Благодаря за преизчерпателния отговор на колегата
Той явно чете тук и благодарността ми ще стигне до него. Той е виновника онази вечер да не спя нормално и цяла нощ да мисля как да направя онея ми магнетични - шмиргел и менгеме. Наистина са трепач. Имам си един вагон-работилница от бивша пико-вска стартова "мечта", която отдавна се чудя как да я накарам да заприлича на работилница и без надписа по нея. Сега вече видях, че шмиргела (макар и да не се върти

) отваря много целия вагон, а работната маса е нищо без менгемето на ръба на плота.
Докато гледах червения вагон се сетих и колко влудяващо ще изглежда БДЖ вагон 47-ма серия с острите ръбове на джамовете. Представих си вагона оцветен в 2 тона на синьото или червено-бял.....още колко ли годинки ще има да го почакаме за серийно пр-во

Относно смолата ето, че неслучайно съм питал за нея. Такива БГ разфасовки ги няма отдавна по желязариите. Е, напълно е възможно някъде да прашасва по някоя партида. Аз предположих, че става въпрос за накава разновидност от смолите на онези спец. пороизводителки (като Бизон, например), които се намират из желязариите на всеки град. Явно търсенето на достъпна смола, подходяща за нашите си работи, ще продължава.
Колега, има ли някакви специфики около направата на шмиргела и менгемето или философоята е единствено в "дялането с теслата" на кубчето пластмаса ?
Още веджъж благодаря за отделеното време. Мерси и на Миро