Това са размерите на основния шкаф на макета.
Върху плоскост ОСБ с дебелина 18 мм и размери 105 х 45 см са поставени две страници
с размери 222 х 45 см. Върху тях има втора плоскост с размери 105 х 45 см.
Всичко това отзад е хванато с гръб от пресован картон или друга тънка но здрава плоскос с размери 226 х 105 см.
Във вътрешните ъгли за по-голяма здравина ще залепя и после укрепя с винтове летви 2 х 2 см.
Според мен ще стане много здраво.
Предната страна на този шкаф ще е макетната плоскост, която с панти в долната част ще се разтваря или прибира.
В горната част на този шкаф ще има две ключалки, които да застопоряват макета в отвесно положение.
Тъй като дъното на макета ще се явява предна стена на шкафа, най отпред ще монтирам ролетна щора, която ще закрива макета и жиците му, а с едно дръпване ще се прибира и ще дава достъп до карантийте. Тези от вас, които имат на алуминиевата си или ПВЦ дограма комарници - щори, знаят за какъв механизъм говоря и как работи той. Прави се с размери по поръчка.
Целият този шкаф с външни размери 226 х 105 х 45 сантиметра ще е поставен и хванат с няколко коларски винта за друг по-малък шкаф с размери 44 х 105 х 45 сантиметра.
Така общата височина на шкафа ще е 226 + 44 см = 270 см.
Почти до тавана в стаята, който е 285 см.
Като се отвори макета, той ще е на височина 44 + 11 см = 55 см от пода. Тези 11 см са височината на страниците на макетния плот и дебелината на ОСБ на макетния плот.
Малко ниско, но това са възможностите.
Цялата конструкция ще прилича на един тесен и много висок гардероб.
Но на мен ще ми върши работа, а и след време само за няколко минути ще мога да отвия винтовете на макетната плоскост и да я заменя с друга макетна плоскост, на която релсовия път може да е решен по съвсем друг начин. Така мога да сменям две или повече макетни плоскости само за минути.
Резервните плоскости мога да държа на тавана в изправено положение и завити с калъф.
Но това са само идеи за бъдещето / ако го има

/.
За съжаление аз нямам друга възможност да разположа макета в стаята си, това е оптималното решение, като събран макета не заема много място. Предвиждам и от долната страна да има подвижни крака, които като се спусне плоскостта да заемат изправено положение.
Самият макетен плот няма да тежи много - все пак е от плоскост ОСБ 9 мм, оребрен пак с изрезки от такава плоскост с височина 10 см.
Само в долната част, където ще са пантите, ще е от дъска с размери 100 х 10 х 2 см.
Върху макетната плоскост ще залепя депрон 5 мм.
Пултът за управление на макетния плот ще се включва за него с щепсели /или както там се нарича/ с много контакти.
Може да се наложи да има и два такива многоконтактни щепсела.
Пултът ще се съхранява в долния малък шкаф.
Имам още едно ограничение при този макет - това е височината, до която може да се изгражда.
Шкафът на макета е дълбок 45 см, от тях първо имаме около 11, 5 см отстъп за макетната плоскост и депрона. Остават 33 см. Най-много толкова трябва да са ми високи всички неща , планини, мостове, сгради. Явно на второто ниво ще монтирам ниска гаричка и дървета.
Но мисля, че при ТТ мащаба, няма да има никакви проблеми да се изгради и трето ниво.
Чудя се дали да не направя един макет на шкафа в мащаб 1:10 от картон 2 мм.
Мисля, че ще има смисъл за да огледам добре нещата.
Утре ще кача снимки и на останалите няколко чертежа на шкафа.
Но не забравяйте, че не съм инженер а психолог /бивш/.