Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
Танкове
Best Ripper:
Две "танкови" книжлета с ценни снимки и материали от новоразсекретени архиви...
Най-голямото танково сражение на 1941 г. /2012 г./ - http://dox.bg/files/dw?a=c88cf40d1a /линкът важи до 21.05.2014/
Танковете в Харковската катастрофа 1942 г. /2013 г./ - http://dox.bg/files/dw?a=6c48996c1f /линкът важи до 21.05.2014/
И двете са на руски език.
Adrian:
световна премиера : 25 септ 1966
на руски език
Best Ripper:
ОффтУпик: Като предлагаш некви пародии, що да не слушаме и "Четирите тракториста върху йониката"? Новата музикална пародия от Адрико... :sarcastic:
Adrian:
много поздрави от пса Шарика :haha:
Best Ripper:
Малко по темата и не по нея. Да "светна" малко един виден колега моделист-кейбордист, който явно е скатал казармата и идея си няма от коя страна стреля калашника /лопата, йониката и пр./
По щат /поне от преди 30 г., когато съм служил в БНА/ в един танков полк /където съм бил, макар и не танкист/ имаше следните и други "странични" войски /специално за това в Ямбол/:
1. 3 танкови батальона - по 31 танка.
А. Батальон - 31 танка /3 роти по 10 танка плюс един на батальонния командир/
Б. Рота - 10 танка /3 взвода по 3 танка плюс една ротна машина/
Общо танкове в полка - 94 /плюс една машина за командира на полка/
2. Дивизион самоходни оръдия 122-мм.
3. Автотранспорта рота /къде бях и аз като шофьор на камион/
4. Свързочен взвод - с бронетранспортьори и УАЗ-ки
5. Сапьорен взвод - с МТЛБ-та и УАЗ-ки
6. Разузнавателен взвод - с БРДМ-и
5. Зенитна батерия - с 23-мм сдвоени зенитни оръдия /теглени с камиони/
6. Комендантски взвод
7. Взвод химическа защита
8. Ремонтно-възстановителна работилница /рота/
9. Тилови служби - артелна, ГСМ, АВ, баня+пералня, строева служба, секретна служба, техническа служба и др. /тук имаше и цивилни служители/
Така че да не се чудите, като ви каже някой, че е бил зенитчик в танково поделение. Или шофьор в същото... Или изчислител в артилерията... По образец на една победена армия след Втората световна война вече няма "чисти" войски и поделения, а в една по-голяма част има добавени и други неособено характерни части - защото опитът е показал, че така е правилното и така съединението е най-силно и боеспособно.
Силно се надявам и въпросния "моделист", като не иска да научи нещо и не му е интересно, да не си завира гагата и да не пише глупости. Щот се излага повече от кифладжия. Друг е въпросът дали може да го осъзнае. :hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия