...за да може да събере площта на България в НО мащаб...
Ааа, аз си го сметнах, че правата Видин - Бургас в N няма и 3 км... колко му е

Иначе без предварително самоограничение, естествено, че няма да стане. В противен случай монетният двор трябва да ти е в мазето. Да не говорим, че ако няма селекця, нещата вече не са колекциониране, а изкупуване. Освен това винаги ще се появи проблемът със складирането на натрупаните количества и най-вече с тяхната поддръжка - представям си какволи би било да почисти човек колелата на 50 локомотива и 500 вагона, примерно! :o
Лично аз не се ограничавам по марки, а единствено по епохир DB администрация (е, с малки изключния, но наиситна изключения). Избрах ІV и V защото по този начин мога да обхвана края на парната тяга. Да не говорим, че по отношение на един макет повече от две епохи много трубдно биха могли да се съчетаят, освен ако човек не колекционира композиции от повече епохи, но има два или повече макета, на които да търкаля съответните композиции.
Що се отнася до самия макет, надявам се да го почна от есента, (то аз се надявах още от латото да го почна, нооо...) и общата идея ми е да наблегна повече на природа защото повече ме радва, малко градче, лек намек за индустриална зона, второ ниво с малка гара и две-три хижи наоколо и това е. Както Владо писа в друга тема, ще се постарая трасето да се вижда максимално, тунелите да са възможно по-къси (е, краищата на вагона да не се подават едновременно, все пак

), защото не само че красотата е и във видимото движение, не само, че ако влак запецне в дълъг тунел ще ми трябва шомпол, но и в крайна сметка, в един макет с огромни скрити части или подмакетни трасета (влиза от единия край, излиза някъде в другия и т.н.), локовте ще трупат амортизация без да може да им се радва човек. Понякога си мисля: живот и здраве, да го приключа и да стигна до деня, в който да кажа: "Това е, повече няма какво да се пипне"; все някога ще ми писне да го гледам макета в един и същи вид и ще ми се доще нещо друго, може би по-добро. И тогава какво - да го изхвърли човек е жалко, да го пусне за продан в ибея или някъде другаде... ще бъде тъжна дилема. Но дотам да го докарам