Автор Тема: Как да цифровизирам стрелка Roco  (Прочетена 28769 пъти)

Xaxo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Как да цифровизирам стрелка Roco
« -: 16 Януари 2014, 23:09:33 »
Здравейте, какво е необходимо да се добави, за да се управлява цифрово стрелка- Roco ?



spas_tf

  • Trade Count: (5)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 305
  • Рейтинг: 42
  • HO Епоха V -VI София
    • www.smilenov.eu
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #1 -: 17 Януари 2014, 01:27:02 »
Декодер ROCO 10775 - 8 -fold turnout decoder DCC

http://www.beneluxspoor.org/bnls/10775_aansluiting.jpg

http://www.modellbahnladen-guetersloh.de/spur_H0/roco-digital-5f/roco-10775-weichendecoder-8fach-dcc-3pu.html

Това може да се замени с всеки Weichen Decoder или известен още като Magnetartikel Decoder. Това са немските термини за тези устройства не търговски марки! На ESU например този декодер носи името SwitchPilot. Всеки такъв декодер е минимум за 2 стрелки (по-старите модели) и максимум до 8 (наличните на пазара в наши дни). Ако ползваш обаче декодер не на ROCO , ще се наложи да отрежеш буксата на машинката на стрелката. Важно е да се уточни ,че всеки такъв декодер има дамо един тип или има смесени изходи тоест: стрелките както знаем са или със серво механизми или с електромагнитни механизми, съответно има декодери за едните и за другите. Когато е със серво декодер трябва да бъде : Servo Antrieb Decoder , а когато е за електромагнитен механизъм Magnet Artikel Decoder. На ESU са комбинирани - имат изходи и за 2та типа в един декодер ако не се лъжа. Думичката Artikel (Артикул) показва , че този тип декодери не са само за стрелки , а могат да командват всички механизми от тези 2 типа които пък управляват съответно : стрелки, механични семафори, бариери и разкачващи вагоните релси. дано съм бил полезен ! :-) 

Тук е описанието на типовете ESU декодери. Най-отдолу са дадени каталожните номера на всеки вид ако се спреш на тях!

http://www.esu.eu/en/products/switchpilot/switchpilot-servo/

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12292
  • Рейтинг: 1318
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #2 -: 17 Януари 2014, 09:06:38 »
Човека пита за едно разклонение, не за осем (или аз не съм разбрал).
Ако е за едно, има много по-лесен и бърз начин при условие,
 че в "геолайн" е електромагнитната машинка Roco 61195:


Тогава най-добре си купи единичен декодер производство отново на ROCO - кат.№ 61196:


Или всеки подходящ (дори самостаятелно сглобен) единичен декодер. Примерно този:
« Последна редакция: 17 Януари 2014, 11:47:19 от pach »

Xaxo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #3 -: 17 Януари 2014, 12:25:17 »
Да, става въпрос засега за една стрелка, но с тенденция за развитие.
От схемата не става ясно (" Опция за включване") - трябва ли да се прокарва отделно захранване до стрелката или стрелката ползва това от релсите?

Благодаря за отговорите.

Остава да ми подскажете и къде могат да се купят налични и на добра цена... :)
« Последна редакция: 17 Януари 2014, 12:32:47 от Xaxo »

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12292
  • Рейтинг: 1318
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #4 -: 17 Януари 2014, 13:06:26 »
Когато става въпрос за едно разклонение - може и от релсите, за да не се "опашеш" с кабели.
Но когато е на макет например, прието е да имат отделен усилвател (бустер) и тогава са  на отделно захранване,
което си е същия DCC сигнал, но разделен от усилвателя за релсите. Така се разпределят по-добре мощностите
и почти не се мешат схемите (и проводниците).

Налични дешифратори за разклонение  било то единични или за повече разклонения
 в България няма (при търговците), така че всичко е в твойте ръце,
сайтовете на производители и ... мрежовата търговия. ;D

digitalman

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #5 -: 28 Септември 2015, 20:44:41 »
Здравейте,
виждам, че предложението е да се купи:
61195 (21,9 EUR) - електромагнитната машинка Roco
69996 (27,9 EUR) - единичен декодер
т.е. за една стрелка geoline удоволствието ще струва почти 50 EUR.
Понеже няма продължение на темата, а също се чудех относно цифровизиране на Geoline стрелки, исках да попитам дали някой го е направил реално и какъв вариант е приложил ?
струва ми се доста пари като за една стрелка и въпросът ми е ако стрелките са няколко - има ли друг вид декодер и как е най-удачно да се направи за малък макет (2-4 стрелки).

Mixy

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1538
  • Рейтинг: 384
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #6 -: 28 Септември 2015, 21:44:51 »
Ако не се предвижда автоматизирано управление на макета и движението (напр. с компютър), цифровизирането на стрелките, поне според мен, е излишен лукс.

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12292
  • Рейтинг: 1318
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #7 -: 29 Септември 2015, 08:42:13 »
"Има, разбира се!!!" - цитат от рекламата на ..................... ;D

Така, единичните декодери се ползват вече мнооого рядко именно поради високата им цена.

Те впрочем са обикновенно за електромагнитни машинки (две бобинки и котва м/у тях).


Този е на мерклин, но има такива и за DCC:


От фирмите производителки се правят единични, като този е конкретно за Geoline стрелки:


четворни

 
и т.н. осмици.


Същото е и при самостоятелната им изработка - т.н. бюджетни!
8-ца:


4-ка от TAMS:


единичен от ZIMO:


Има разбира се и сравнително евтини от алтернативни фирми - единичен с цена 10,95 евро (за бройки <10):

http://www.moba-digital.de/shop/product_info.php?info=p1_Weichendecoder-einfach-mit-Schaltausgang-fuer-die-Weichenlaterne.html

разбира се ако е за макет би било хубаво дас е разполага и с компютър+съответното програмно осигуряване.
Но дори при наличието на компютър, ти трябва поне бустер. Компютъра се явява централата, която генерира кода,
а бустера го усилва (било то за локомотиви и/или стрелки, светофори, семафори и т.н.).


Но когато не ти трябва чак толкова "яка" конфигурация, можеш да минеш и без компютър, а с някоя от многобройните
мини централи, които също генерират код към бустера. И роковската "мишка" (това е централата всъщност)
има опция за управление на стрелки - на снимката е в локомотивен режим, но я публикувам тук, защото се виждат сервомашинки.
Тези серво машинки са алтернативата на електромагнитните (но не стават за геолайн).

 
Почти всеки декодер за електромагнитни механизми, чрез една приставка в изхода си може да управлява и сервомашинки.
Но това е за по-старите модели. Всички съвременни декодери могат да управляват и серво директно:



А алтернативата на всичко това е изцяло самостоятелната им изработка.
Мрежата е пълна с проверени и изпитани схеми, придружени със съвети и РСВ за тях.
 ;D ;D ;D

digitalman

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #8 -: 29 Септември 2015, 21:21:09 »
благодаря за бързия и подробен отговор. Да разбирам, че оптималното решение в този случай е - електромагнитната машинка Roco да се закупи, а след това контролера (единичен или такъв за няколко стрелки) и booster могат да се изработят ръчно или да се намерят по-евтини решения от това на Roco. Предполагам управление с multimaus би било ок (поне говорейки за 3-4 стрелки максимум), независимо, че контролера няма да е оригинален.

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12292
  • Рейтинг: 1318
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #9 -: 30 Септември 2015, 08:44:30 »
А имаш ли опит в сглобяването на хардуер, защото никнейма ти е близо до това?
Ако имаш, ще ти публикувам тук най-добрите и оптимални варианти за самостоятелна изработка,
които да работят под управлението на МултиМаус 10810  на ROCO - тоест по протокол "XpressNet" за DCC.
Ако смяташ, че няма да се справиш  или може просто да нямаш инструменти и условия за това, може да ти
помогна с това, или да ти публикувам тук оптимален вариант на закупуване на необходимите модули за 4 стрелки.
Доколкото разбирам ти имаш роковската система с мишката, следователно имаш централа и бустер.
Ако стрелките са ти геолайн - ръчно управляеми, да значи, че ще ти трябват електромагнитни механизми,
защото са по-тънки за монтирането им, тъй като сервомашинките са дебели и се монтират отдолу
и един 4-изходен блок за тяхното управление по DCC. Правилно ли съм разбрал наличното оттеб?
Избери си вариант от така описаните сега.... и да започваш!
 ;D ;D ;D

digitalman

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #10 -: 01 Октомври 2015, 11:30:15 »
Самият аз нямам голям опит, но имам приятели които се занимават по сериозно с електроника и бих могъл да използвам помощ за тази цел.
Имам стартов комплект на ROCO с Мултимаус и мисля централа която върви с комплекта (не съм сигурен за booster). Няколко стрелки, които бих опитал да цифровизирам, и затова се опитвам да разбера какво е необходимо и каква част от него може да се опитам сам да направя. Така, че накратко съм отворен да разбера какъв е оптималният вариант за 4 стрелки (или може би да започна с една от тях), както и дали все пак да започна с едната от тях и после да направя и останалите.
Това за което не съм сигурен е, дали имам booster - в комплекта има една черна кутия от която излиза кабела за MultiMaus, както и за захранване на релсите. Предполагам, че идеята на booster-a е при по-голяма консумация, да подпомага системата един вид.

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2391
  • Рейтинг: 982
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #11 -: 01 Октомври 2015, 12:08:23 »
Хубаво питаш за "оптимален" вариант. Според мен започни от другата страна.

Ако ще си редиш релсите на пода, и след това ще си ги прибираш в кашона, не знам да има друго решение, освен да си купиш четирите електромагнита за превключване, както и четири декодера за всяка стрелка. Монтираш си ги на всяка стрелка и стрелките си ги слагаш където и както искаш. Така както Роко си го е направил и си пише във всеки каталог и във всяко описание. Цената си си я сметнал сам.

Ако мислиш че ти се занимава с цифрова техника и ще стане, тези индивидуални декодерчета можеш да си ги направиш сам. Има доста писано по въпроса. Ако твоят приятел ще започва тепърва да прави такива неща, само пиенето и черпенето ще ти излезе по-скъпо от тези 100 евра за декодери.

Ако мислиш тези четири стрелки да ги монтираш на една дъска, т.е. да си направиш макет, модул, диорама и т.н., вече може да мислиш за друго задвижване (задължително моторно) и за друго управление. Например четворен декодер който ще ти излезе около два пъти по-евтин.

Ако ти е мерак да правиш нещо сам и не ти се захваща с процесори, по-добре си направи пулт с копчета и лампички, и си щракай стрелките аналогово, а влаковете ще си ги караш цифрово с мишката.

А за въпросния бустер хубаво си се сетил -  трябва ти при по-голяма консумация. С твоя стартов набор и 4 стрелки мисля че отговорът е ясен - тези, които те съветват за него, да си купят по един, ей така - да си имат, пък ти се радвай и си карай с мишката.

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12292
  • Рейтинг: 1318
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #12 -: 01 Октомври 2015, 12:42:12 »
Митко го е казал съвсем точно. Само ще го допълня в подробностите.
Сложиш ли си машинки (било то моторни или електромагнитни) на стрелките,
вече  ще можеш да си ги управляваш, не на ръка а по електрически път (аналогов или цифров)
.За аналоговото ти трябва трафче за 16V и пулт за управление( бутончета).
Това не пречи на релсите по които да "върви" управлението на локомотивите ти.
Впрочем същото се отнася и за сигнализацията - светофорна или семафорна.
Но ако държиш и стрелките да се управляват по цифров път и дори с компютър, не си играй с единични декодери,
дори и да ти ги сглобят или да ги купиш. Ако твърдо си решил да имаш най-малко четири стрелки - взимай
четворен декодер - и позваш колкото изхода ти трябват (1,2,3 или 4) - "те хляб не искат, ако са свободни".

Колкото до бустер,централа и т.н. допускаш основната грешка на повечето български моделисти,
които като кажат "мишка" си мислят, че "компютъра" е другаде. Както и по-горе съм го уточнил,
в цифровото управление централа е това което излъчва кода - в твоя случай това е "мишка"-та на ROCO.
Води се МултиМаус кат.№10810. А "черната" кутия си е тази която усилва сигнала от централата (мишката)
по мощност за релсите(кат.№10764). Тази "черна кутия" на ROCO се казва "усилвател" (Verstarker) когато е в комплект с централа.
По новите модели на ROCO са с кат.№10884 които имат възможност за мноооого централи да се включат!!! Но за това друг път.

А "бустер" (booster) когато се продава отделно. НА ROCO е с кат.№10765. Имат несъществени разлики отвън, но вътре са абсолютно индентични.
Това при ROCO, но принципа на наименуване на двете неща - усилватели и бустер е индентичен навсякъде, като бустерите
могат да бъдат и различни от усилвателите - тоест доста по-мощни. Имаше една тенденция да се правят дори до 10 ампера,
но ги спряха защото при късо се случваше да заваряват колоосите на моделите към релсите,преди да сработи предпазната автоматика.

И така да повторим за пореден път, че ми се изтъркаха зъбите вече!!! (не се отнася за теб конкретно).

Централа - може да бъде "мишка" или компютър. В някои случай вместо "централа" се ползва термина " станция"
Усилвател - усилва сигнала от централата и обикновенно е комплект с нея.
Бустер - усилвател, който може да има и по-голяма изходна мощност защото често е самостоятелно звено.

Все пак тук има доста теми, но ако искаш прочети това и малко ще ти се затвърдят нещата надявам се.
http://railwaymodel.blog.bg/hobi/2013/10/01/.1154514
« Последна редакция: 01 Октомври 2015, 12:57:01 от pach »

kossis

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #13 -: 03 Януари 2016, 17:48:30 »
В стартовият сет на Роко стрелката е само механична, както е показал и автора на темата. Това нормално ли е ?

И в крайна сметка кой е най евтиният вариант да цифровизирам  стрелки примерно ? Геолайн ?

Adrian

  • Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 6711
  • Рейтинг: 1087
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
Re: Как да цифровизирам стрелка Roco
« Отговор #14 -: 03 Януари 2016, 18:23:36 »
Има си декодер наRoco за тази цел утре ще му видя арт номера