомотиви си е доста добре ограничена и се смята лесно - налягане на парата, площ на буталото, ход на буталото, диаметър на водещите колооси. След това отчитаме дали е дву- или три цилиндрова. Също така е ограничена и по сцепление.
3670 тона влак ще му трябват някъде около 120 kN на равно за да се движи. Мисля че това е горе-долу нормално за тази серия. Лошото е че за да го издърпа по 2-3 промила ще му трябват още толкова, а тове вече е повече и от макс. тяга, но ако това нагорнище е късо и влакчето е в движение - може да стигне до Мездра.
--- Край на цитат ---
За серия 15.00 максималната теглителна сила е ограничена по парна машина и е 200 kN; за серия 46.00 - 260 kN, а за серия 11.00 от горните снимки с 3670-те тона - 230 kN. Предимството на парният локомотив, което прави възможно отвозването на тежкия влак е, че може да поддържа гореспоменатите теглителни сили неограничено дълго време с неограничено ниска скорост. Електрическите локомотиви могат да имат много по-голяма теглителна сила, но тя е в режим на краткотрайно претоварване и примерно ЕЛ серия 44 може да работи с максималната си теглителна сила от ~300 kN не повече от 5 мин (а към момента изобщо не може да я достигне), а трайната, неограничена по време е само 180 kN.
Парната тяга се превъзхожда единствено от ЕЛ серия 46 с техните 255 kN трайна и 400 kN максимална теглителна сила.
Отделно тежкотоварните влакове са се ползвали с предимство и не са спирали никъде, за да преодоляват някои наклони, благодарение на натрупаната инерция - нещо, което навремето се е ползвало с голямо внимание дори при определяне на нормите за редовните влакове.
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=3942.msg80847#msg80847 date=1345051314 ---Според мен това нещо "норма" означава влакът да е спрял, да може да тръгне и да достигне някаква скорост по най-големия баир в дадено междугарие, за което е записан определен "меродавен наклон", и всичкото това с тегло на влака, наречено "норма". Май беше нещо такова. Ако влакът е в движение мисля че не е толкова чудно че се теглят влаци над "нормата".
--- Край на цитат ---
Сега да, но едно време не е било точно така и на много места се е разчитало, че влакът ще е в движение и ще има инерция. Дори днес в меродавния наклон не се отчитат кратки много по-стръмни места, където се разчита на инерцията, а потеглянето след спиране на такова място е доста трудна задача. Веринско - Вакарел например е с меродавен наклон 25 ‰, но има един участък около 1 км дълъг с наклон над 30 ‰.
mitko0888:
Абсолютно съгласен с гореказаното. :good: въпреки че при късите редуктор продължителната тяга за 43.5 и 45 май е 210 kN, т.е. колкото на най-добрите парни локомотиви.
Само че сравняваш парни локомотиви от най-добрите модели на парната тракция с електрически от едно съмнително (за мен) поколение. Един съвременен четириосен сименс спокойно си поддържа над 250 kN до 80 км и макс. тяга е ограничена само по сцепление, а не от претоварването. А и тези 200 kN се поддържат до 60 км/ч за Е45, а пък парната едав ли ще вдигне повече от 10.
Все пак дали не е било по-добре да извозиш по-малък влак, напр. 1000 тона, но с 30 - 35 км, вместо 1300 тона с 10 км/ч?
Кажете нещо за МИНИМАЛНАТА скорост, под която не е добре да се движат локомотивите при голямо натоварване. Особено за 04.
bdz43r:
Естествено, че е по-добре да извозиш 1000 тона с 30, отколкото 1300 тона с 10 км/ч.
Съвременният Сименс поддържа без проблеми 250 kN, но и 3670 тона днес не е страшен влак. Аз сам съм карал 2600 тона с един локомотив серия 44 (което май ми е и най-тежкият влак изобщо), вярно по равно и надолнище, но както казахме, надали и онези са се качвали на Вакарел с техния тежкотоварен влак. Влакове над 3000 тона днес са нещо ежедневно и у нас.
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=3942.msg80896#msg80896 date=1345137224 ---...въпреки че при късите редуктор продължителната тяга за 43.5 и 45 май е 210 kN, т.е. колкото на най-добрите парни локомотиви.
--- Край на цитат ---
Там някъде се пада, а като се вземе предвид и възможността за претоварване до 250-300 kN с продължителност, достатъчна за изкарване на повечето нагорнища е ясно, че електровоза има повече възможности от парния локомотив. Освен това нормите в момента са доста занижени от някогашните, така че норма влак се движи почти без излизане от трайния режим.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия