Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Теснолинейката - HOe
stefanoff:
Втори почивен ден и сътворихме нещо ново. Със Слав отдавна си говорихме за теснолинейката, и че няма модели за нея, абе то май няма нищо на тема БГ в НОе освен един маджарски кит за маневрен дизел. Другото което е че винаги съм и бил фен , дори тази година почивах в хотел точно до гара "Велинград Юг" и постоянно висях там. Возейки се с приятеля фотограф запалих и него по влаковете. Посъбрали опит и самочуствие метнахме новия проект.
На третата проба стигнах до това, не е китвано или шкурено, само е оформено и напаснато стартово.
В коледния колет от Слав се търкаляха няколко колооси, които бях си заплюл за новите талиги за следващото 04, но изглежда ще се търкалят по релси от друг мащаб.
С наличните части из чекмеджетата успях да си спретна и задвижваща талига, само трябва да разглобя и другото CD за да си взема ремъчната шайба за двигателя. Материала е плексиглас 1,5 мм и затова е помътнял при лепенето.
Междуосовото разстояние го спазих на 100% както и диаметъра на колоосите. Тези дни ще проектирам и метна шасито.
Само имам една молба към всички колеги, ако някой има снимки на покривите на локоветe , моля да ги сподели , за да продължим с модела правейки го максимално близко до истината, пък ако ви се намират чертежи и на вагони, просто нямате равни.
toniemi:
Моята не ти ли Аресва ;D
stefanoff:
Разбира се че ми харесва корубата Тони, но все пак аз не съм колекционер а моделист, и за мен, предполагам и за тебе удоволствието да си я направиш е по-голямо от колкото да получиш на готово. Та:
Задвижената талига я мислех стартово с ремъчна предвка, но изхождайки от практиката и намирайки подходящи зъбни колела смених концепцията. За да работи ремъчната предавка коректно трябва да има известна "опънатост" на ремъка, което води до радиални натоварвания, и поради липса на лагеруване в инженерния смисъл на думата ( все пак това е модел) най вероятно много бързо щеше да се износи леглото на осите. При зъбната предвка това натоварване е в пъти по малко както и липства приплъзването присъщо за всички триещи предавки.
Луфта на зъбните колела регулирах с помоща не месингови пластини подложени под двигателя.
Остана само да измисля токоснемането и съответно да закупя малко релси за тестове.
За днес свършвам с влакчетата и се отдавам на приготовленията за вечерта.
stefanoff:
Наслаждавайки се на околоколедния мързел чопля това онова. Поработих върху прожекторите по покрива и направих начално китване на проблемите места.
Мислих, търсих идеи из нета , съответно съобразявайки се параметрите и размерите на модела стигнах до извода, че най-добре ще се получи с "горна рама". Не разполагам с много свободна вътрешна височина и направих рамата от месинг 0,3мм огънат на П.
Свободното разстояние между двете талиги смятам да запълня с олово, понеже всичко стана много леко и ме притеснява за ходовите качества на модела.
Отново споделям молбата си за снимки специално на покрива и жалузите по него, понеже колкото и да търся в нета не мога да намеря достатъчно ясни.
Иначе продължавам с плуговете , блендите за талигите и всичко което ми е по-ясно като детайлировка.
stefanoff:
Първоначално избрания мотор се оказа тотално неподходящ за задачата, оказа се високооборотен и маломощен. Смених го с двигател от BR 118 мащаб ТТ. Скъсих го, промених захващането на четките (доста грубо, но ефикасно), поизпилих го тук-там и го наврях на мястото му.
Поради малките размери на модела използвам всяка пролука да слагам баласт - олово.
Трябва да се поизпили модела във височина, понеже новия двигател е с 2мм по-висок и съответно се повдигна цялата коруба. Като направя решетките по покрива се надявам да успея да напъхам двигателя още по-нагоре.
Малко по малко дооформям и блендите със дреболиите по тях.
Имам малко проблеми със токоснемането но общо взето модела върви. Пластините ги направих от малко по-твърд месинг и не са еластични колкото искам и това води до прекъсване от време на време.
Понеже това е прототипа и всичко се експериментира в момента, нещата са малко по-груби на снимка, но след боята всичко се оправя.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия