Главен форум | Main forum > Моята колекция | My collection

Влакче Piko - първото ми

<< < (2/3) > >>

zazo:
Сета, които имаш е класика от едно отминало време. Предполагам че една не малка част от хората в този форум са започнали точно с този сет. Иначе както вече ти казаха сета е по-скоро детско изпълнение и доста стар. Заради това и понеже е бил много масов, няма някаква колекционерска стойност. Цената му също не е висока, 50-60 лева максимум е справедлива цена ако е изправен.

pach:
Това щом е метално (спомням си мойта първа 80-ка - лосомотивчето) значи е на повече от 40 години.
Ако работи ... пусни му на левите и десните колела (по посока н адвигението например)
 на локомотива  до 12V постоянен ток - трябва да ги завърти,
а ако размениш полюсите (+ и - ) трябва да ги завърти обратно. Може и на релсите да го пробваш, но в никакъв
случай не ползвай пулта от комплекта с някакъв вид адаптер или токоизправител. Пулта е вид многопозиционен ключ,
който е предназначен да превключва две батерии от по 4,5 V и ако включиш на тяхно място нещо различно,
най-вероятно ще направиш (неволно) късо в ключа...такова му е устройството и няма да тръгне (в добрия случай)
а може и да изгориш захранването (в лош случай). Може да ползваш и нещо за захранване между 3 и 12 V ,
но да е с "+" и "-".
Ако правиш проби, питай тук за да ти кажем дали можеш или не да  ползваш даден адаптер например.
 :scratch_ones_head:...та ако работи и му придадеш приличен външин вид - почисти го хубаво от прах, но не го боядисвай.,
може някои подобен на теб (започваш и несигурен) и да го купи - но повече от 40-45 лв, едва ли ще му вземеш.
За нас няма никаква стойност освен да зарадва някое детенце. То за това си е и комплект "Junior" (младши).
И то при условие, че се намери купувач - няма никаква стойност защото макар да е старо, не е с антикварна цена.
Ако кажеш какво ти е другото хоби, ще се ориентираме, как и какво да те посъветваме за нашето хоби.
Стига твоето да е свързано с някаква техника обаче...с други занимания ще е трудничко, да намерим общ език,
просто защото пък ние не сме запознати много - нашето има допирни точки с моделизмите въобще.
 :hi:

mitko0888:
Първо за локомотива: със сигурност не е на 40+ години. Рамата е пластмасова, а не метална. На металните зъбното колело е от другата страна. Щангите са захванати на горещо към колелата, а не с винт. Единственото по-рядко срещано са самите щанги, които са от две шарнирно свързани части (както е на старите екземпляри). Т.е. моделът ти е от началото на "пластмасовото" старо (преди 1990) производство, но не е металната или бакелитова антика. Добре работещ не знам да е продаван за повече от 20 - 30 лв, с неизвестен произход за по 20 лв стоят доста време обявени в оказиона и никой не ги иска. Истинската антика в перфектен вид стоя два месеца в оказиона за подобна цена (май ме е яд че не си я взех тогава, но някой може и да предложи нещо ...).

Вагончетата също са без стъкла - въпросният 40 годишен модел е със истински стъклени прозорци от стъкло с дебелина около 1мм. Имат и един специфичен гумен полу пръстен отвътре. Такова вагонче не знам дали някой ще купи за повече от 6 лв.

Пластмасовите релси от "едно време" бяха хубаво (почти шоколадово) кафяви, тук не си личи добре от снимката, но дори и такива едва ли някой ще даде повече от 30 стотинки на релса. (не вярвам за 50).

И последно - този модел е за батерии, има си и реостат за управление (в магазина в момента мисля че стоят по 2 лв.). Моторчето им НЕ е за 12 волта. 4.5 до 9 му стигат.

pach:
Хааа  ;D, колегата Митко си е направил труда да отвори и разгледа внимателно снимките,
а аз се доверих на определението "тежко, масивно и метално влакче".
Митко е прав в детайлите и останалото - едва ли ще заинтересува някой обаче...
 :hi:

egoiz:
Виждам че съм попаднал на правилното място.
Прочетох внимателно съветите ви и вече знам какво имам
Имам един празен рафт за това влакче - някои ден може да му се зарадва някое дете което аз преценя
Като цяло 50-100 лв не ме топлят.
Относно другото ми хоби съм направил достатъчно постъпления - www.egoiz.biz
Предполагам че ще намерим общ технически език - като гледам какви върли фенове има на влакчетата тук чак се радвам.
Хобито ви е приятно и прилично - ако някой ден реша да събирам влакчета обещавам да съм заклет колекционер и виден член на форума  &bgflag

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия