то беше така с бутичните марки (ls, bemo, lgb, всичко от брас, и напоследък и acme). но вагоните на роко никога не са били бутични.. особено имайки се предвит кошмарното качество спрямо горе поставените марки.
хобито като изцяло умира. някои продукти още хората ги чакат от 7 години и ги няма (обявени 2010, q1 2012 идещи и сега сме 2017.. гризини).
аз лично се уморявам да чакам и де се бия на ебай с други търсачи които надуват цените нереално на извън продукция продукти.. имам още няколко неща които ми трябват и спирам. то е явно че прототипни композиции не може човек да направи на повечето влакове.
На така наречените БУТИКОВИ от теб марки(поне тези, на които аз имам модели), май само цените са им такива. Качеството на продуктите на Бемо, според мен е трагично ниско, направо обидно за тези безумни пари, съжалявам че никоя голяма и сериозна фирма не произвежда Н0м. Два вагона имам на LS, общо взето - детайлни и красиви, но стават само да ги "скъсаш от гледане"(цит.Best Ripper), а ходовите им качества...проблемни вагони за опашката на влака в най-добрия случай. Не става въпрос да дам над 60-70 евро за вагон и да започна различни самодейности по модела, за да го вкарам на релсите, макар че все по-често ми се случва.
За Акме общо взето добри думи мога да кажа за вагоните им, относно локомотивите - 46-та дерайлираше през стрелките и дори и да приемем, че трасето не е било както трябва, локомотиви на Роко и Ф-ман, минаваха без проблем на същите участъци. 86-та ми се наложи да ремонтирам, ами на най-отговорните за задвижването части - най-тънката пластмаса, която естествено не издържа дълго!
При пряко сравнение на едни и същи модели на Роко и друга самопровъзгласила се за БУТИКОВА фирма HAG, определено печелят австрийците, дори и по детайли.
Тези компании обаче, умело успяват да опънат тънки струни в душичките на заинтересуваните, изваждайки добри пари от тях за модели със съмнително качество. Така мисля, не обобщавам за всички.
Колкото до това че хобито умира, слушам го тук във форума от доста години, ама като видях наскоро какви опашки се вият в липето, как 5-6 продавачи едвам се оправят, по никое време, в работен ден, на никакво място в отдалечено предградие на Бремен, пък и не само там... да не бързаме да отписваме жп моделизма поне в близките години.
И накрая конкретно за модела на БДЖ, ами нали Клаус Бамер от Роко пак ще дойде в България...пак ще иска да види тъща си и теснолинейката във Велинград...пак ще дойде у дома....пак ще си поговорим за влакчета....пак ще има габсове.....

....