Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

"Ние, децата от Балабановата фабрика" от Методи Панайотов

(1/4) > >>

Vlado:
Още един значим исторически епос е на книжния пазар, а благодарение на него и още едно бяло петно от историята ни е не само запълнено, но и фактите за него са описани подробно с исторически снимки, данни и документи.

Представям ви книгата на Методи Панайотов:

"Ние, децата от Балабановата фабрика" (История на книжно-мукавената фабрика в Бараково) - 293 стр. луксозно издание на "Валентин Боков - Арт медиа плюс" гр. Дупница, цена 10 лв.

В книгата има подробно описание на дековилката до Рилски манастир, вкл. подвижен състав, гари, спирки, етапи в изграждането на линията, дори и информация за персонала й.

За тези които се заинтересуват от книгата и пожелаят да я придобият, да кажа, че тъй като я закупих с посредничеството на Ст. Стоичков, все още не зная от къде биха могли да си я закупят без формалности (книжарници, интернет), но ще проуча въпроса и ще споделя тук наученото.

Намерих и една статия, която частично засяга и тази книга: http://bolgari.net/semeina_pamet:_chasten_muzei_vyzkresiava_balabanovata_fabrika_v_barakovo-o2-251.html

Друго... ами освен да пожелая накрая на тези, които междувременно са си я намерили - приятно четене! :-)

"Земя като една човешка длан..."  bg&flag

Vlado:
Последна информация за книгата - същата била в много ограничен тираж и няма да се предлага на книжния пазар. Затова, който иска да се сдобие с бройка, да ми пише на лична, аз поръчвам чрез Стоичков и след време заявителят си я получава надлежно, като ми възстановява парите при получаването.

Цената, пак повтарям, е 10 лв.

Само за сведение за другата година се очаква втора книга (втори том) по темата.

Vlado:
Да зарадвам всички, които ми заявиха книгата, че необходимите бройки вече са при Стоичков. Тоест до няколко дни моя милост ще се сдобие с тях, след което мисля, да се заема с раздаването им...  :hi:

Adrian:

50 години двама братя от град Кочериново Иван и Методи Панайотови събират снимки, документи, предмети, за да направят музей на една епоха - Балабановата фабрика,
най-голямата на Балканите в началото на XX век.
Основател на Балабановата фабрика в Кочериново е Тодор Балабанов - бивш поборник до Освобождението, а след това виден индустриалец и общественик. Неговото име и това на брат му Коста е свързано с изграждането на много индустриални обекти в България като жп линията Перник-Радомир, Лъвовия мост в София, спиртната фабрика в Мездра,
Голяма сполука за братя Балабанови се оказва спечелването на Рилската концесия през 1902 г. Същата година те регистрират събирателно дружество за експлоатацията на гората, принадлежаща на Св. Рилска обител, в течение на
20 години. В 1906г. в действие влиза създадената от тях индустриална дъскорезна фабрика в село Кочериново, която
се обслужва от 1 200 работници. Дъскорезницата обработвала добития в Рила дървен материал, който бил спускан по течението на река Рилска, първоначално произвеждала материал за облицоване на къщи и вагоните на БДЖ.
По-късно основават и мукавена фабрика в село Бараково,
край Кочериново, както и теснолинейната жп линията Кочериново-Рилски манастир.
Рилската концесия в голяма степен способства за изключителния икономически напредък и утвърждаване
на братя Балабанови. Забележителните организаторски способности на Т. Балабанов ярко се проявяват при създаването на Съюза на българските индустриалци
през 1903 г., на който е издигнат за председател.

misan:
Владо ,запази една и за мен,моля те

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия