Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
"Ние, децата от Балабановата фабрика" от Методи Панайотов
Vlado:
Да уведомя интересуващите се, че има още четири свободни книги. Който желае да придобие екземпляр, да се свърже с мен и ще осигуря логистиката.
misan:
Книгата е много интересна и съм много благодарен на Владо за инициативата му да я разпространи .
Разбира се,в книгата има интересни материали за теснолинейката за Рилския манастир,но според мен най интересна е историята на книжната фабрика в Бараково и за отношенията на хората в нея.
Човек не може да не се възхити на много човешкото отношение на собственика на фабриката Балабанов към своите работници. Построил е за тях отлични жилища,с абсолютно безплатни електроенергия,въглища и вода,осигурил е напълно безплатно и качествено медицинско обслужване,дори детска градина. Фабриката е имала и собствено производство на селскостопанска продукция,която се е продавала на работниците на символични цени.
Подобен човек е бил и прочутия американски индустриалец от немски произход Уестингхауз.Един от водачите на синдикалното движение в САЩ по това време е казвал,че ако всички индустриалци са като него,от него като синдикалист изобщо не би имало нужда.
pach:
Мда, книгата е много приятна. Лесно и бързо читаема, като остава едно приповдигнато чувство.
Който още не е наясно за Кейсианството и кейсианската икономика, ак опрочете книгата ще
разбере основите. Икономика с човешко лице - макар тези думи в България отдавна да се детронирани.
За мен годините от ПСВ до ВСВ са най-добрите от новата история на Блъгария. Наред със златното покритие на лева, всичко и било много добре формирано и като човешки взаимоотношения ...и като икономика.
Освен това книгата е пълна с на пръв поглед "скучна" информация във вид на факсимилиета от много документи и инвентарни списъци, но те носят доста ценна информация за горе споменатото!
:hi:
misan:
Кейнсианската политика е държавата да контролира пазарната икономика,като по този начин се избягват острите кризи при нея и се гарантира стабилен растеж. Кейнсианската политика е в остро противоречие с привържениците на либералната пазарна икономика ,които твърдят ,че пазара регулира всичко и колкото по малко държавата се намесва в икономиката,толкова по добре. В България подобно нещо се наблюдава след преврата през 1934 година,когато се сключват изгодни за държавата договори с Германия. Но конкретно на Балабанов държавата не му е помагала. Той просто е намерил пазарната си ниша и то много успешно. И пак ще кажа,че не мога да не се възхищавам на много човешкото отношение към своите работници и служители.
Vlado:
Искам да уведомя всички неполучили все още заявените си книги, че поради забавяне в доставката, необходимата бройка ще е налична едва втората седмица на юли месец. Тъй че дойдат ли, веднага ще изпълня направените уговорки за доставка, за което своевременно ще ви уведомя.
Извинявам се за забавянето, но завися не от един, а чак от двама човека и в случая съм безсилен да променя нещата! :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия