Да карам по ред

....
Мога да ти препоръчам Мärklin/Trix, които също имат локомотиви изцяло от метал, добри са за каране и цените им са доста по-приемливи.
За съжаление съм виждал месингов модел на Трикс(мисля, че беше на Ясен) преди години, и меко казано бях разочарован. Не бих дал толкова пари за такова кривинделско ръкоделие направено все едно в някое училище в часове по трудово обучение. Освен това голяма част от детайлите им са отново ЦАМ, който ненавиждам като материал за модели от как един Лилипутски електровоз, от времето на преговорите със SGP, просто се разпадна пред очите ми.
Миналата година на изложението във Виена имаше - тази не знам поради каква причина са липсвали. Че изглеждат по-добре от т.нар. ширпотреб спор няма, но никъде по демонстрационните макети и клубните модули не видях такова чудо в движение. Видях и Фулгурекс, и Лемако, и въпросните Микро Метакит. Фулгурекс ми се сториха бая недодялани и дървени, а Лемако и Микро Метакит - горе долу на едно ниво. Но особено впечатление ми направи следната фирмаhttp://www.ferro-train.com/ Като визия направо слагаха в джоба си всички гореизброени. Фирмата е австрийска и се учудвам защо не са участвали през тази година. Правят само австрийски модели, сега основно теснолинейки, но има и нормално H0. Но за практическите им характеристики - движение, абсолютно нищо не мога да кажа.
...
Една от причините да искам да отида на изложението във Виена тази година беше точно да се запозная от близо със фирмите от този сегмент. Уви не видях нищо, тъй като не присъстваше нито една то тях.
Относно Феро-трайн: Бях се засилил да си купя един модел на 2095, който е бил на проби тук.Собственика ми отдели доста време, поговорихме доста, дори ми показа книга за БДЖ написана от Деянов(слава на името му!!!), дори ми показа модел със същите цветове като машината била на проби тук, обаче нещо самия модел хич не ме впечатли като изработка, особенно като знам какво представлява масовия 6 осен щангов електровоз на Роко. Така и не си купих нищо от там. Догодина може да им огледам патническите вагони че единия си е направо нашите теснолинейни от преди войната.
....
Аз за себе си съм решил, за което немалко влияние оказа и жена ми, като ще се дават толкова пари, като е гарга, пък да е рошава. Стигнахме до консенсус, когато има възможност, да си взема от големите модели или казано по нашенски - в мащаб единица - Kiss или KM1, които тоже са месингови. Но при тях всичко е различно - и движението, и звукът е пъти по-мощен - на месинговото H0 декодерите и говорителите са идентични на "ширпотребските".
не се заблуждавай в електрониката всичко е ширпотребско и почти всичко е MADE IN PRC, но в по-големите размери има възможност за повече елементи филтри и най-вече по-големи говорители за по-качествен звук. В малките мащаби нещата са ограничени, но пък от друга страна за какво ти е голям модел със звук, след като няма да има къде да го караш. Разбирам те много добре, но поне аз не виждам смисъл да се купува нещо дето не може да се покара дори и напред назад някъде в БГ.
Да Любо, миналата година с Васко разглобихме един Микро Метакит (по точно Васко го разглоби, а аз седях до него и треперех
)
Движението е с фаухабер мотор с шнек, две пластмасови зъбни колела и едно метално, което е на една от двигателните колооси. Едно от пластмасовите колела беше спукано!
Като цяло движението е много добро, но локомотивите на тази фирма изискват много големи радиуси (най-малко 800-900 мм.) Осветление НЯМА! Цифровизацията едва ли ще бъде проблем за теб!
Желая ти късмет!
Дай Боже и аз да прихвана от твоя късмет, щом ми го пожелаваш

С тебе се чухме по телефона и ти ми каза това, което ми трябваше, за което горещо ти благодаря!
Обаче ако мога да ти прасна една критика, типично по приятелски

! Като имаш такъв модел, що не си го нащракал по обстойно, пък даже и от ремонта миналата година с Васко. Вярвай ми такава информация, рядко се среща и е изключително полезна за мнението на потребителите(визирам мен в случая!!!

)
Привет!
Виждал съм на живо модели на Микро-Метакит. В 0 (1:45). Вагоните бяха в движение по около 700-900 евро всеки, епохи 1 и 2. Имаше и локомотиви, но не бяха в движение. Когато попитах защо не ги пускат - отговорът беше: "За да се запазят и имат търговски вид, с цел един ден да могат да бъдат продадени."
Това ми изглеждаше странно, защото имаше и други локомотиви от ценовата класа 1500 - 3000 евро и бяха в движение, плюс многото вагони на същата фирма Микро-Метакит, които сумарно струваха колкото 4-5 локомотиви... 
В многото списания , които имам, никъде няма представяне и отзиви за тази фирма, а за всички други- Кис, КМ-1, Фулгурекс и т.н има - това също ми се струва доста странно... 
Член съм на доста форуми в 1 и някои други в 0, не съм срещал специално представяния на тази фирма..., но и не съм търсил специално.
Колкото до супер моделите от специалните издания на Трикс и Мерклин, мога да кажа, че отзивите са двуяки...: били много красиви и пипнати, но не ставали за РЕДОВНО движение, защото не са конструирани за това: даже и с мотори фаулхабер, ставали за просто движение от по две- три минути...като при това доста куцали...
...
Моделите на Микро- Метакит са филигранни и от там доста крехки и предполгам чупливи, но това е нормално за всяко бижу. Не мога да се съглася за задвижването, тъй като фаулхабер мотори се слагат там където има високи изисквания и тежконатоварено движение с много пускове и стопове, така че не това е проблема. Но тъй като модела е изключително точно копие на оригинала, включително механиката и колоосите и най-вече заради тънките реборди, то машината вероятно е много чувствителна към неравности по пътя, вписване в малки радиуси, стрелки и други кривотии по пътя. Знаем си, че на запад много много не се втелясват в качеството на моделните пътища(както и в много други неща свързани с хобито), и е нормално хората закупили подобни модели да имат проблеми с карането им по домашните макети. При мене вероятно радиусите ще са достатъчно големи за да нямам проблеми с движението на този модел. Но това ще мога да споделя едва след като ми дойде в ръчичките и имам на какво да го карам.
купувай и ако имаш възможност повече! месинга е друга форма на хобито, ще се радвам за теб от сърце за новата ти придобивка. изключително харесвам австрийската серия на Микро метакит, просто са един път.

Дорияне, сърбежа е велика сила

ще знаеш и не можеш си представи колко си прав!
Питах един австриец наскоро, защо толкова техните машини се различават като дизайн от немските и защо изглеждат така очарователно. Отговора беше: "Защото австрийските локомотиви са правени с любов, а немските с прагматизъм!".
Напълно прав беше човека!!!! Всичко австрийско се прави с чувство, и стремеж към естетика, което явно отсъства при събратята им от по-горните територии. Все пак сбора от култури и ценности в Австроунгарската империя е много по-голям от колкото в Германия, въпреки, че самите германци подценяват австрийците по принцип, което е абсолютно неоправдано!
Ето и снимки на австрийски модели на Micro-Metakit на добре познатото ви място

:
http://www.osterthun.com/2.Static/001.Static~MiMe~A.htm