Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Малко макетче в Н0 - 220х150 см.
Adrian:
Мите, направи клип с пълен обход на трасето :) иначе си направо с безнаставов път
mitko0888:
Днес дъното е завършено - поне на нивото, на което беше преди. Всички участъци, коловози, стрелки и т.н. са захранени. Премахнати са 38 жици за "тягов ток" между пулта и макета, още 16 за моторите на стрелките. Остана само да възстановя осветлението на трите (за сега) къщички. Вместо всичко това - един общ проводник (маса), два за серийния канал (Rx и Tx), и два за движението. Ще сложа само едно ново канонче, сигурно 15-ка, в него ще влезе и захранването, и DCC от z-ката.
Докато "електронизирам" и пулта, трябваше да си направя и нещо - да си тествам всичко на макета, а и да си карам влакчетата докато вкарам всички ключета и светодиоди в ардуиното на пулта. Не е много удобно, но върши работа - с бутоните "нагоре" и "надолу" избирам коловоза от гарата, с копчетата "наляво" и "надясно" изибрам междугарие, глухите парчета, натискам най-лявото копче и всичко става - маршрутът е нареден, стрелките са захранени, както и коловозите, които трябва. За съжаление това "временно" панелче ще остане доста време, на пулта ще сменя на практика всичко, мисля даже да напарвя и нов лицев панел. Сигурно този дисплей с шестте бутончета ще намери място на челото на новия пулт - от тук ще си задавам резлични светлини на къщичките и други неща. Май вече сънувам къде ще му е мястото.
Пълно кръгче - ще почака. За сега направих едни тапи, за да ги сложа на мястото на датчиците и да баластирам и другата половина на гарата, да си сложа и гаричката - отдавна е готова и чака.
mitko0888:
Внимание - в този пост има кадри, които не са за хора със слабо сърце!
Пултът БЕШЕ това:
От него изчезнаха: платки за управление на стрелките:
Автоматика за нареждане на маршрути:
Сигнали (това е само за входните светофори, за изходните имаше още една платка с 8 релета):
Накаря остана това:
Нов капак, същата концепция, с някои дребни промени, но и с новия LCD панел:
Много ми е досадно - най-много време се губи с тиксото:
След още няма и една минута работа:
Следва и дълго чистене, за което няма снимки.
В момента е възстановено аналоговото захранване, DCC входа с петте декодера, захранванията, които ще ми трябват. Монтиран е LCD дисплея с който ще карам, останаха дреболии. След това ще мисля как да вкарам всички ключета и светодиоди в новото ардуино.
mitko0888:
Равносметката за годината:
Както малко нагоре писах, през лятото тествах датчици за зает участък. Направих по-малката гърловина - 3 стрелки със 7 датчика. Всичко стана както си го мислех и както си го исках, но новите сигнали трябваше да се докарат от макета до пулта. Вече имах 6 лентови кабела с по 20 жици всеки. А и пулта беше пълен с почти 100 релета. И макар че бях купил още около 40, релейното управление трябваше да отиде в кофата и да го заменя с електронно.
Моторите за стрелките работеха прилично, но ми се искаше нещо по-модерно. Така минах на стъпковите мотори за задвижване на стрелките. Пък те се управляват (за мен най-лесно) с Ардуино. И в това ардуино него вкарах всичко за управление на макета.
Така че в началото на лятото започна голямата модернизация - нови мотори за стрелките и ново управление на макета. Отначало първите стъпки бяха със запазина възможност да се върна назад, но след това изтърбуших всичко старо от електрониката и вкарах новата.
Едно MEGA има в самия макет. Тъй като броят на пиновете не е безкраен, а е само 70, спретнах три групи с по 8 броя 4 битови регистър-памети, т.е. с десетина крачета на Ардуиното получих общо до 96 (3 х 32) изхода за управление на макета. Още 32 използвам директно за стъпковите мотори. И 8 аналогови входа за да знам положението на осемте стрелки. Към края на годината използвам само 32 изхода от регистрите, с допълнителни релета за включване на различни коловози, токови участъци и сърца на стрелки. Още не-занм-колко изхода ще използвам за светофорите (ако си направя такива). И още няколко за осветлението на къщичките (колкото и малко да са засега), което ще стане доста скоро (надявам се). Ако се реша да напарвя и втория етаж с още стреки, ще сложа и още една MEGA...
В пулта ми харесваше и запазих старата концепция - всичко се щрака с Ц-К ключета и всичко се вижда на лампички (светодиоди). Ключетата са с по три положения, един тип са за стрелките, с други дръжки - за коловозите. Има и едни за различни други режими на работа - например автоматично нареждане на маршрути, блокировки и т.н. Оставих си качественото DC захранване с ШИМ, петте вградени декодера за DCC управление на DC влакове, вкючително и звуковото zimo, което е голям кеф с парните локомотиви.
Към момента пултът отвън изглежда така:
От вътре ще снимам като довърша още една платка, за която в момента съм почти готов. И за сега това ще е целия нов хардуер на пулта, всичко в него ще се добавя и парви софтуерно.
LCD дисплея може и да не се ползва. Там се изписва наредения маршрут, захранените коловози и т.н. Но същите неща си ги виждам директно на лампичките. Всички светодиоди са двуцветни, т.е. светят зелено или червено. На теория и оранжево, но този нюанс не ми харесва като свети. В пулта има още едно Ардуино MEGA.
Първата работа беше да вкарам ключетата в процесора. С една матрица 8 х 8 се получиха до 64 входа, оказа се че с тези ключета от снимката използвам 62 (т.е. почти всичко). Но имам достатъчно свободни пинове за разширение - все си мисля че ще направя и горния етаж, там отдавна има три "заковани" стрелки и идея за още поне 3. На празното място в средата на пулта може и да се появят още няколко крючета и лампички.
Светодиодите са на същите регистри, каквито и на макета - три платки с по 8 чипа, всеки с по 4 изхода. Ляво зелено, ляво червено, дясно зелено, дясно червено - това е само за една стрелка. Двете платки до Нова година са готови и работят, третата ще стане още тази седмица - в момента е почти завършена. За сега от всичките 96 изхода ми останаха 8 свободни, останалите 88 си намериха лампичките.
След това започва приятната част. Например до сега лампичките на макета бяха само на два кръга с две ключета: "вътрешно осветление" и "външно". С два режима но светене - "дневно" и "нощно". Сега освен с двете три позиционни ключета, с горния най-ляв червен бутон ще мога да си избирам / сменям и до 16 (или колкото си направя) програми за светене - палене и гасене на отделни стаи, осветление на различни части от депото и т.н.
Също и нареждането на маршрутите стана на две различни програми - едната е доста проста, за начинаещи, може да се избира и се активира само ако правилно е избрано начало - край на маршрута - междугарие и коловоз. Втората програма позволява да се използват паралелни маршрути - към междугарието и къл глухите коловози, или в дясно от един коловоз и едновременно друг коловоз в ляво и т.н. Всичко вече е софтуер и няма ограничение какво да е разрешено или какво да не се прави.
Вече е "вградено" превключване DC - DCC. С едно ключе с къса дръжка. Като в DCC автоматично се захранват всички коловози (освен ако някой не е наробно изключен).
Остана ми и едно ключе и един бутон, за които още не съм написал конкретно SW за какво ще са. С тях ще правя нещо за заетите участъци и блокировките. За сигналите (светофорите) - вход / изход - си имам отделни бутончета, и те трябва да се изпишат в софтуера, но трябва и да се напарвят на макета...
Всичко това се командва само по две жици между пулта и макета. И още една за общ "минус". Протоколът си е мой, в него мога да вкарам каквото си харесам. В едно кабелче с 6 жила минава всичко, включително и задвижването на влаковете.
За тази година предстои да вградя окончателно инфрачервените датчици за заетост (има да се сее баласт). Освен всичко те мерят и скоростта на преминаващия влак - ще си я пиша на LCD дисплея. В софтуера мога да сложа и защите - да не се превключва стрелка, на която има нещо. Мисля и малко да разширя зелената част и баластрата - все още това е само в едната гърловина, намислил съм най-накрая да направя цялата предна половина на макета. Има място и за една-две малки къщички. И втория етаж остава свободен за работа.
mitko0888:
Месец и нещо ...
На панела има много ЦК ключета и бутони. Най-лесно влизат в ардуиното с една матрица, при мен стана с 8х8, общо мога да чета 64 контакта. 62 вече са заети, т.е. всякакво разширение на пулта (очаква се съвсем малко в неясно бъдеще) ще става с останалите пинове на ардуиното (има достатъчно). Стана доста прилично, по моите разбирания:
Най-отгоре на снимката е снопчето кабели за избор на DCC декодерите, след това са двете по 8 за матрицата - четене на ключета, след това - две тънки за дисплея, и отдолу пет снопчета, събрани в едно, за аналоговата част - потенциометрите, измерителния уред, ключето за посоката.
След това стана страшно. Всички лампички са ми с по два цвята, т.е. двуцветни LED, така че ми трябваха три "страници" с по 8 памети всяка с по 4 бита, т.е. 3 х 32 изхода. На всяка 4-битова памет има отделно снопче жици, за два светодиода, всеки с по два цвята. Направих трите платки еднакви, останаха ми май 8 изхода свободни. Адресирането им е директно от 8-те адреса на матрицата, т.е. нямам отделно 3 на 8 дешифратор както в макета. Но кълбото от жици порасна. Добре че няма още кой-знае какво да се слага. А и място остана достатъчно:
Преди пултът с релетата беше по-голямо кълбо, и работи 10 години без грижи, така че и тук не се притеснавам.
След това реших да посадя още някое дунапренче. Всъщност идеята беше да баластирам и другата гърловина, за да сложа IR датчиците, които чакат от лятото. И покрай баластрата, малко готова тревичка. Гарата - и тя чакаше отдавна. Ще трябва и един регистър-памет за светлините на къщичките. Гледам по списанията някакви готови системи за управлението на 100 - 200 светлини ... Аз си имам процесор, достатъчно изходи, ще започна с един регистър за 32 светлини, но едва ли ще ползвам повече от 8 (или само 4, освен ако не се изглезя на 16). Ще добавя някоя количка, камионче, каруца - каквото намеря подходящо (някой ден). Малко снимки към момента:
Това беше отпреди, пипнах го малко:
Гарата:
Бабата с момчето:
Май ще посадя и ловеца с кучето, също и един расов бик, горкият само с една крава, тя пък с теленце. Още се чудя дали ще им хареса покрай линията, но пък на този вакет важни са влаковете, и всичко трябва да е прокрай тях.
Това е за сега. В скоро време се очаква само няколко снимки със светлините. Ще ми се да довърша най-накрая и депото - имам някакви детайли за интериора, трябва да му направя светлини - вътре и отвън. И до него работниците ще си имат една маса, на теферич, скрита от началниците зад малката къщичка. Имам и още варели и сандъци. След това - датчиците за заетост, с целия им софтуер.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия