Имам вкъщи един камион книги за железници, моделизъм, градски транспорт, автобуси и т.н. Няма да разтягам локуми, ще се опитам да покажа основно тези, които са за препоръчване и които наистина си струват. На първо място обръщам внимание да кажа да не се подлъгвате по цените въобще - има както изключително евтини, но много хубави попадения, така и нищо не струващи скъпи боклуци, които са си живо разочарование за мангизите, които си платил. Също така не е нужно да се купува всичко, хем е невъзможно, хем морето просто е безкрайно и в един момент се получава една сбирщина, която никога няма да се прочете. Трябва нещата да се подбират, има един куп неща с лъскави корици, които просто са за боклука, като дори и тогава в един момент почва най-малкото да не стига мястото къде аджеба ще се тури библиотеката.
Първата книга за ж.п. моделизъм, която влезе в библиотеката ми, беше ето тази:

Model Railways, автор C.J. Freezer, 128 странички, голям формат. Идеална за начинаещи макетисти, всичко е показано нагледно с картинки, има също страхотни идеи за ландшафтно моделиране и изработка на дървета, храсти, камъни и т.н., без да се налага купуването на скъпотии от специализираните фирми. Купих я преди 15 години от Книгомания, сега се намира в Амазон на доста добра цена.
Една друга, съвсем скоро издадена, много хубава книжка за начинаещи, за съжаление само на немски.
Hobbywerkstatt Modelleisenbahn

240 страници, всичко е описано и показано с картинки от горе до долу идеално - основи, релсови системи, захранване, подвижен състав, съставяне на влакове, изработка и сглобяване на сгради, ландшафтно моделиране.......Сега се сещам, че точно оттук прочетох, че т.нар. месингови модели с музейно качество са изключително неподходящи за движение и работа върху макет - те са просто за стационарно експониране и наблюдение. На това отгоре и цената в момента е направо смешна - само 20 лева, в немския Амазон, аз моя екземпляр го купих за 30 малко след като книгата излезе.
Аз самият, като автор на книги, също считам, че една снимка или картинка показва много повече, отколкото 10 страници текст.