Благодаря Стан!!! Абсолютно прав си!

Ама то при мен стана като в оня виц дето щели сме да пращаме
" компютри за Япония, пък то се оказало, че не са компютри - а компоти,
и не да ги изпращаме, ами да ги връщаме, защото са с изтекъл срок на годност!"
Запалих се много по въпросната композиция с една батарея от "Луна" (FROG-3/4/5) и разбрах грешката си.
Тя произхожда от доста заблуди
- на първо място коментирането им заедно със "Стрела-10",
- на второ място, че бях прочел за комплектация (то било опитно-изпитателна установка на снимка)
имаща т.н. изо......незнам каква си станция (нещо си, за земни измервания и метеорология),
която аз грешно съм разталкувал, че е радарна станция (особено след стрела-10).
- прочитайки периметъра на разсейване (700-1000м), реших че е печатна грешка (за ПВО) и са добавени по една нула (70-100м)
- и не на последно място, до сега бърках (или не знаех) старите и нови ПУ "ЛУНА" въпреки че и двете са тактически и сухопътни.
Съответно по общовойсковите означения (ГРАУ) са 2К6 (или 2П6 на кирилица) за "ЛУНА"-та и 9К52 (или 2П21/112/113 на кирилица) за "ЛУНА-М".
"Луна"-та е тази с основна машина във взвода, пускова установка 2П16 (шаси от ПТ-76) и ракети ЗР-8 и ЗР-9.(общо казано съкратено на (общ.к) надолу)
Ние в нашите ракетни поделения сме имали в началото (1962-1968г) от "ЛУНА"-та на верижното плаващо шаси (ПТ-76).
София, на парад за 9 септември през 60-те години на 20в.
Кранът за зареждане в тази комплектация, също се оказа, не на шаси ПТ-76, ами обикновен автокран от 5т (моделите са три).
и доста обслужващи машини на основното шаси от тези години - ЗИЛ-157 и модификации. Прицепа си е ПР-11(
Прицеп
Ракетный-11)
След това сме се оборудвали с модернизираните РК(ракетни комплекси) вече "ЛУНА-М".
София, парад на площад 9-ти септември по случай празника.
"Луна-М" всъщност са три различни модела (общ.к).
- 2П21 е тази с основна пускова установка на базата на плаващо колесно шаси ЗиЛ-134 (8-колесно) и ракета ЗР-9.(общ.к)
Останалата комплектация на взвода е с най-различни модификациии машини,
но не са на плаващи шасита. Но вече има и "зарядна" за ядрени бойни глави - специален фургон на Зил-157 (виж към края на този пост).
- 2П112 е тази с основна машина на взвода на базата на колесно шаси ЗиЛ-135 (8-колесно) и ракета ЗР-9.(общ.к)
Комплектацията вече е със самостоятелен кран на самата пускова установка, а транспортния ЗиЛ-157 с прицепа доставя 2 ракети заедно.
има и други променени компоненти, както и още 4 различни бойни глави вкл.и "агитационна" каквото и да значи това...
- 2П113 е тази с основна машина на взвода на базата на колесно шаси ЗиЛ-135 (8-колесно) и ракета ЗР-10(надкалибрена).(общ.к)
комплектацията е допълнена от тази за 2П112 с нов снабдителен транспортьор на шаси Зил-135 който пренася 3 ракети ЗР-10.
Транспортьор 9Т29
Има и работилница, дозиметричен контрол, дори минимодел (ще се върна по-долу към това) на ПУ (мащаб 1/10 може би) за обучение на ЛС,
генераторна станция и т.н. с което един взвод достига до 11 машини в боен вариант (3 са ПУ-ки)

Последните от тези модели сме нарязали по настояване на НАТО в рамките от 1998 (снети от въоръжение) до влизането ни в НАТО.
Макар практически да не е имало нужда от тяхното нарязване - те през всичките тези години са били буквално "кухи кюнци" (цитат на Д.Луджев)!!!!!
Скандално, това става ясно, по време на правителството на Филип Димитров, когато се разбира,
че ние отчаяно се молим на руснаците, да ни изпратят поне 100 бойни глави за двата основни вида ракети!!!!
Едва по времето на Елцин, успяваме да се договорим за тяхната покупка (около 2,5 млн.долара),
но тогава се оказва, че като бъдещи съюзници на Турция (НАТО), от Анкара настояват не само да бъдат нарязани машините,
но и ликвидирани всички налични поделения и техните ракетни дивизиони. Тоест ние практически до към 2007г
си оставаме с кюнците. Та малко по-горе споменах за учебен работещ модел в 1 към 10 (?).

Ми то ние май това не сме го имали, поради това че винаги сме си стреляли с учебните ракети по установките.

Всъщност в това отношение се оказа (за наша гордост може би), че руснаците и до ден днешен ни признават - били сме
най-добрите с тактически ракети в целия варшавски договор.

И още една историческа справка - "скандалните ракети" (веч така ще ги пиша - в кавички),
които Хрушчов тайно разполага на остров Куба, по време на Карибската криза, се оказва,
че голяма част от тях (12 ПУ демек 1 батарея) , са били от въпросните модели на "ЛУНА".

И като се има предвид далекобойността им и разстоянието от Куба до Флорида - става ясно,
че те практически не са можели да долетят дори до пясъка от плажната ивица

,
и че отново, бъдещото световно правителство (налагащо в днешно време новия световен ред)
отново е манипулирало съзнанието на цялата планета и всички държавни мъже по това време.
Тук изкача може би и още една версия за убийството на Кенеди...

В тази връзка стана ясно, че през всичите тези години, практически нашите ракетни дивизиони
(Ямбол, Пазарджик, Самоков и други - имам списъка) не са имали никога на разположение истински бойни глави
за въпросните ракетни комплекси (а се мълвеше че са ни ядрени фугаси като по гръцката граница).
ЗиЛ-157 фургон с ремарке (склад) за комплектация на ядрени бойни глави (в изпитание).
Тогавашната военна доктрина на варшавския договор и в ракетни войски е била като "братската"
помощ от великия съветски съюз (СССР). Считало се е че ако ни потрябват при
бойни действия от Турция или Гърция, братушките ще ни изпратят бойни глави по въздуха за окомплектация на поделенията ни.
Тоест за пореден път, те са ни били "братя", но не са ни вярвали по никакъв начин, че сме им верни съюзници...
Но аз пък за сметка на това от сега обещавам - мойте две батареи състоящи се от "ЛУНА" (ІV-еп.)
и "ЛУНА-М" (ІV/V-еп.), ще са наистина мирни гълъби върху влаковете!!!
Ще се включа на по-късен етап отново в темата с продължение - все пак трябва да направя действителен списък,
на нужните машини за двата BG-дивизиона и да ги намеря (или изработя) в моя мащаб - 1 към 120!!!

ПП. Всички модификации на този род ракетни комплекси и съответните дивизиони е невъзможно да се изброят.
За това горе съм въвел общо казано (обк.к). материалите са сравнително достоверни, но заради някогашната секретност,
все още се доизясняват различните факти и данни, свързани с историята на тези РК и тяхната употреба в BG.
Тоест ползването им като неоспорими данни, са си за сметка на ползващия ги. Аз продължавам да ги изяснявам до колкото може.
Въпросните модификации ще бъдат изяснени когато са готови моделите на композициите...
или поне тяхната основна комплектация за батареи, като налични модели по платформите.