Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

въпрос за мнение към колекционерите

<< < (4/7) > >>

mitko0888:
Старите Пиковски вагончета са ... много хубави  :beee:

Едно от първите ми беше станало такова за около 35 години:

Кратка интервенция: залепване на парчета по ъглите, боя (с четка) за по-лесно:

Следва: колооси (7 лв. в магазина) - движението е много по-добро от новото Пико с платмасово лагеруване за 30 лв, ККК с шахта (8 лв. в магазина). Нови дръжки и куки (в пъти по-добри от оригиналните), който иска да си сложи и дръжки под буферите и т.н.

Примери мога да дам още мнооого. Поне една трета от вагоните ми са такива. За това за някои такива вагони (стига да са "подходящо" очукани) давам и 10 - 15 лв. Много по голям кеф ми е да си го направя така, отколкото да купя нова пластмаса за 50 - 100 пари и след една седмица да ми стои в шкафа.

mitko0888:
И два примера на старото:

и младото:

Още едно старо:

и младото:

Величко:

--- Цитат на: Жоро link=topic=4595.msg96394#msg96394 date=1410608637 ---Велко така е, но до някъде. В случая говорим за вагон закупен преди повече от 40 години за 3лв. от Млад техник. И със сигурност не от Светльо. Той може да го обяви за 50лв...примерно. Подобни безумни цени имаше доскоро и в нашия оказион. Някой си мислеше, че тук са бълъците, с чийто пари ще вдигне трети етаж на къщата ;)
За 50лв едва ли биха се изпопребили да го взимат. По-вероятно е това да се случи ако цената е 5лв.
Лично аз бих дал 10лв, но аз имам много от него и с един повече или по-малко ще го преживея. Друг който го няма, мечтае за него от нам колко си време, има сърбеж в пръстите....и т.н. може да даде и повече. Знае ли човек :buba:

--- Край на цитат ---
Ок, ама не ми се вярва вагоните, който ти си обявил за продаване да си си ги купил от млад техник??? Поне не всичките или този от 9лв. в НО? Иначе има безумни цени, но всеки има правото сам да преценява за себе си, като въпросът опира до коректност, знания и тн. Аз също съм изпадал в подобна ситуация и го казвам от личен опит. Общо взето, на вкус и цвет......... :hi:

Der Hetzer:
Това на Митко0888 със "старото" и "младото" са доста красноречиви примери, поздравления за което :)
И понеже по-нагоре един колега засегна темата с автомобилните сравнения (а те са ми доста любими когато трябва да се даде нагледен пример за нещо) - леко ще разводня темата, но по (надявам се) забавен начин, пък дано ме разберете.

Както си спомняме едно време имаше съветски, соц и западни автомобили. За щастие съветски влакчета нямаше, с изключение на разни ламаринени навиващи се с ключе и пружина игрушки, защото ако имаше - със сигурност в сравнение с тях "Ластичния локомотив" на PIKO  щеше да е направо BRAWA.
И така, тогава имаше едни автомобилни марки - едната беше Вартбург - един от най-нелепо изглеждащите автомобили (направо да се чудиш немецО как може да сътвори такъв дизайн, който успешно да конкурира Москвич по недодяланост), другата марка беше и все още е Шкода. В централна Европа (Чехия, Полша, Унгария, ГДР) дойдоха промените (при нас само на думи) и всички знаете как изглежда една Шкода от тогавашните и как изглеждат сегашните. От друга страна Вартбург ле-е-еко позаоблиха купето, сложиха двигател от VW Golf и преместиха лоста за скоростите на нормалното му място, но като цяло техният автомобил си остана същото "айде да не казвам какво". Резултатът - Шкода съществува и до днес, а Вартбург не. Това е и фирмата PIKO в наши дни - едновременно е и Вартбург и Шкода. Произвеждат неща и със старите матрици, но вече с нови колооси, нови и по-качествени надписи, курц куплунг кинематика, а също за да издържат на конкуренцията имат и нови разработки. Е да, примерно локомотивите "Таурус" и "Херкулес" не могат да се сравнят като качество и прецизност на изработката с тези на ROCO, но пък са и наполовина по-евтини. Та така и с вагона, който разбуди толкова полемики тук - използвайки аналогията на автомобилните сравнения - това е един стар и счупен Вартбург от двутактовите, ако се търси бърза продажба до няколко дни или седмица - 5 лева, за 10 обявата му може да откара и една година, за 15 трябва да е някой доста объркан и незнаещ за да ги даде.

Другата тема - веселяците които искат по 50 лева на такива вагони, за които спомена Жоро... Ами не им се сърдете, простете им, те не знаят какво правят. И понеже освен автомобилите, другият символ на социален и финансов просперитет са мобилните телефони - те могат да бъдат описани с един прост пример, който донякъде излиза от рамките на така наречената "политическа коректност", която ни се втълпява че трябва да ни бъде наложена. Същата работа е да покажеш един Мобифон "Бенефон сигма" и един съвременен сматрфон iPhone или Galaxy на вожда Шака Зулу, като му обясниш че и двете служат за "Ало", след което да му кажеш че смартфона струва колкото цялото му село, барабар с тотема на божеството в средата на мегдана, след което Шака Зулу като намери от някъде един мобифон Бенефон, да е твърдо убеден че и той струва толкова. Така че не ги обвинявайте, те не знаят, простете им, пък всеки си носи глава на раменете да си прави сметката какво да купува и какво не.

svetljjjo:
Аз само едно нещо не разбрах защо като не струват почти нищо никой не иска да ми продава вагончета по 5 лева  ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия