Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Транспортът в бъдеще

<< < (4/6) > >>

svetljjjo:
Аз не схващам точно кое е прогресивното на тея висящи кабинки
а да не говорим колко грозно и грубо е трасето . Ами за шумът тея хора дето живеят на метри от това трасе
те кво мислят и как спят ?!?
За това метрото е подземно има доста предимства да не се вижда и да не издава шум .

А за моно релсите и магнитната левитация това си се развива японците имат доста такива и китайците си направиха
И това маглев май френско беше даваха по дискавъри че се работи по него ама май все още е прекалено скъпо за инвестиране

IKAR:
В това за шума няма абсолютно нищо вярно, понеже се използват, в повечето случаи, гумени колела. Прогресивното е, че не се влиза в конфликт с останалото градско движение. Относно метрото, то пък е в пъти по-скъпо и ти трябва огромен пътникопоток, за да го оправдаеш. И точно там е големият проблем с шума, понеже си все в тунел, особено ако се използват обикновени релси и колела. Навсякъде по света метрата "фучат", освен ако влаковете не са с гуми - като в Париж по някои линии.

mitko0888:
Какво бъдеще и какво прогресивно имат тези монорелсови трамваи бе Икаре? Поне една уикипедия отвори да прочетеш за какво става въпрос. Били са една хубава идея през периода 1950 - 1980. Всичките са построени като технологични демонстратори, с атракционна и рекламна цел, като едновременно с това извършват и някаква полезна дейност. Най-често по повод на някоя олимпиада - напр. най-успешната в Токио. Или започват от едно добре натоварено летище  - напр. Осака. Няколко линии в света са останали и дори и сега са успешни, но те са единици и то работещи при специфични условия, вкл. историческата във Вупертал. Инвестицията е от порядъка на метрото, шумът е на мястото от където се разпространява най-добре навсякъде, грозотията е от фантастичен филм през 1960, и всичко това върши работата на един трамвай. Като разходите по експлоатацията и поддръжката са несравнимо по-високи.
"Маститите" компании "пробутват" решения, които са доказано ефективни, а не са плод на нечия конспирация. Железопътната мрежа в Япония е по-малка от тази в Германия, но извършва над 260 милиарда човеко/километъра годишно спрямо 2.2 в същата Германия, т.е. върши около 200 пъти повече работа. Градският транспорт отдавна се е наложил под земята. Всички други монорелси, еднокраки трамваи, О-бусове и какво ли не, отдавна е пробвано и доказано неефективно, включително и изоставено в много места.
Магнитната левитация издържа 2 години в Германия (1989 - 1991) и 11 години в Бирмингам (1984 - 1995). в момента прехвалената линия е в Шанхай, 30 км за над 1.2 милиард долара. И то пак от "мастита" компания, Сименс. Скорост над 300 км/ч там се използва само в два часови интервала от 9 до 10:45 и от 15 до 15:45 часа. През останалото време скоростта е 300, което е отдавна класика в конвенционалните влакове, но на несравнимо по-ниска цена. Т.е. и този маглев е чиста реклама, вече доказано неефективен, т.е. без бъдеще.

IKAR:
Ти точно Уикипедията ли смяташ за надежден източник....А това с пробутването точно в момента го изпитвам на гърба си,  и не само аз. Да не говорим, че съм писал дипломна работа на тая тема преди 15 години, пледложил съм прости, ефективни и работещи решения, на защитата комисията се хвана за главите. И толкова литература, теория и практика ми е минала през главата на тема градски транспорт, колкото целият форум, взет заедно, не е и сънувал. Оня камион с книги съм го чел почти всичкия, ти ще ме пращаш в Уикито, дето абсолютно всеки пише и брише..... И ако мислиш, че на фирмите им пука за ефективни решения и за екология - пука им само за едно нещо, сещате се какво е. Отделно точно в кабината на влак на мастита компания има турена най-обикновена китайска печка за 10 лева, понеже някой е мислил с гъза си, а машинистът няма да мръзне я. Така че не на мене тия. И въобще във форума от години се ръсят простотии, което накара доста хора да го напуснат. Някои трябва да вземат пример точно форума за градски транспорт - там за подобни работи се изхвърча в банановата република още докато си се усетил. Защото се плещят или лични нападки, или суперскъпи месингови боклуци. Ами нека собствениците на въпросните боклуци дойдат в Канада, 100% ще им се успокои и нормализира живота, ще забравят за стреса след известно време, но също ще забравят и за тези боклуци. Ако аз бях администратор на форума, малеее как щях да свия сармите....

И голям пример - Германия, нема що. Вземи произволен списък с най-добрите места за живот в света. Нито Германия влиза в него, нито Япония, нито САЩ ако кете....

Само че не сте администратор, колега, а този ви тон е недопустим за форум като нашия. Затова и ще ви помоля да не го употребявате за в бъдеще, за да не се наложи модерация.
Уважавай другите, за да те уважават и те!
Dispatcher

mitko0888:
Сериозни и гениални изводи, няма що.

Добре е че си прочел един камион с книги, но е добре да започнеш от азбуката. За да може да разбираш и схващаш това, което е написано. А и въпросния форум не ми се коментира - има доста участници тук, които го четат и него. Всеки може да си направи оценка кой какъв е.

Та темата беше за монорелсовия транспорт на бъдещето. Щом не ти харесва уикито, прочети в специализираните издания СТАТИСТИКА за строежа на такива трасета, за закриването им, както и за експлоатацията и резултатите от тази експлоатация. Може и някакви линкове да пуснеш тук, щом си толкова сведущ по въпроса и целият форум, взет заедно, трябва да те възхвалява за откритата от теб китайска печка. И аз преди двадесет години се възхищавах и ежедневно ползвах автобус, който се движеше по обособено бетонно трасе без да се пипа волана, след това вдигаше жартиери за да стане тролейбус в един китен крайградски квартал и да не замърсява и шуми, а пък в центъра минаваше по подземните трасета на трамвая за да не задръства улиците. Само че хората това животно го закриха, в момента буренясва и ще се превърне в зелена площ. И не си съдирам г..а да доказвам че това е транспорта на бъдещето. Пак там се занимавах ежедневно и с монорелса (Н-бан), който през миналия век вървеше без шофьор/ватман/машинист. И затова мога да кажа че това не е бъдеще, въпреки че го разшириха с още един километър. Пътниците си останаха под земята, а над земята се правят зони за разходки или отдих (търкаляне по тревата). 

mitko0888, написаното в предния пост се отнася и за вас. Нека форумът ни продължи да бъде платформа за свободна обмяна на мнения, а не за "кой е по, по, най". Затова и добрият тон е толкова важен - няма провокации, няма обидени и засегнати. Затова и като уважавам мнението ви, моля, нека то да съдържа само факти, но не и провокативни думи и определения към други участници във форума, дори и да те са ви предизвикали преди това с такива. Отново ще повторя: Уважавай другите, за да те уважават и те, а другото е моя работа!
Dispatcher

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия