Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

парни локомотиви -отоплярки

<< < (2/10) > >>

gzo:
Хубава тема се заформя  :ok: Сега да можеше и някой, с достъп до халетата и депата, да пусне някоя снимка.

misan:
Много се радвам,че темата,която е много своеобразна ви хареса.

Аз имам ,а и брат ми има някои много интересни снимки на отоплярки. Трябва да ги сканираме и да ги пуснем. А дотогава,само напишете Heizlokomotiven и ще намерите прекрасни снимки на немски отоплярки. Заедно с високите комини,вентилаторите ,които изсмукват димните газове,парапетите покрай димната камера и др. Ще съм ви много благодарен,ако вкарате снимки ,защото нещо на  мен не ми се получава.Например брат ми имаше снимка на локомотив серия 36,с отрязана задна  част и до него прикачен тендер-лодка.

В ГДР отоплярките масово са се използвали и за предварително отопление на пътнически влакове и за отопление на стрелки през зимата.
А  работата като отоплярки в някои промишлени предприятия пък ги спасява от нарязвяне и впоследствие са закупени от  железопътни дружества и възстановени като стационарни експонати или за движение.  Например 01 066 ,01 519,01 539 , един локомотив от серия 50.40  др. Уникален е случая с 03 002.  Днес този локомотив е изцяло облицован и представлява аеоридинамичен локомотив в един музей под друг номер. А отдолу е  03 002 в тотално ограбено състояние,само котел ,рама и колооси. Няма парни машини,сцепни щанги,абосютно нищо. Само кабината е възстановена напълно. Ама нали е аеродинамичен,не му личи,че е  отдолу няма нищо.

Изобщо ,отоплярките са ми голяма слабост. И много ще се радвам,ако темата се разрастне.А ако някои иска,да ми даде И-мейл и ще му пратя интересни снимки на отоплярки ,за да ги качи във форума.

CaLLlo:

Prora/Rügen 6.2009

http://lokliste.homepage.t-online.de/

misan:
 Точно така,това е 03 002. Под лъскавата обшивка има просто тотално ограбен локомотив.  В същия музей в Прора на остров Рюген са и един 23.10 и един 50.40,също бивши отоплярки

KRAKOMOBILA:
Ето и снимките от Христо:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия