Предварителна забележка!Тъй като се оказа, че има промяна в броя на знаците в един прозорец за писане и показващото се във форума като действителност,
ако ви се разбъркат таблиците под снимките (всичко е на един ред в тях) просто натискайки и задържайки "CtrL" завъртаете скрола,
за да намалите временно екранния образ и да видите поста, респективно съответните таблици във вида в който е замислен и написан.
(аз го намалих на 90% при 19 инчов екран, а за 17 инчовите би трябвало да ви свърши работа намаление на 75%
)
И така...

Ще се опитам да отбележа на мен какво ми харесва и какво не ми харесва в изпълнението на този локомотив,
само като матрици и детайли от двете фирми - REVELL & PIKO. Ако някъде са били тотално подменени
детайли, тоест някой от майсторите е подменил оригиналните, изводите остават за човека.
Така или иначе, тук професора помоли за обективен поглед на моделите, а не на майсторлъка.
Така че подменен детайл, означен от мен в червено, значи че майстора е сбъркал (според мойте виждания)
съответно ако е означен в зелено, означава, че майстора е имал основание да направи подмяната.
Пак подчертавам - това е опит за анализ на моделите като фирмена изработка, а не като майсторско тунинговане.
Още повече, че с двамата майстори (водещите според мен в България на тая тема - тунинговане) и аз си пия ракията,
и аз еднакво ги уважавам и се гордея, че ги познавам.
Да погледнем моделите!
Държа да отбележа, че внимателно разглеждах и снимките на изходните прототипи, тоест БДЖ-07.11 и съответно БДЖ-07.25.
За жалост на втория има твърде малко снимки, така че някои забелязани от мен детайли, не съм ги означил, защото не съм убеден
дали те не са така в оригиналния си вид. Това се отнася и за двата локомотивни модела, въпреки че БДЖ-07.11 има доста изходни снимки.
Опитал съм се да сравнявам само детайли за които съм сигурен,
че присъстват и в комплектацията на на моделите от двете фирми.
Както споменах по-горе:
- в червено означавам невярните детайли, било то като размери, изпълнение или конфигурация.
- в зелено означавам вярно пресъздадените детайли, според мойте виждания и сравнения (доколкото е възможно) от снимките.
Резултата ще се получи като сбор от зелени и червени точки за съответната фирма. За един детайл - 1 точка.
В кратки забележки в скоба след оценките, ще означа приблизително точно "за какво иде реч".
Сн.1
Детайл | REVELL | PIKO | ТОЧКА + | ЗАБЕЛЕЖКА |
цяла талига
| по-реална визия | стои "дървено" | за REVELL +1 | най-видимата разлика |
жалузен капак | грешно | вярно | за PIKO +1 | от REVELL не са догледали |
свирка | груба | финна | за PIKO +1 | PIKO-ската стои по-добре, дори ако е грешна |
конструкция около акум.сандък | ажурно | вижда се | за REVELL +1 | при PIKO се вижда "запълването" от конструкцията |
маслоуловител | по-голям от действ. | точен размер | за PIKO +1 | този на REVELL стига над половината от ресивера |
жалузни капаци на покрива | чудесна и точна визия | по-малки размери | за REVELL +1 | тези на PIKO са направени по-малки и асиметрично |
най-дълга лайсна от гофрето | твърде дебела | по-плоска спрямо остан. | за PIKO +1 | много набиващ се на очите детайл - на PIKO e перфектен |
цилиндър и въздуховоди | нежно и реално | грубо и дебело | за REVELL +1 | PIKO-ските са прекалено груби за визията си |
пруж.ресор | действителен разм. | твърде дебел | за REVELL +1 | PIKO-ските са прекалено груби за визията си |
резултати | за REVELL | 5точки (от 9) | за PIKO | 4 точки (от 9) |
Сн.2
стълбичките
| по-реална визия | доста дебели | за REVELL +1 | PIKO-ските с адебели и груби |
капаци моторно отд. | правилно | грешно | за REVELL +1 | от PIKO са добавили несъществуваща лайсна |
предни ръкохватки | твърде груба | финна | за PIKO +1 | PIKO-ската стои много по-добре |
резултати | за REVELL | 2 точки (от 3) | за PIKO | 1 точки (от 3) |
Сн.3
чело м/у стъкла
| оригинална визия | грешно | за REVELL +1 | най-видимата разлика |
чистачки | грешно | грешно | PIKO+REVELL 0 | и двете фирми са ги уголемили много |
охл.капак | вярно | грешно | за REVELL +1 | REVELL-ския е съвсем точен |
носещи | точен размер | твърде дребни | за REVELL +1 | при PIKO са се престарали в "нежността" |
маркучи | по-голям от действ. | точен размер | за PIKO +1 | тези на REVELL са дебели като пожарникарски |
резултати | за REVELL | 3 точки (от 5) | за PIKO | 1 точки (от 5) |
Сн.4
контурен ръб
| по-реална визия | много "ръбато" | за REVELL +1 | най-видимата разлика |
пола (снегорин) | вярно | грешно | за REVELL +1 | от PIKO са го претупали |
буфери | едра визия | много обли | PIKO+REVELL 0 | PIKO-ските стоят по-добре, но са обли по 3D-копчета за ръкавели |
автосцепка | проверена (? но голям отвор) | съмнителна в радиусите | PIKO+REVELL+1 | PIKO-трябва да е по-свободна, а REVELL-много "на широко" |
резултати | за REVELL | 3 точки (от 4) | за PIKO | 1 точки (от 4) |
Детайл | REVELL | PIKO | разлика | ЗАБЕЛЕЖКА |
Снимка 1
| 5 точки | 4 точки | за REVELL +1 | Revell e "по-убедителен" |
Снимка 2 | 2 точки | 1 точка | за REVELL +1 | от REVELL "дръпва" напред |
Снимка 3 | 3 точки | 1 точка | за REVELL +2 | за REVELL преднината се увеличава |
Снимка 4 | 3 точки | 1 точка | за REVELL +2 | REVELL вече е безспорен победител |
резултати | общо 13 точки | общо 7 точки | за REVELL+6т | по-убедителен и реален модел е този на "REVELL" |
И така, позволих си да напиша част от мойто скромно мнение, по въпроса за автентичността на двата модела,
според производителите от REVELL и PIKO!!! Със сигурност има и още детайли, но за тях бих могъл да се произнеса
само ако имам двата модела на живо и в ръка. Колкото до майсторлъка на двамата моделистти - тук не е предмет на темата.
Поздрави и за двамата безспорни лидери в "тунинговането" (ама хубава българска дума)
на модели в БДЖ-ливреи и реалностти според епохите!!!