Аз все пак поръчах един Краз - и ще дам отзиви - дано да уцеля нещо по-добро от към качество от това което описа gzo. Мерси за информацията. Иначе аз имам 3 модела на SDV - два от тях не струват.
От този сайт ли поръча Краз-а ?
http://www.scale-model-kits.com/manufacturers/ZZ-Modell.page.all.htmlИмай предвид, че кразовете показани тук са на SMK а не за ZZ !
Дано имаш късмет и попаднеш да пластмасов модел, аз не съм работил до сега на SMK и ще чакам да дадеш отзиви те как са, защото и аз мисля да си взема един Краз от модификацията "нас не догонят"
Иначе за кои 2 от твоите 3 модели на SVD казваш, че не струват ?
И пак за таз смола !
В немския ебей има няколко търговеца, които гледам, че пускат т.н. resin модели. Обикновенно ги пускат на стартова цена 1 Е и учудващо понякога се продават за луди пари ! Казвам учудващо, защото същите тези типове търгуват с един и същ набор от модели и ги пускат сравнително често, а когато "акулите" се напируват и спрат да надуват цените, често се случва на копътките, като мен да отнесът нещо на нормална цена.
Така веднъж се случи, че спечелих една ГаЗ-ка за "някакви" си 10-ина Е и рекох да комбинирам пощата и се набутах да си взема още едно друго моделче на цена - пак нещо от рода на 10 Е. Общо с пощата ми дойдоха - я имаше, я намаше 30 Е. Получавам си аз моделите, отварям кутията и гледам, че са домашна направа т.е. не са на някоя фирма, а просто някой местен "майстор" излива смола по калъпите, после набърже отделя заготовките и ги пъха в пощенската пратка на спечелилия купувач, без дори да си поиграе да изчисти шлаката. Ръководства и схеми обикновенно не се прилагат. За моделите от 3-4 части няма и нужда, но за модели от 30-40 части е престъпление ако не ти сложат едно ксерокипие струващо 1-2 ст. Все пак нали вискчо е копирано наготово от фирми като SDV, SMK, ZZ и т.н. То още от снимката на аукциона си личеше, че става дума именно за пиратско производство, но поне се надявах, че калъпите им са читави, но уви !
Освен, че си играх с часове, докато изчистя шлаката, ами и накрая се оказа, че шасито на ГаЗ-ката е усукано и в сглобен вид се опира на 3 гуми
Добре, че имам някакъв опит и най-вече части останали ми от други модели, та се сетих да изградя един от мостовете така, че да се изравни с другия. С това се справих добре, но след слагане на кабината се оказва, че усукването изкривява предната броня и тя стои диагонално спрямо линията на кабината
Шаш и парещи от яд уши ! (за 2-ри път) Ако модела беше пластмасов изправянето на усукана част нямаше да е проблем (по принцип става лесно след нагряване) но за съжаление това беше смола без никакъв шанс за каквото и да е моделиране. Така и оставих модела- накриво, добре, че и в реалния живот се срещат разбити ГаЗ-ки с диагонални линии и усукани части. Другия модел се счупи още при чистенето на шлаката, а ушите ми парят и до днес !
В крайна сметка се оказа, че за 55-60 лв съм си купил нагревател за уши
но и опита повече никога да не се занимавам със модели от смола.
И тъй като имам опит и с пиратски модели, мога да заявя, че ZZ модел по нищо не се различават от тях. Всъщност отличават се, че имат цветна кутия. прилагат схеми и добавят водни лепенки.
Съветвам всеки, (особено тези без опит в моделизма в мащаб НО) да не си дава парите за т.н. RESIN MODELS без значение коя е фирмата или кой е пирата. Вискчо е абсолютен капут! Ето как изглеждат подобни модели:
Познават се по жълтеникавия цвят, многото шлака, липсата на рамка. На снимките не се вижда, но обикновенно имат и шупли с балончета, случва се да има и усукани.