Автор Тема: DCC декодер за стрелки и други принадлежности по макетите  (Прочетена 3830 пъти)

mitko0888

 • Trade Count: (35)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2352
 • Рейтинг: 933
 • H0, еп. I, II, III, IV, София
За оратна връзка използвам микроключета, нещо като тези:

само че на цена от 30 стотинки за брой. Даже преди години сложих няколко на машинки от Конрад, вместо техните контакти, които правят проблем.
Ключетата са две, едното в крайно ляво и другото - в крайно дясно положение. След тях е само телчето за задвижване на езика, то е 99.99999 % надеждно. Следва "траверсата", която мести езиците. Тя също не може да се повреди. Остава да се счупи спойката между тази траверса и някой от езиците. Тогава моторът спира, а езикът е останал на милиметър от мястото си ... Което се е случвало няколко пъти за тези десетина години, на две от стрелките не бях напарви както трябва тази връзка.
Тези ключета казват на Ардуиното да ми спре стъпковите мотори. Едновременно това включва релетата за сърцето. А пък на пулта лампичките мигат докато стрелката не е в положение, зададено от командата, т.е. когато стрелката не е заключена в правилно положение. Така моите стрелки имат четири положения, а не две: ляво, дясно, движи се, не е включена в маршрут.
Иван, за твоите серво моторчета това естествено въобще не е нужно, след като си настроиш един път ъглите на отклонение.

El Kot

 • Trade Count: (0)
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 4
 • Рейтинг: 0
  • Automatic for the h0ple
От името на кибиците - много мерси за интересната тема и дискусия! Амбицира ме и мен да пусна една тема как управлявам аналоговото си трасе с компютри, но това по-нататък.

А сега няколко коментара за някои от техническите решения, и как всичко наистина зависи перспективата и нуждите на автора.
- DCC за стрелките защото мрежата от жици повдига трасето. Аз се чудих за същото, но при мен това решение беше изключено, аз нямам и няма да имам декодери, така че сложих трасето на мека настилка, както се вижда на клипчетата ми. Оказа се много удобно, освен че скрива жиците, настилката крепи трасето с винтчета които се забиват много лесно а пък го стабилизират напълно. И цялото трасе се мести ако трябва.
- излишно големи ресурси за просто управление. Това би било валиден упрек за комерсиално приложение, но тук сме хобити. Важно е какво е удобно и приятно за програмиране и свързване и с какво автора има опит. Щом Иван се чувства at home с Ардуините които ползва, more power to him. Аз използвам едни други, Seeduino XIAO, ама то понеже ги избирах сега наскоро. Когато заради пандемията заработихме от къщи и след 30 години съхранение извадих влакчетата от шкафа и реших да ги управлявам с компютърчета. И моята перспектива като ги избирах беше да са достатъчно мощни да поддържат RTOS за да мога да си програмирам в мултитаскинг среда както съм свикнал, и да са лесни за препрограмиране. И ги използвам засега именно тях навсякъде, въпреки че има други, като например RaspberryPi Pico, хем по-мощно хем с повече I/O, хем евтино. Ако бях започнал по-рано, може би щях да избера същите Ардуини като Иван и да ги използвам по същия начин навсякъде.
- имплементирай само от каквото имаш нужда и използваш за момента. Това е златно правило. Ако има нужда от нещо повече по-нататък, ще се добави. Единственото което трябва да се внимава когато се прави това което ще работи и ще се използва, е да се предвиди възможността да се добавят лесно нови функции. Например обратна връзка за положението на стрелките и аз не съм сложил, макар ГДР Пико стрелките да са по-ненадеждни от новите. Но аз ги тествам на стендче преди да ги включа в трасето и това е достатъчно засега. Но! ако реша все пак да добавя такава обратна връзка, просто ще навържа още няколко модула с ардуинчета които да четат положението на стрелките. И ще пусна още жици под меката настилка, няма как.  :dirol:

Айде стига за днес, лека. Over and out.