Това макетче не е умряло, съвсем скоро ще напарви 10 годинки! Естествено снимките са изчезнали, та да припомня някои неща, а и да подновя - доста работи съм планувал тази година. А и от 5 години гледам че не съм писал за него.
Не си четох писаниците от предишните страници, но май всичко си е същото - исках в малко място да си карам влакчета, макар и с доста компромиси. Всичко започна с идеята сам да си направя стрелки:

залепена на някаква пластмаса:

стана нещо такова:

Докато стигнах до "разглобяем макет" - торния етаж се сваля, дъното се разделя на 4 части:

Разбира се така не можеше да се ползва - трябва или цяла стая за макет, и тогава той да се направи както трябва, или да стане "сгъваем" (прибираем): - прав на стената. С всичките кабели и жици се пуска в действие и прибира за една минута.

На някои места пробвах да видя дали може да стане нещо:

Идеята на всичко беше аз да карам влакчета. Така че основно се насочих към пулта:

На пулта си направих всичко, за което си мечтаех - мога да управлявам всяка стрелка, или да редя цял маршрут. Аналогово управление с което локомотивите вървят съвсем като истински. Имам си цветни лампички, уред и т.н.
Целият пулт е само с релета! На някои места, напр. за избиране на правилното показание на сигналите, има и диодно-транзисторна логика. Макар и "още" да нямам светофори на макета, управлението на пулта е готово и си управлява тестовите светлини:

Стана едно такова кълбо от жици и платки:
Колкото и странно да звучи, но с това нямах абсолютно никакви проблеми за изминалите малко повече от 9 години с този пулт. Всичко си работи отлично. Това води и до много жици за връзка на пулта с макета. 6 куплунга с по 20 жици, 6 лентови кабела, имам 15-тина свободни жички, но всичко това се забожда за секунди и се сваля пак за толкова. Най-отдолу се виждат куплунзите, на които забождам кабелите за връзка с макета:

Преди няколко години карането на влаковете премина "малка модернизация". С една z21, с рутер, и каране с какво ли не. Мишка почти не ползвам, направих се един пулт с Ардуино, в наколко варианта и с няколко режима на набиране и спиране. Стана съвсем истинско.

Пробвах и изцяло с компютър, но не ми хареса.

Всичко това по LAN и IP влиза в z-ката, от там в пулта, с пет декодера с различни настройки, и на аналоговите машини. Или директно с DCC на релсите.
В момента тече първата "голяма модернизация". Първо сменям моторите на стрелките - тези, за които писах пради години, правят проблеми. Пробвах със серво машинки, оригинални мотори на Fulgurex, все не ми харесваше. Накрая се спрях на стъпкови моторчета. Тъй като не знаех какъв ще е резултата, направих схемите така че да мога да заменя старити моторчета със стъпковите без да развалям всичко, ако трябва да мога бързо да си възстанова нещата. Това са стъпковите моторчета на пет от стрелките:

Вече няколко месеца новите моторчета работят без никакви проблеми, така че започвам да подменям всичко релейно с електронно - с управление с ардуино. Релета използвам за захранване на сърцата на стрелките, някои участъци и т.н., като цяло вместо около 70 ще останат 32 релета вградени на дъното на макета, а от всичките 60 жици ще останат само няколко (5 - 10).
Това е управлението, вградено в макета:

Тъй като в момента работя по него, жиците не са окончателно "подредени". За управление на релетата и за светлините на светофорите трябват доста изходи, така че спретнах набързо един паралелен регистър - памет - 3 групи по 8 адреса, на всеки по 4 изхода. Общо 96. За сега ползвам 16, още 16 ще добавя в близките дни, останалите ще си чакат някакви светофори. Подобно нещо ще сложа и в пулта, да управлява всичките лампички, червени, зелени и т.н. В момента е само на макета:

Съвсем скоро основните функции ще минат на ардуино. И още едно в пулта вместо почти всички сегашни платки в него.
Друго, което предстои: успешно тествах датчици за заемане на коловоз, стрелка, междугарие и т.н. Това е с IR датчици - на снимката се виждат три и един стъпков мотор. Едно невзрачно клипче има в моя канал:
https://youtu.be/s9YMChFrzH8Като приключа с електронизацията на пулта и макета, ще довърша и датчиците на целия макет, и надявам се да баластирам и оставащата половина (и малко повече) от гарата. След това ще си възстановя вратите на депото, че и те са с моторите от ароматизатори и съм ги откачил отдавна.

Толкова за днес, че стана дълго ...