Автор Тема: AC моторче на DC захранване едно просто решение за подкарване на мерклин  (Прочетена 4283 пъти)

svetljjjo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
Попадна ми случайно едно локомотивче с коруба на лима което ме и подлъга че е лима но като го получих се оказа много неуспешен опит да се сложи мерклин задвижване на лима локомотивче .
И след малко експерименти стигнах до следното решение
2 диода срещуположно към бобината или ако може да се нарече статорна намотка другите крайща на диодите в обща точка и км единия полюс на захранването.
Другия полюс на захранването към едната свободна четка на ротора другата четка си е вързана към единия край на статорната намотка фабрично или поне при мен е така .
Така полученото нещо вече се движи напред назад с промяна на полиаритета като при нормални постоянотокови модели.
Ако някой го интересува мога да постна и снимки и схема
А може и да го знаете това ама и аз да открия топлата вода още веднъж  ;D

CaLLlo

  • Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK

Ако не може да се разкаже цяла схема с едно изречение,
се минава към "План Б" - рисуване на схема.   

svetljjjo

  • Гост
  • Trade Count: (0)
ето една снимка за онагледяване
мисля че е достатъчно аз не мога да направя схема защото не знам как точно е вързано това мерклинче и на къв точно принцип работи .
Двете кабелчета вързани към диодите са откачени от релето на мерклин за обратния ход тоест от двата му контакта
всичко друго си е както съм го получилдвата диода са вързани срещу положно тоест анод и катод в една точка и към другите анод и катод двете кабелчета от статорната намотка.

Диодите съм ги сложил защото опитно установих че ако се подаде единия край на захранване към едната или другата страна на статорната намотка се сменя посоката на движение то е и така и в оригинал с релето то при всяко чукане прехвърля ту към единия ту към другия край на статорната намотка.
И аз се чудих как да подавам и аз ту към единия ту към другия край за да сменя посоката и се сетих че напрежението си сменя полиаритета значи 2 диода ще свършат работата.

Иначе като са закачени постояно върви само в посоката зависимост към крой край на статорната намотка е подадено напрежение без значение дали се сменя полиаритета на захранването винаги движи само в една посока като има малки разлики в движението но почти незабележими.

И друго важно нещо да не забравя колосите са с гумени бандажи и допълнително аз боядисах бердовете на едната страна с обикновен лак за нокти това е за да не дава на късо .Ако вашите са изцяло метални трябва да боядисате и вие едната двойка да не прави контакт с релсата .